Θα φάνε τον Καπέλο τους

Πέντε μήνες πριν οι Ρώσοι συνεπαρμένοι από το γεγονός ότι η εθνική ομάδα όχι απλά προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά αναδείχθηκε πρώτη σε όμιλο με την Πορτογαλία, έσπευσαν να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Φάμπιο Καπέλο για τέσσερα χρόνια ώστε να τον έχουν σίγουρα στη μεγάλη πρόκληση του δικού τους Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Τέσσερα χρόνια μπροστά είναι πάρα πολλά για να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Εδώ πριν τέσσερα χρόνια το 80% των Ελλήνων έτρωγε ακόμα με χρυσά δανεικά κουτάλια προτού καταλάβουμε τι είχε συμβεί και χρεοκοπήσουμε! Σε τέσσερα χρόνια μπορεί η εθνική ομάδα της Ρωσίας να «πετάει».

Μιλώντας για τώρα πάντως η Ρωσία είναι μια τεράστια απογοήτευση. Και ο Καπέλο ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί «ΟΚ» από την εξαφανισμένη την τελευταία εξαετία Ρωσία (εκτός Μουντιάλ το 2010, αποκλείστηκε στον όμιλο του Εuro 2012 από την Ελλάδα) δεν περιμέναμε πολλά. Αλλά τουλάχιστον να το παλέψει λίγο παραπάνω και να είναι μέσα στη δυάδα που θα προκριθεί στους «16». Ελπίδες έχει ακόμα. Μαθηματικές, όμως. Γιατί από αγωνιστικής πλευράς δεν θα πόνταρα ευρώ ότι θα νικήσει την Αλγερία. Και δεν θα πόνταρα επίσης χρήματα εάν οι Ρώσοι διατηρούν στο ακέραιο την πίστη τους για τον Καπέλο.

Στο ματς με το Βέλγιο υποτίθεται ότι η Ρωσία θα έπρεπε να παίξει για τη νίκη, μετά την ισοπαλία κόντρα στη Νότια Κορέα και τη νίκη του Βελγίου απέναντι στην Αλγερία. Υποτίθεται επίσης ότι ο Καπέλο θα επιβράβευε τους παίκτες που τον γλίτωσαν από ήττα στην πρεμιέρα, τον Τζαγκόεφ και τον Κερζακόφ. Αμ δε. Πάγκο τους κράτησε πάλι και παρέταξε μια ομάδα με αμυντικογενή χαρακτηριστικά και ένα πολύ κλειστό 4-1-4-1.

Αντίθετα με τον Καπέλο, ο ομόλογός του στο Βέλγιο, Μάρκ Βίλμοτς πήρε τα μηνύματα της δύσκολης νίκης επί της Αλγερίας. Ξεκίνησε τον Μέρτενς, ο οποίος άλλαξε ταχύτητα το Βέλγιο όταν μπήκε στο ματς με την Αλγερία, έβαλε από την αρχή και τον Φελαϊνί που επίσης έδωσε ώθηση στην ομάδα του στην πρεμιέρα. Παρά ταύτα το Βέλγιο έδειχνε να ασθμαίνει από την αμυντικογενή τακτική του Καπέλο. Μάλιστα στο πρώτο 15λεπτο του δευτέρου ημιχρόνου η Ρωσία άρχισε να ξεθαρρεύει. Από μόνη της, δίχως να επέμβει ο Καπέλο.

Και πάλι ο Βίλμοτς έδειξε ότι κατανοεί τις δυσκολίες. Έβγαλε για δεύτερη σερί αναμέτρηση τη βεντέτα Λουκάκου (ο οποίος τον «έλουσε» μόλις αντικαταστάθηκε) και έβαλε τον κινητικό Ορίτζι. Και στο τελευταίο 15λεπτο βλέποντας τον Μέρτενς κουρασμένο, έριξε στο ματς και τον Μιραλάς. Οι δύο αλλαγές βελτίωσαν το Βέλγιο και τελικά το γκολ ήρθε στο 88’.

Σε πλήρη αντίθεση με τον Βίλμοτς, ο Καπέλο έδειχνε βολεμένος στο 0-0. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι έβαλε στο 83’ τον Τζαγκόεφ και τελικά όταν δέχθηκε το γκολ η Ρωσία, έβαλε στο…90’ τον Κερζακόφ. Ήταν πια αργά. Και ίσως γενικώς να είναι αργά για τη Ρωσία σε αυτό το Μουντιάλ. Ειδικά με τέτοια μυαλά από τον Καπέλο.

Οι Βέλγοι έκαναν αυτό που έπρεπε. Προκρίθηκαν από ένα βατό γι’ αυτούς όμιλο. Και πιθανώς να προχωρήσουν και παραπάνω. Αρκεί να δείξουν μεγαλύτερη φαντασία στο παιχνίδι τους. Αυτή που έβγαλαν στα προκριματικά δηλαδή.

 

Be Sociable, Share!