Και ΝΟΥΝΟΥ και light (το περί δικαίου αίσθημα)

magicΤο Πάσχα αποσύρθηκα στα… ιδιαίτερα, στη Χίο. Ευτυχώς απέφυγα συνάντηση με προέδρους και όλα κύλησαν ομαλά. Συναναστράφηκα με αρκετούς φίλους του Ολυμπιακού και διαπίστωσα ότι τα έκτροπα της Τούμπας στη ρεβάνς Κυπέλλου τους είχαν οδηγήσει στη… μετάλλαξη να δηλώνουν υποστηρικτές του Παναθηναϊκού στον τελικό Κυπέλλου! Ήταν δε τέτοια η οργή τους που έφτασαν στο σημείο να μου μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις ενώ ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι «καλά κάνει ο Μαρινάκης και τους έχει όλους σούζα». Δεν ξέρω ποιους έχει σούζα ο Μαρινάκης, αλλά σίγουρα δεν κάνει καλά. Και ακόμα πιο σίγουρα οι φίλοι του Ολυμπιακού γυρίζουν την πλάτη στην αλήθεια.

Ενοχλούνται από τη ρατσιστική ενέργεια ανεγκέφαλων να πετάξουν μπανάνα στον Σαλίνο. Καλά κάνουν και ενοχλούνται. Απολύτως απαράδεκτο. Δεν θυμάμαι να ενοχληθούν κατά τέτοιο τρόπο από τον ήχο μαϊμούδων κάποιων ανεγκέφαλων στο «Καραϊσκάκης» προ τριετίας στις επαφές της μπάλας του Σισέ και του Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Ενοχλήθηκαν ακόμα και για τη διάκριση που έκαναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού να συμμετάσχουν στο κίνημα «we are all monkeys» μέσω φωτογραφίας τους να ακολουθούν το παράδειγμα του Ντάνιελ Άλβες της Μπαρτσελόνα, ο οποίος έφαγε τη μπανάνα που του πέταξαν ρατσιστές οπαδοί της Βιγιαρεάλ. Είδα άρθρα ολόκληρα που συνοψίζονταν στο εξής: για τον Σαλίνο δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Να δεχθούμε ότι όντως οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν έκαναν κάτι για τον Σαλίνο; Να το δεχθούμε. Λάθος τους; Ίσως, αν και πρέπει να προσμετρήσει κανείς ότι ορισμένοι από τους υποκινητές της φωτογραφίας στα πράσινα αποδυτήρια είχαν βιώσει τη ρατσιστική συμπεριφορά προς συμπαίκτες τους από οπαδούς του Ολυμπιακού και τότε όχι απλά κανείς δεν τους προστάτεψε, αλλά ούτε καν το παραδέχθηκαν επίσημα από τους Ερυθρόλευκους».

Ενοχλήθηκαν επίσης οι φίλοι του Ολυμπιακού από τις δηλώσεις του Σαββίδη, από τις αγκαλιές του Αλαφούζου με τον Ρωσοπόντιο, από την άποψη ότι στον τελικό δεν έγινε τίποτα απ’ όσα κινδυνολογικά είχαν φροντίσει εντέχνως αρκετοί να «περάσουν» τις προηγούμενες μέρες.

Μιλούν τώρα, λοιπόν, για δικαιοσύνη για την τιμωρία του ΠΑΟΚ με -3 βαθμούς και 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων θυρών. Ζητούν επίσης δικαιοσύνη για τον τελικό Κυπέλλου και τα… όργια (τα ποια;) που συνέβησαν. Εγκαλούνται ήδη Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ.

Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πάντα σχετική σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Εάν αφορά «εμάς», πρέπει πάντα να μας αθωώνει, εάν αφορά τους «άλλους» πρέπει πάντα να καταδικάζει.

Υπενθυμίζω ότι το 2011 με εισβολή εκατοντάδων οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο του «Καραϊσκάκης» μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με ξύλο σε Σισέ, Σιμάο και όποιον άλλον Πράσινο έβρισκαν μπροστά τους, με συμπεριφορά του Μαρινάκη στα αποδυτήρια που θύμιζε οπαδό στα κάγκελα, το κατηγορητήριο ήταν πιο light και από το ΝΟΥΝΟΥ. Όσο για την τιμωρία του Ολυμπιακού; Αυτή ήταν και ΝΟΥΝΟΥ και light! Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 140.000 ευρώ πρόστιμο.

Υπενθυμίζω ότι στο προ διμήνου ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης» με τραυματισμό του προπονητή του Παναθηναϊκού από αντικείμενο που τον χτύπησε στο πρόσωπο, με διακοπή αγώνα για δύο λεπτά, με εισβολή οπαδών πίσω από το τέρμα του Τριφυλλιού στη θύρα 7 (γεγονός που οδήγησε τον διαιτητή να τελειώσει το ματς άρον- άρον), ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 30.000 ευρώ πρόστιμο.

Στη σύγχρονη ποδοσφαιρική Ελλάδα βαθμοί αφαιρούνται από άλλες ομάδες πλην Ολυμπιακού, έδρες κλείνουν για πάνω από μία αγωνιστική για άλλες ομάδες πλην Ολυμπιακού και βέβαια τα έκτροπα τιμωρούνται παραδειγματικά σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε άλλη ομάδα πλην Ολυμπιακού.

Η διαφορά, λοιπόν, έγκειται ακριβώς σε αυτό. Στα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός «πέφτει στα μαλακά». Δικαίως τιμωρήθηκε προ διετίας ο Παναθηναϊκός. Δικαίως τιμωρήθηκε και ο ΠΑΟΚ τώρα. Η δικαιοσύνη, όμως, οφείλει να στέκεται ίση απέναντι σε όλους. Αλλιώς δεν λέγεται δικαιοσύνη. Και για να τα γράφουμε όλα, όσο επικρατεί αυτό το καθεστώς, τόσο περισσότερο θα εξαγριώνονται οι οπαδοί των ομάδων πλην του Ολυμπιακού. Εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος…

Be Sociable, Share!