Συνεταιρισμός Τζίγκερ – «Βγενό»

bgeno_tzigerΑν ήταν Πρωταπριλιά, θα ήταν ωραίο και επιτυχημένο πείραγμα ως έθιμο της ημέρας. Είναι, όμως, μια πέρα για πέρα αληθινή είδηση που αναδημοσιεύεται εδώ και λίγη ώρα στα οικονομικού περιεχομένου σάιτ. Η Τράπεζα Πειραιώς έφτασε σε συμφωνία με τη MIG και θα εκδώσει υπέρ της ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ! Το ομολογιακό δάνειο έχει πενταετή διάρκεια και με τη λήξη του, η «Πειραιώς» θα πάρει στην κατοχή της το 16% της MIG μέσω μετατροπής του δανείου σε μετοχές (για να καταλάβετε είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τον Παναθηναϊκό πριν μερικούς μήνες με το ομολογιακό 5 εκατ. ευρώ που πήρε η ΠΑΕ και μετοχοποιήθηκε σε off shore του Αλαφούζου). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα συγκεκριμένα σάιτ, η «Πειραιώς» με αυτό τον τρόπο θα καταστεί μεγαλομέτοχος της MIG! Η συγκεκριμένη συμφωνία θεωρείται στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι θα επηρεάσει τις εταιρίες που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της MIG αλλά και της «Πειραιώς», δεδομένου ότι υπάρχουν και τομείς (όπως η ακτοπλοϊα) με κοινή δραστηριότητα (Blue Star και Superfast Ferries ο Βγενόπουλος, Hellenic Seaways, ΑΝΕΚ η «Πειραιώς»).

Στη γλώσσα του βυθού μας ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ή αν προτιμάτε η οικογένεια Βαρδινογιάννη και ο Ανδρέας Βγενόπουλος συνεργάζονται πλέον στενά σε επιχειρηματικό επίπεδο. Είναι συνέταιροι πια! Ναι, αυτοί οι άνθρωποι που «σφάζονταν» επί σειρά ετών για τα του Παναθηναϊκού! Το «πάνω χέρι» όπως αντιλαμβάνεστε στην υπόθεση έχει η πλευρά Βαρδινογιάννη αφού δίνει χείρα βοηθείας στον επιχειρηματικό όμιλο του Βγενόπουλου, προσφέροντας τρομερή ρευστότητα που έχει ανάγκη η MIG για να αναχρηματοδοτήσει τις εταιρίες της.

Ναι, ξέρω το επιχείρημα. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη προ Ταμείου Χρηματικοοικονομικής Σταθερότητας κατείχε το 4,5% στην «Πειραιώς» και ο τέως αντιπρόεδρός της, Γιάννης Βαρδινογιάννης το 0,3%, κάτι που έκανε συνολικά την οικογένεια δεύτερο μέτοχο ως φυσικό πρόσωπο. Σε αυτά, όμως, μετρούν πάντα οι νόμοι της αγοράς, η γνώση της πιάτσας. Και η πιάτσα το ‘χε βούκινο και αυτοί κρυφό καμάρι ότι το κουμάντο γίνονταν από εκεί.

Σε κάθε περίπτωση ως είδηση είναι εντυπωσιακή. Αντίκτυπο στον Παναθηναϊκό δεν έχει φυσικά. Εκτός και αν είσαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί μελλοντικά να ξαναβάλει χρήματα σε ΑΜΚ ο Βγενόπουλος ή ακόμα – ακόμα ότι η «Πειραιώς» θα δώσει δάνειο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Φρούδες και οι δύο ως ελπίδες.

Be Sociable, Share!