Συσσωρευμένη πίεση 64 ετών

0Βλέποντας ένα παιχνίδι σε μναγνητοσκόπηση γνωρίζοντας όμως από πριν το σκορ, δημιουργείς μια ψευδαίσθηση. Και αυτό έκανε την εικόνα της Βραζιλίας στο ματς με το Καμερούν ακόμα χειρότερη από εκείνη που μέχρι τώρα είχα διαμορφώσει για τη Σελεσάο.

Απέναντι στο σκορποχώρι του Καμερούν, η Βραζιλία μπήκε με τρομερή πίεση στον αγώνα. Στα 49 δευτερόλεπτα ο Χουλκ κερδίζει κόρνερ και σηκώνει τα χέρια ζητώντας από τους χιλιάδες Βραζιλιάνους στις εξέδρες να εντείνουν τις φωνές τους! Το ίδιο συνέβη και στο 5ο λεπτό με τον Νεϊμάρ. Ξεκάθαρα οι Βραζιλιάνοι παίκτες έχουν στις πλάτες τους βάρος μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να σηκώσουν. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί οι ίδιοι δεν είναι Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Ρομάριο, αλλά και επειδή όλοι προσδοκούν από αυτούς να σβήσουν την ντροπή του 1950 όταν η Βραζιλία ηττήθηκε στο σπίτι της στον τελικό του Μουντιάλ (από την Ουρουγουάη).

Με το Καμερούν, λοιπόν, η Βραζιλία έψαχνε να κερδίσει λίγο χρόνο, να χαλαρώσει λίγο το στενό κορσέ που τη σφίγγει. Στο τέλος τα κατάφερε. Αλλά με πολύ κόπο και δίχως πειστικό τρόπο.

Το παιχνίδι της Βραζιλίας δεν μπορεί να στηριχθεί στη δημιουργία φάσεων σε οργανωμένη επίθεση. Απλούστατα διότι λείπει η φαντασία, την οποία διαθέτει μόνο ο Νεϊμάρ και ελάχιστα ο Όσκαρ και ο Ντάνιελ Άλβες. Ακόμα και με το Καμερούν συνέβη το ίδιο. Αυτό που προσπαθεί ο Σκολάρι να τελειοποιήσει για να δημιουργεί φάσεις η Σελεσάο, είναι το επιθετικό πρέσινγκ. Η Βραζιλία ανεβαίνει πολύ ψηλά όταν δεν έχει τη μπάλα και πρεσάρει από την πρώτη πάσα του αντιπάλου. Στόχος να κλέψει τη μπάλα κοντά στην αντίπαλη περιοχή ώστε να βρει ανοργάνωτη ή πιο χαλαρή την άμυνα.

Με το Καμερούν έγινε αρκετές φορές αυτό κυρίως χάρη στο Λουίς Γκουστάβο και τον Παουλίνιο δύο αμυντικά χαφ που κάνουν πάρα πολύ σπουδαία δουλειά. Η πίεση στο σωστό χρόνο απλοποιεί τη δουλειά του Νεϊμάρ. Ο οποίος τηρουμένων των αναλογιών το παλεύει αξιοπρεπώς να σταθεί ως ηγέτης της Βραζιλίας. Άλλο εάν οι διαχρονικές απαιτήσεις από τη Σελεσάο δεν καλύπτονται από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Η νίκη επί του Καμερούν με 4-1 φαίνεται εύκολη μα δεν ήταν. Οι Αφρικανοί παρότι βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ, ισοφάρισαν και απείλησαν να προηγηθούν. Χρειάστηκαν τα κλεψίματα ψηλά και οι προσπάθειες του Νεϊμάρ για να γείρει υπέρ της Βραζιλίας η κατάσταση.

Κοινώς εάν η Χιλή βγάλει με ηρεμία τη μπάλα από την άμυνά της, θα βάλει πάρα πολύ δύσκολα στους Βραζιλιάνους. Το θέμα είναι να περάσει το πρέσινγκ αλώβητη. Η Σελεσάο πρέπει να ανεβάσει πολλές στροφές. Γιατί από δω και πέρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα γι’ αυτήν.

Be Sociable, Share!