Οι νίκες του Αλαφούζου τον στέλνουν στο δήμο Αθηναίων

592330Δύο τεράστια εξωαγωνιστικά θέματα έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός. Κατ’ εμέ απείρως σημαντικότερα από τα ματς με Ξάνθη, ΟΦΗ και τα όσα ακολουθήσουν. Το γήπεδο και την άδεια.

Αγνοώ τι σχέση έχει ο Γιάννης Αλαφούζος με τον Γιώργο Καμίνη. Διότι σχέση υπάρχει, άπαξ και ο δήμαρχος ήταν ιδρυτικό μέλος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Αφήστε δε το άλλο. Πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις παίρνει βήμα λόγου στον «ΣΚΑΪ». Παρατηρήθηκε απ’ όλους ότι στις ανακοινώσεις – τοποθετήσεις της ΠΑΕ δεν αναφέρθηκε πουθενά το όνομα του Καμίνη. Άνω τελεία εδώ.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ έλεγε τόσο καιρό σε όλους τους συνομιλητές του που ανησυχούσαν: «Κάντε υπομονή, το πάμε όσο πιο ήρεμα γίνεται για να περάσει ο νόμος Καλαφάτη». Το βράδυ πέρασε ο νόμος στη Βουλή. Ψηφίστηκε! Όπερ σημαίνει ότι ελευθερώνεται ο δρόμος για την ανάπλαση της Λεωφόρου. Με τα 7,5 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής. Αρκεί βέβαια να δικαιωθεί ο Ερασιτέχνης στη μάχη με τον Καμίνη για το Προεδρικό Διάταγμα. Αλλιώς η Λεωφόρος θα είναι στον «αέρα» και θα κινδυνεύει η επένδυση της ανάπλασης να μείνει ζωντανή για λίγα χρόνια.

Πίσω στην άνω τελεία. Ο Αλαφούζος δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ερασιτέχνη, των οπαδών, του «ΠΑΝ.ΚΙ.» για τη Λεωφόρο. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή εμπιστεύεται τυφλά τον υφιστάμενό του και αρμόδιο για τα του γηπέδου, Γιάννη Παναγιωτίδη ή λόγω της σχέσης του με τον Καμίνη έχει inside information (που λεν’ και στο χωριό μου). Αν ισχύει το πρώτο, ας ανησυχήσουμε. Κάποιοι κακόβουλοι άνθρωποι λένε ότι ο Παναγιωτίδης είναι υπέρμαχος της Διπλής Ανάπλασης και την κρατάει ανοιχτή με νύχια και με δόντια. Φαντάζομαι δεν επιχειρηματολογούν απλά θυμίζοντας ότι ο Παναγιωτίδης ήταν στην ίδια τάξη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη στα μικράτα τους.  Οσονούπω, πάντως, αναμένεται κίνηση από τον Ερασιτέχνη για να ακυρωθεί ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης. Για να δούμε. Αν ισχύει το δεύτερο, πάσο, αλλά κάποια στιγμή να μας πει και μας ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού γιατί είναι τόσο cool ώστε να ηρεμήσουμε κι εμείς.

Πάντως, η ψήφιση του νόμου Καλαφάτη είναι νίκη –και- του Αλαφούζου. Κόντρα μάλιστα σε… παιδιά από τον Πειραιά που το πάλεψαν όσο μπορούσαν αλλά δεν τους «πέρασε» γιατί ήρθαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Υπάρχει μια σχετική λύσσα πάντως με τα γήπεδα γενικώς…

Παρακάτω. Πάει για δεύτερη νίκη ο Αλαφούζος. Πολύ μεγαλύτερη. Και εντελώς προσωπική (του team που ασχολείται εδώ και μήνες για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένου). Μιλάμε εδώ για την αδειοδότηση. Το ψάχνουν από δω, το φέρνουν από κει στην ΕΠΟ, αλλά δεν προκύπτει κάτι «χοντρό» μεμπτό. Ή για να είμαι ακριβής, εάν βγάλουν off τον φάκελο του Παναθηναϊκού, τότε θα μείνουν εκτός οι 14 στις 18 ομάδες.

Δύο ματ έγιναν. Το πρώτο αφορούσε το ομολογιακό δάνειο που έφυγε από τη μέση στα οφειλόμενα με συνοπτικές διαδικασίες, πηγαίνοντας μέσω μετοχοποίησης σε κυπριακή off shore του Αλαφούζου. Λογιστικά ήταν τεράστια ελάφρυνση. Το δεύτερο είχε να κάνει με την εγγυητική για το πλάνο βιωσιμότητας. «Πάνω του» το πήρε ο Αλαφούζος και άφησε σύξυλους όλους όσοι περίμεναν γκέλα στο 90’.

Μπορεί να γίνει ζημιά στο θέμα της άδειας; Ναι, μπορεί. Γιατί το περιβάλλον δεν είναι φιλικό προς τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο της ΕΠΟ αλλά γενικώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι και προσφυγή στην UEFA μπορεί ξαφνικά να κάνει κάποιος εάν θέλει να το κυνηγήσει. Πιθανότητες ανατροπής; Μικρές.

Δεν γνωρίζω πότε λήγουν οι προθεσμίες υποβολής υποψηφιότητας στις δημοτικές εκλογές. Εάν οι επόμενες ημέρες φέρουν αδειοδότηση και πρόκριση στον τελικό Κυπέλλου, θα συμβούλευα όσους είναι κοντά στον Αλαφούζο να του προτείνουν να θέσει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα. Όχι για να αντιγράψει τον Μαρινάκη, ούτε για να βοηθήσει το ΠΑΝ.ΚΙ. (αν έβαζε μαζί τους βέβαια), αλλά για να διαπιστώσει την αύξηση της δημοφιλίας του. Αν και θαρρώ πως θα προτιμούσε χίλιες φορές να εξαργυρωθεί αυτή μέσα από πολλαπλασιασμό των εγγραφών στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία»…

Be Sociable, Share!