Καβάλα στο άλογο

32Τις περισσότερες φορές η χαρά δεν προέρχεται από την επιβεβαίωση ενός ρεπορτάζ αλλά από την πιστοποίηση ότι υπάρχουν παράγοντες που αφουγκράζονται το λαϊκό αίσθημα. Εν προκειμένω ο Γιάννης Αλαφούζος.

Γράφτηκε σε τούτη δω τη γωνιά λίγες ώρες πριν τη συζήτηση – συνέντευξη με τους οπαδούς του «Ενιαίου Φορέα της Θύρας 13» επ’ αφορμή των δηλώσεων Γιαννακόπουλου μετά τον αγώνα μπάσκετ: «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό το έχει κατανοήσει πολύ γρήγορα ο Αλαφούζος και δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια σε αυτό. Όπως δεν έδωσε με τους Βαρδινογιαννικούς, τους Βγενοπουλικούς και όλους τους «–ικούς» του Παναθηναϊκού…». Πράγματι το βράδυ ο πρόεδρος της ΠΑΕ δεν έχει καμία συνέχεια. Το υποβάθμισε σε τέτοιο σημείο που έφτασε στην υπερβολή –και σε πλήρη γνώση αυτής- να πει ότι βρήκε και λίγο διασκεδαστικές τις δηλώσεις Γιαννακόπουλου.

Ο Αλαφούζος μίλησε ακριβώς όπως θα περίμενε η πλειοψηφία των φίλων του Παναθηναϊκού που κουράστηκαν από την καταστροφική εσωστρέφεια που δεκαετίες μαστίζει το Τριφύλλι. Αναφέρθηκε δηλαδή στη μεγάλη ομπρέλα της οικογένειας του Παναθηναϊκού που πρέπει να τους έχει όλους μαζί από κάτω της και στεγνούς και όχι απέξω και βρεγμένους. Υπερθεμάτισε μάλιστα αναγνωρίζοντας ότι ως θεσμικός ηγέτης της ΠΑΕ οφείλει να στέκεται στο πλάι της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη και να ξεχνάει τα όποια προβλήματα δημιουργούνται.

Ξέρετε ο Αλαφούζος πλεονεκτεί έναντι του Γιαννακόπουλου και άλλων παραγόντων που προϋπήρξαν σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Γνωρίζει ότι χωρίς τον κόσμο σύμμαχο (εξ ου και το όνομα του σωματείου), η όποια προσπάθειά του θα τιναχτεί στον αέρα. Επομένως αφουγκράζεται καθημερινά αυτό που συνηθίζουμε να λέμε λαϊκό αίσθημα, συνομιλεί με κόσμο της ομάδας, από τους οργανωμένους μέχρι τον υπάλληλο στα γραφεία της ΠΑΕ, του ΣΚΑΪ, τον απλό φίλαθλο στο δρόμο. Άρα κατανοεί πολύ πιο γρήγορα τα «θέλω» του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά δηλαδή, ο Αλαφούζος είχε κατανοήσει ότι το κλίμα μετά τις δηλώσεις Γιαννακόπουλου μύριζε μπαρούτι. Μισό βήμα παραπάνω ήθελε για να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Δεν το έκανε, διατήρησε τον τίτλο του ισορροπιστή και κέρδισε ακόμα περισσότερους πόντους στην εκτίμηση του κόσμου.

Γενικώς θα παρατηρούσε κανείς ότι έναντι των χειρισμών Γιαννακόπουλου από τον περασμένο Νοέμβριο όταν και εκδήλωσε δημόσια ενδιαφέρον για την ΠΑΕ, ο Αλαφούζος έχει πάρει άριστα στη μαεστρία των ελιγμών.

Για να τα λέμε όλα, ο Αλαφούζος είναι καβάλα στο άλογο τώρα. Αποτίναξε τις αρχικές υπόνοιες –έστω και αν του πήρε καιρό- περί μπροστινού του Βαρδινογιάννη, διέλυσε –έστω και όχι μόνος του- τα πριγκιπικά παραμύθια, τελείωσε –έστω και με τη βοήθεια των εξωγενών καταστάσεων- δίχως κλυδωνισμούς την εμπλοκή στα της ΠΑΕ του Βγενόπουλου, ξεμπρόστιασε με την επιμονή και την υπομονή του όλους τους ανενεργούς παλαιούς μετόχους και βέβαια τραβάει κάθε φορά το σωστό καλώδιο απενεργοποιώντας την κινούμενη βόμβα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ισορροπίες του τρόμου. Και όμως βάδισε σε τεντωμένο σχοινί και δεν έπεσε. Έχει και άλλα εμπόδια βέβαια. Τον Καμίνη και τη Δούρου για τη Λεωφόρο, την έλλειψη συμμάχων στη Λίγκα και βέβαια τη μάχη με τον κάποτε συνεργάτη του, Βαγγέλη Μαρινάκη. Όλα φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Εδώ που έχει φτάσει, όμως, ο Αλαφούζος δύσκολα μπορεί να ποντάρει κανείς εναντίον του.

Παρεμπιπτόντως, στα μάτια μου ο Αλαφούζος έχει κερδίσει ακόμα ένα στοίχημα. Αυτό της παρουσίας του εαυτού του σε δημόσια θέα. Δεν έχει πρόβλημα να πει «η Adidas μας έφτυσε για τον Ολυμπιακό», δεν σκέφτεται τις συνέπειες της φράσης «η Ξάνθη έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Μελισσανίδη», δεν τον νοιάζει ότι μπορεί να «τσαλακωθεί» η comme il faut (μάνα δεν πλήρωσες τσάμπα για να πάρω το δίπλωμα στα γαλλικά!) συμπεριφορά του αναφέροντας «έχω πονοκέφαλο γιατί κάπνιζαν όλοι στη συνεδρίαση της Λίγκας σε αυτό το υπόγειο». Αυτό που ακούσατε ή διαβάσατε στη συζήτηση με τους οπαδούς, αυτό είναι ο Αλαφούζος. Θετικό ή αρνητικό το κρίνει ο καθένας βάσει των «πιστεύω» του. Άλλες στιγμές αυτό μπορεί να ενέχει και κινδύνους για τον Παναθηναϊκό ή για τον ίδιο. Από την άλλη, όμως, ανέκαθεν προτιμούσα τους ανθρώπους που εκστομίζουν ακριβώς αυτό που σκέφτονται δίχως ιδιαίτερο κοσκίνισμα σκέψης.

Be Sociable, Share!