No politica και «Παναθηναϊκό Κίνημα»

ultras no politicaΆκουγα την Τρίτη τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Ηλία Μιχαλαριά να δημοσιοποιεί τη στήριξη της «μάνας του λόχου» στο «Παναθηναϊκό Κίνημα» στις προσεχείς εκλογές. Κληθείς να σχολιάσει τη στήριξη του Ολυμπιακού και την υποψηφιότητα Μαρινάκη συγκριτικά με τη χαλαρή στήριξη του Ερασιτέχνη προς το «ΠΑΝ.ΚΙ.», είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή χρήματα δεν περισσεύουν και στην πραγματικότητα ο Α.Ο. στήριξε και στηρίζει με όσες δυνάμεις έχει το «ΠΑΝ.ΚΙ.». Συνειρμικά δεν μπορούσε παρά να έρθει στο μυαλό η ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου μια ημέρα πριν.

«Δεν πρέπει αν μπερδεύουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Να εκμεταλλευόμαστε τους οπαδούς του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ ή του Παναθηναϊκού για πολιτικούς σκοπούς. Εμένα δεν μου πηγαίνει. Η Παναθηναϊκή συμμαχία δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Υπάρχει το ΠΑΝ.ΚΙ. και κάποιοι Παναθηναϊκοί φίλαθλοι, που επέλεξαν να φτιάξουν  το Παναθηναϊκό Κίνημα». Είναι η απάντηση του προέδρου του Παναθηναϊκού στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Η στάση «No politica» υιοθετήθηκε από τους οργανωμένους του Ολυμπιακού και αποτέλεσε την άμυνα τους για πάρα πολλά γεγονότα κοινωνικοπολιτικής χροιάς (π.χ. δολοφονία Φύσσα) στα οποία δεν τοποθετήθηκαν. Ασφαλώς όλα πήγαν στο βρόντο όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μαρινάκη (εντάξει και Μώραλη, μην βαράτε). Και για τους οπαδούς και για το επικοινωνιακό σύστημα του Ολυμπιακού.

Η άποψη του Αλαφούζου είναι σεβαστή και υιοθετείται από πάρα πολλούς. Άλλο ποδόσφαιρο, άλλο πολιτική. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις που δεν ταυτίζονται με πολιτικούς. Επισημαίνω ότι μπορώ να συζητώ με τις ώρες με τον οποιονδήποτε για το No politica των ομάδων, των διοικήσεων, των οπαδών. Το θεωρώ και εποικοδομητικό. Ομως το «Παναθηναϊκό Κίνημα» δεν είναι ακριβώς πολιτική. Είναι ένα κομμάτι από τα σπλάχνα του συλλόγου, αφορά οπαδούς και μέλη της παναθηναϊκής οικογένειας και όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Ουδέποτε πούλησε κάτι άλλο. Διευκρινίζει κι όλας σε κάθε ευκαιρία ότι βασικός λόγος διεκδίκησης μιας θέσης στο Δήμο Αθηναίων είναι το γηπεδικό. Επιθυμία για προσφορά στον Παναθηναϊκό δηλαδή. Η ύπαρξή του δε προέκυψε μέσα από την ανάγκη κάλυψης κενών. Θαρρώ ότι όσοι ζουν από κοντά το γηπεδικό του Παναθηναϊκού -και καταλαβαίνουν τι γίνεται, γιατί οι περισσότεροι και δυστυχώς αρκετοί δημοσιογράφοι, δεν ξέρουν πού παν τα τέσσερα αλλά παράλληλα παίρνουν θέση- έχουν διακρίνει τη βοήθεια του «ΠΑΝ.Κ.Ι» στα δρώμενα. Από την κινητοποίηση του Ερασιτέχνη σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα έως το Ρυθμιστικό Σχέδιο και από το ξεμπρόστιασμα των ανακριβειών του Καμίνη έως την εξώθηση των υποψήφιων δημάρχων Αθηναίων να ασχοληθούν πιο «ζεστά» με το θέμα (τουλάχιστον προεκλογικά).

Θέλετε να πούμε ότι θα έχουν συμφέρουν και προσωπικά κέρδη όσοι από το «ΠΑΝ.ΚΙ.» εκλεγούν; Να το πούμε και να το γράψουμε. Αλλά εδώ το πρόγραμμά τους είναι όλο Παναθηναϊκό. Και απέναντι όλοι οι άλλοι έχουν κρατήσει από ουδέτερη έως εχθρική για τα συμφέροντα του Τριφυλλιού στάση.

Αν δεν θες να εμπλακείς, κρατώντας ίσες αποστάσεις, τότε θα πρέπει να είναι επαρκείς οι λόγοι που παραθέτεις. Η φράση «η Παναθηναϊκή συμμαχία δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική» εμπεριέχει φάουλ. Ιδρυτικό μέλος της ο Γιώργος Καμίνης. Θα μπορούσα να συμπεριλάβω και την Λιάνα Κανέλλη. Αλλά μια και μιλάμε για δημοτικές εκλογές και η μάχη αφορά κυρίως τα της Αθήνας, ο Καμίνης έχει μια κάποια αντιμετώπιση. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Π.Σ.», βγαίνει στον ΣΚΑΪ πιο συχνά από κάθε άλλον υποψήφιο δήμαρχο και βέβαια άκουσε τα καλά λόγια του προέδρου της ΠΑΕ στην πρόσφατη παρουσίαση του πλάνου ανάπλασης της Λεωφόρου. Τέτοια λόγια δεν έχει ακούσει δημόσια κανείς από το «ΠΑΝ.ΚΙ.». Ούτε έχει τύχει μιας κάποιας αντιμετώπισης από το «ΣΚΑΪ». Εν πάση περιπτώσει εάν σβήσουμε όλα τα άλλα περί Παναθηναϊκού, θα μπορούσε να δοθεί βήμα στο «ΠΑΝ.ΚΙ.». Όχι ντε και καλά προνομιακό. Τουλάχιστον ισότιμο.

Επιλογές πάντα υπάρχουν για να κρατάς τις αρχές σου ατσαλάκωτες και παράλληλα να κατανοείς το συμφέρον ενός συλλόγου που υπηρετείς (και ηγείσαι). Εάν η επιλογή έχει γίνει και δεν έχει να κάνει με το «ΠΑΝ.ΚΙ.», τότε πιθανώς μέσα στην επόμενη δημαρχιακή θητεία ο Παναθηναϊκός θα βρει μπροστά του τα εμπόδια. Έχω την αίσθηση ότι κάτι δεν έχει μετρήσει καλά στην ιστορία των εκλογών ο Γιάννης Αλαφούζος. Μπορεί και να βγω ψεύτης.

Be Sociable, Share!