Μεσημεριανό στην Αστροναυτών γωνία στο υπόγειο

astronauts2Τα δικαστήρια, ακόμα και σε επίπεδο πειθαρχικής αθλητικής αρχής, έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Υπάρχει κόσμος που για το… τζέρτζελο και μόνο βολτάρουν στην Ευελπίδων, μπαίνουν σε αίθουσες και κάθονται με τις ώρες ακούγοντας ακροαματικές διαδικασίες υποθέσεων που δεν γνωρίζουν. Την Πέμπτη το μεσημέρι άξιζε τον κόπο η βόλτα στην Αστροναυτών (πραγματικά πολύ πετυχημένη ονομασία οδού για γραφεία της Σούπερ – Ντούπερ – Λίγκας) για την εκδίκαση της υπόθεσης των επεισοδίων στη Λεωφόρο στο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ. Δεν με… χρέωσε κανείς αρχισυντάκτης να το κάνω, ήθελα και πήγα. Ναι, εμπεριέχει και μαζοχιστικές τάσεις αυτή η δουλειά! Πέρα από τα τετριμμένα που διαβάσατε παντού (ελπίζω και στο Pamesports.gr), ας δούμε τα πράγματα από μια άλλη ματιά, όπως συνηθίζουμε εδώ.

Από νωρίς απέναντι από την είσοδο του κτηρίου της Λίγκας, ακριβώς έξω από το εργαστήρι σπουδών του ΑΝΤ1 (φυντάνια να δουν τα μάτια σας!), είχαν «στρατοπεδεύσει» οι δύο νομικοί του Παναθηναϊκού, η Αθηνά Μπαλωμένου («σιδηρά κυρία» της ΠΑΕ, εκ των βασικών και πιο έμπιστων συνεργατών του Γιάννη Αλαφούζου) και ο άνθρωπος που έχει «φάει» τα χρόνια του υπερασπιζόμενος τον Παναθηναϊκό στις πειθαρχικές επιτροπές, Γιάννης Κάρμης. Μαζί τους και το μέλος του Δ.Σ. και εν προκειμένω μάρτυρας υπεράσπισης, Γιάννης Ηρειώτης. Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας έφτασε η αντίστοιχη τριάδα του ΠΑΟΚ με τους δύο δικηγόρους, Αχιλλέα Μαυρομάτη, Λάμπρο Μπίρδα και τον υπεύθυνο συνδέσμων και μάρτυρα υπεράσπισης, Παναγιώτη Ποικιλίδη. Οι του ΠΑΟΚ πήγαν για τις χειραψίες και μια γρήγορη κουβέντα με τους Πράσινους. Μόλις έφτασαν και τα μέλη της πενταμελούς πειθαρχικής (τρία βασικά, δύο αναπληρωματικά), ξεκίνησε η διαδικασία στο πρώτο υπόγειο, εκεί όπου διεξάγονται και οι συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Λίγο πριν την προσέλευση των μελών της επιτροπής στήθηκε μια μίνι κουβέντα μεταξύ Κάρμη και δημοσιογράφων στην οποία παρενέβη ο Ποικιλίδης, σχετικά με το ποιος είχε βασική ευθύνη για τα επεισόδια. Ο Κάρμης μίλησε για την ευθύνη των ΜΜΕ και δη των οπαδικών, γιατί υποδαυλίζουν τα πάθη, ενώ έκανε χιούμορ με δόση ειρωνείας υπογραμμίζοντας ότι πολλοί είχαν προδικάσει την τιμωρία των ομάδων οπότε δεν είχε και ουσία να προχωρήσει η διαδικασία. Ασφαλώς υπάρχει ευθύνη όλων των δημοσιογράφων, όχι μόνο όσων δουλεύουν σε οπαδικά ΜΜΕ, αλλά όπως επισημάνθηκε με ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι φέρει τη βασική ευθύνη για τα επεισόδια στα γήπεδα;». Η ειλικρινής απάντηση του Ποικιλίδη «φυσικά οι παράγοντες» ήταν αφοπλιστική.

Στα των αγορεύσεων. Κορυφαίες των κορυφαίων σταχυολογούνται τρεις δικαιολογίες στα των απολογιών των δύο ομάδων.

Η πρώτη από τον Γιάννη Ηρειώτη για την εισβολή οπαδών του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο. «Μπήκαν 10-15 παιδιά να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για όσα είχαν προηγηθεί. Νέα παιδιά είναι, βράζει το αίμα τους», είπε. Οπότε ή μέσα στο χαμό ο Ηρειώτης πρόλαβε να «κόψει» φάτσες και να «μετρήσει» ηλικίες ή το υπέθεσε από την κορμοστασιά τους!

Η δεύτερη από τον Παναγιώτη Ποικιλίδη σχετικά με την έναρξη των επεισοδίων. «2-3 ανεγκέφαλοι βρέθηκαν γιατί τόσοι ήταν», είπε. Επομένως ή τα μάτια μας έβλεπαν… μυγάκια και πολλαπλασιάσαμε όσους οπαδούς του ΠΑΟΚ πετούσαν φωτοβολίδες και καθίσματα ή οι υπόλοιποι ήταν οπαδοί του Άρεως (που λέει και μια ψυχή).

Η τρίτη ανήκει στον Γιάννη Κάρμη και με αυτήν αποχώρησε σχεδόν τρέχοντας από την αίθουσα για να προλάβει να παραστεί και στην έτερη απολογία. Το προεδρείο απορούσε με την πλευρά του ΠΑΟΚ που μιλούσε για 2-3 ανεγκέφαλους, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί μόνο τόσοι να έσπασαν 540 καθίσματα που κατεγράφησαν από την υπηρεσία. «Να ξέρετε κύριε πρόεδρε ότι το γήπεδό μας έχει παλιά καθίσματα και μπορεί απλά να πατήσει πάνω κάποιος και να σπάσει το κάθισμα», είπε. Η ανάπλαση της Λεωφόρου –όποτε γίνει- θα αφαιρέσει αυτό το πανέμορφο επιχείρημα μια και θα αλλάξουν τα καθίσματα.

Το κλίμα από το προεδρείο δεν έδειξε επιθετικό προς καμία ομάδα. Φαίνονταν μάλιστα να έχουν περισσότερες απορίες από την πλευρά του ΠΑΟΚ, παρότι τελικώς η τιμωρία του Παναθηναϊκού ήταν κατάτι μεγαλύτερη από αυτή του Δικεφάλου. Ένταση με το προεδρείο υπήρξε μόνο όταν απέρριψε το αίτημα του Τριφυλλιού για προθεσμία μιας ημέρας ώστε να κατατεθεί γραπτό υπόμνημα για όσα ανέφερε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Αυτό σήμαινε ότι η όποια τιμωρία έδρας, όπως και έγινε τελικά, θα μετρούσε από τον αγώνα με τον Ατρόμητο της προσεχούς Τετάρτης, κάτι που ήθελε να αποφύγει ο Παναθηναϊκός. Ήταν και το χρονικό σημείο που προσωρινά αποχώρησε από την αίθουσα η Μπαλωμένου καλώντας κάποιον από το κινητό της τηλέφωνο. Εξαιρετικά πιθανό –παρότι υποκλοπές δεν κάνουμε- να ήταν προς τον Γιάννη Αλαφούζο προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη.

Ξεχώρισαν επίσης η ένταση του Μαυρομάτη που κάποια στιγμή έχασε τελείως τον ειρμό της σκέψης του αφού είχε κοκκινίσει ολόκληρος από τα νεύρα του, η ατάκα μέλους του προεδρείου προς τον Ηρειώτη ότι «εκεί που έχετε καθίσει δεν σας βλέπω, πρέπει ή να μετακινηθεί ο κύριος δίπλα σας (δηλαδή ο θεόρατος Ποικιλίδης που είχε κρύψει το… φως) ή να πάτε εκεί που κάθονται οι δημοσιογράφοι οι οποίοι πήραν τις καλές θέσεις», η ατάκα του Κάρμη στον Μαυρομάτη φεύγοντας από την αίθουσα για να πάει στην ΕΠΟ «θα προσπαθήσω να τους κρατήσω για να προλάβεις να έρθεις».

Συμπαθείς συνταξιούχοι οι της έδρας, μειλίχιοι και με διάθεση να ακούσουν. Ουσιαστικά συμφώνησαν απόλυτα με τις δύο ομάδες που κατακεραύνωσαν τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, ο οποίος ανακάλυψε διάφορα –στηριζόμενος και σε δημοσιεύματα εφημερίδων!- και εμπλούτισε το κατηγορητήριο. Έκαναν μια μπάλα το πρόσθετο κατηγορητήριο και το πέταξαν στα σκουπίδια. Εξ ου και η αποφυγή αφαίρεσης βαθμών.

Και για να είμαστε –όπως πάντα- ξεκάθαροι. Ωραίες οι όποιες θέσεις ή ανακοινώσεις των δύο συλλόγων, ωραία και τα όποια οπαδικά σχόλια δημοσιογράφων, όμως να ξέρετε ότι τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον ΠΑΟΚ είχαν πειστεί ότι θα τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών. Διότι «μαγκώθηκαν» όταν διάβασαν το πρόσθετο κατηγορητήριο του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα. Όλα τα άλλα είναι για εντυπωσιασμό.

Παρά ταύτα δεν είναι κανείς σίγουρος ακόμα ότι η περιπέτεια των δύο ομάδων τελείωσε εδώ. Πιθανολογούν ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας από γινάτι για την αδιαφορία της πειθαρχικής επιτροπής της Λίγκας προς το κατηγορητήριό του, θα ασκήσει έφεση. Και εκεί τα πράγματα θα ζορίσουν πολύ περισσότερο για τις ομάδες…

Be Sociable, Share!