Όχι άλλο κάρβουνο

hqdefaultΑν έχεις την πολυτέλεια –και εδώ ευτυχώς υπάρχει τέτοια- καλό είναι να αφήνεις τις καταστάσεις όταν ζεματάνε (ζωματάνε, που έλεγε και ένας γνωστός) και να τις εξετάζεις με μεγαλύτερη ηρεμία όταν αρχίζουν και αποκτούν κανονική θερμοκρασία. Σαν το φαγητό ένα πράγμα. Όσο και αν πεινάς, εάν φας τη στιγμή που αχνίζει στο πιάτο, θα κάψεις τη γλώσσα και κυρίως τον οισοφάγο σου. Περί της δήλωσης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο λόγος.

Βλέπω από το βράδυ της Πέμπτης αντιδράσεις σε forum και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από οπαδούς του Παναθηναϊκού. Κυριολεκτικά έχω διαβάσει κάθε άποψη. Από πλήρως αποθεωτικές για το ορθό των δηλώσεων του Γιαννακόπουλου έως παντελώς επικριτικές και απολύτως επιθετικές για τον πρόεδρο της ΚΑΕ (η αλήθεια είναι ότι προς το δεύτερο ρέπουν πολλοί περισσότεροι, όπως τουλάχιστον διαπίστωσα εγώ).

Εάν για κάτι είμαι σίγουρος είναι ότι ο Γιαννακόπουλος έριξε νερό στο μύλο της εσωστρέφειας του Παναθηναϊκού. Μια μονιμότητα τις τελευταίες δεκαετίες στο Τριφύλλι. Φέτος τα πράγματα ήταν ήρεμα στις σχέσεις Ερασιτέχνη – ΠΑΕ – ΚΑΕ, με εξαίρεση τα απόνερα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς Γιαννακόπουλου για την ΠΑΕ. Δύσκολα ξεχνά κανείς δημοσιεύματα σε ΜΜΕ ιδιοκτησίας Γιαννακόπουλου που εμπεριείχαν αιχμές, ακόμα πιο δύσκολα τη μήνυση του προς το «ΣΚΑΪ» για ρεπορτάζ της «Δίκης» και σχόλια ακόμα και με τρομερές κατηγορίες για τον Αλαφούζο.

Φυσικά ο Γιαννακόπουλος έχει πει –και από ΜΜΕ ιδιοκτησίας του έχουν γραφτεί- και «μπράβο» προς τον Αλαφούζο, όμως με τη στάση του δείχνει ότι δυσκολεύεται να κρατήσει μια σταθερά.

Η δομή της δήλωσης του Γιαννακόπουλου περί Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου και… σεξουαλικών πράξεων είναι εξαρχής λανθασμένη. Να δούμε γιατί.

Πρώτον, είναι αδιανόητο να συγκρίνεις τους δύο συγκεκριμένους παράγοντες. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη μονοπώλησε την ιδιοκτησία της ΠΑΕ 29 χρόνια και διατήρησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών 33 χρόνια. Ο Αλαφούζος δεν έχει καν συμπληρώσει διετία.

Δεύτερον, ο Αλαφούζος δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας το μοιραίο. Κάνει πράγματα για να πολεμήσει το παρασκήνιο, ασχέτως εάν τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και κατ΄ επέκταση η αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού από το παρασκήνιο είναι εχθρική. Ίσως κάποιοι να κρίνουν ως αστείο τον τρόπο που επιχειρεί ο Αλαφούζος να καταδείξει τα κακώς κείμενα (την πρώτη του χρονιά μέσω Twitter, τη δεύτερη μέσω συνεχούς δημοσιοποίησης όσων υπέπιπταν στην αντίληψή του), αλλά σίγουρα κάτι κάνει.

Τρίτον, η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν και παραμένει μια από τις πιο ισχυρές οικονομικά στην Ελλάδα, κάτι που αυτόματα αυξάνει κατακόρυφα και τη δύναμή της σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις προσδοκίες που υπήρχαν από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού όσο διοικούσαν το Τριφύλλι.

Από εκεί και πέρα δεν έχει σημασία να μιλήσει κανείς για το κατά πόσο μπορεί να συνάδει με το DNA του Παναθηναϊκού (για να θυμηθούμε παλαιότερη δήλωση του Γιαννακόπουλου) μια ένσταση κατά του κύρους του αγώνα για αριθμό δηλωμένων στο φύλλο αγώνα από πλευράς φιλοξενούμενης ομάδας. Ασφαλώς το αναφέρει ο κανονισμός. Έχει δίκιο ο Γιαννακόπουλος, δεν χρειάζεται κουβέντα γι’ αυτό. Όμως ο Παναθηναϊκός, εάν θέλει να διαφέρει, δεν μπορεί να γίνεται Ολυμπιακός που πήρε πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο στα χαρτιά λόγω του Βάλνερ. Έχασε εντός των ορίων του παρκέ και τέλος. Τον νίκησε ο αντίπαλος μετά από 20 χρόνια σε ματς πλέι οφ στην έδρα του. ΟΚ, αθλητισμός είναι θα συνέβαινε κάποτε. Ίσα – ίσα που ακόμα και αυτή η ήττα καταδεικνύει την αυτοκρατορία που έχτισαν οι Γιαννακόπουλοι στο μπάσκετ.

Και επειδή στην Ελλάδα είτε θα αποθεώνουμε συνολικά είτε θα καταβαραθρώνουμε συλλήβδην, εννοείται ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει το πιο σημαντικό μερίδιο στη φετινή διαφαινόμενη αποτυχία του Παναθηναϊκού και εννοείται ότι έχει το πιο σημαντικό μερίδιο στην περσινή επιτυχία του νταμπλ με μειονέκτημα έδρας. Όμως η συνολική συμπεριφορά του -και όσα γράφονται στο φύλλο αγώνα- είναι καταδικαστέα. Και χαίρομαι διότι εδώ δεν μιλάει κανένας για διδαχή ήθους.

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο σύλλογο που αγαπάει είναι να «χτίσει» μια ομάδα μπάσκετ η οποία θα αρχίσει ξανά το δρόμο για την κορυφή της Ευρώπης. Αφήνοντας κατά μέρους όλα τα υπόλοιπα που εμπλέκουν τα εσωτερικά του Παναθηναϊκού. Αυτά έχουν κουράσει προ πολλού τον κόσμο και δεν υπάρχει αντοχή για νέου τύπου εμφυλίους. Το έχει φωνάξει ως άλλος… Κούρκουλος ο κόσμος της ομάδας: «Τι κάνετε μωρέ; Όχι άλλο κάρβουνο». Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό το έχει κατανοήσει πολύ γρήγορα ο Αλαφούζος και δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια σε αυτό. Όπως δεν έδωσε με τους Βαρδινογιαννικούς, τους Βγενοπουλικούς και όλους τους «–ικούς» του Παναθηναϊκού…

Για όσους θεωρούν ότι τα χθεσινά μπορούν να επηρεάσουν την όποια εμπλοκή του Γιαννακόπουλου στην ΠΑΕ, πλανώνται οικτρά.

Be Sociable, Share!