Τους τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί

152939Θα ‘θελα να γράψω για όλα τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά οι παράλληλες μεταδόσεις της τελευταίας αγωνιστικής δεν βολεύουν. Μέχρι να πετύχω επανάληψη του αγώνας της Ισπανίας με την Αυστραλία, στα του δεύτερου ομίλου ολοκληρώνουμε με τον «τελικό» για την πρώτη θέση, το ματς που φαντάζομαι οι περισσότεροι προτίμησαν να δουν live. Την αναμέτρηση της Ολλανδίας με τη Χιλή.

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου έχουν ένα σεβασμό παραπάνω για τους Ολλανδούς προπονητές. Κορυφαία σχολή, τεκμηριωμένη φιλοσοφία, άριστοι θεωρητικοί του ποδοσφαίρου. Εκ των κορυφαίων, αν όχι ο κορυφαίος, των τελευταίων δεκαετιών, είναι ο Λουίς Φαν Γκάαλ. Ο άνθρωπος που κατάφερε να ενώσει δύο γενιές χωρίς να… τρέξει ρουθούνι, να προσαρμόσει την εθνική ομάδα στις απαιτήσεις κάθε αγώνα σαν να είναι σύλλογος, να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα κάθε κίνδυνο ή πρόβλημα του έβαλε κάθε αντίπαλος και τελικά μέσα από ένα δικό του τρόπο να διατηρήσει ατόφια τη διαχρονική εδώ και δεκαετίας ποδοσφαιρική τροφή των Ολλανδών: συνδυασμοί, επιθέσεις, γκολ.

Έκλεισε έναν πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι ίσως αρχικά πιστεύαμε όλοι, με το απόλυτο των τριών νικών, με 10 γκολ ενεργητικό και 3 παθητικό. Και παρ’ όλα αυτά –για να καταλάβουμε όλοι ότι ποδοσφαιρικά παραλογίζονται και άλλοι λαοί με σαφώς πιο ποδοσφαιρική κουλτούρα από εμάς- βρέθηκε Ολλανδός δημοσιογράφος να ψέξει τον Φαν Γκάαλ μετά τη συνέντευξη Τύπου γιατί η Ολλανδία λέει δεν παίζει επιθετικά. Η απάντηση ασφαλώς προκύπτει μέσα από τους αγώνες και ήρθε «πληρωμένη» από τον έμπειρο τεχνικό.

Στον αγώνα με τη Χιλή η Ολλανδία έδειξε ότι δύσκολα μπορούν να την εμποδίσουν ομάδες που θέλουν πολύ τη μπάλα στην κατοχή τους. Η Χιλή έχει μάθει να παίζει έτσι, είναι μια φουλ επιθετικογενής ομάδα αλλά όπως έχει αναφερθεί σε τούτη δω τη γωνιά από το πρώτο ματς, έχει τακτική υψηλού ρίσκου και στην πραγματικότητα ένα αρκετά προβλέψιμο ποδόσφαιρο. Ο δρόμος της Ολλανδίας είναι στρωμένος με Λάτιν ομάδες. Τώρα έχει το Μεξικό και εάν το προσπεράσει, στα προημιτελικά θα βρει ίσως την Κόστα Ρίκα ή στην ακόμα καλύτερη γι’ αυτήν περίπτωση την άμυαλη Ακτή Ελεφαντοστού ή τη δική μας Εθνική ομάδα. Δείχνει ικανή να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Και όμως δεν την υπολόγιζε κανείς!

Η αναμέτρηση με τη Χιλή ήταν σαν τη γάτα με το ποντίκι. Ο Φαν Γκάαλ έδωσε άπλετο χώρο στη Χιλή αλλά έστησε ένα ναρκοπέδιο γύρω από τη μεγάλη περιοχή των οράνιε. Όσο και να προσπαθούσαν οι Χιλιανοί, έβρισκαν σε τοίχο. Πέντε μέρες σερί να έπαιζαν, γκολ δεν θα έβαζαν! Ευκαιρία δεν έκαναν. Μοιραία ρίσκαραν για να πάρουν τη νίκη που θα τους οδηγούσε μακριά από τη Βραζιλία. Μόλις συνέβη αυτό από το 70’ και μετά, έβαλαν βούτυρο στο ψωμί των Ολλανδών. Και ειδικά του τεράστιου Αριέν Ρόμπεν, του παίκτη που αφήνει έως τώρα τη σφραγίδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το μοιραίο για τη Χιλή έμοιαζε και ήταν τελικά αναπόφευκτο. Το 2-0 ήρθε στο τελευταίο 15λεπτο αλλά η νίκη φαντάζει ευκολότερη για όσους είδαν το παιχνίδι. Η Ολλανδία ήλεγξε απόλυτα το παιχνίδι και ήταν θέμα χρόνου να σκοράρει.

Έστειλε τη Χιλή πάνω στη Βραζιλία. Δαβίδ με Γολιάθ. Ειδικά εάν οι Χιλιανοί επιχειρήσουν να πάρουν την κατοχή μπάλας.

Be Sociable, Share!