Γιορτάζοντας την Πρωταπριλιά (ιστορίες απ’ τη ζωή βγαλμένες)

crossed-fingersΚάτι τέτοια αυτογκόλ της ελληνικής δικαιοσύνης σαν αυτά της κλήσης σε απολογία του Βαγγέλη Μαρινάκη – γιατί κατέβηκε μαζί με τον Θεοδωρίδη στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του περσινού τελικού Κυπέλλου του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης και σύμφωνα με το κατηγορητήριο προσπάθησαν να επηρεάσουν τους ρέφερι) – μας βοηθούν να κατανοούμε όλοι εμείς οι αδαείς τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πορευόμαστε στα της ακροαματικής διαδικασίας (δεν παρέστη ο Μαρινάκης, εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο) με τη βοήθεια του ρεπορτάζ του κορυφαίου στα θέματα Λίγκας, ΕΠΟ και όλα τα περίεργα μπλεξίματα του αθλητισμού με το νόμο (είναι και πολλά πλέον), Άρη Ασβεστά και τα γραφόμενά του στο contra.gr.

Μίλησε πρώτα ο εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα Τρίπολης, Γιάννης Καϋμενάκης. «Εγώ δεν ήμουν γραμμένος στο φύλλο αγώνα και δεν μπορούσα να κατέβω στα αποδυτήρια. Με ενημέρωσε ο γιατρός του αγώνα ότι ο Μαρινάκης και ο Θεοδωρίδης κατέβηκαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια των διαιτητών. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε μεταξύ τους, δεν ήμουν εκεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο διαιτητής δεν έδωσε δύο καταφανέστατα πέναλτι στην ομάδα μου. Ξέρω ότι υπάρχει κανονισμός. Απαγορεύεται να κατέβεις στα αποδυτήρια χωρίς άδεια, ενώ είθισται, εάν κατέβει ένας πρόεδρος, να κατεβαίνει μαζί του και ο άλλος». Ξέχασε βέβαια να μας πει ο Καϋμενάκης γιατί δεν σήκωσε το κινητό του τηλέφωνο όταν δέχθηκε κλήση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη πριν την επίσκεψή του στα αποδυτήρια, με σκοπό να τον προσκαλέσει να κατέβουν μαζί στους διαιτητές.

Έχει σημασία, όμως, τι απάντησε στις ερωτήσεις ο Καϋμενάκης. Όταν ρωτήθηκε εάν είναι συνηθισμένο να διαμαρτύρεται κάποιος στο όριο του ανεκτού, απάντησε: «Συνηθισμένο είναι». Στο ερώτημα εάν η φράση που σύμφωνα με το δικηγόρο του Μαρινάκη είπε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στους διαιτητές «παίξτε 50-50 και μη φοβάστε τίποτα» συνιστά έμμεσο επηρεασμό, ο Καϋμενάκης είπε: «Όχι, δεν συνιστά». (Άσχετο αλλά μια και το θυμήθηκα: θα μείνουμε με την αγωνία εάν οι άσβερκοι που κινήθηκαν στα αποδυτήρια της Τρίπολης κατά του Καϋμενάκη μετά τον αγώνα Αστέρας – Ολυμπιακός, ήταν αγανακτισμένοι οπαδοί του Αστέρα…).

Μετά κατέθεσαν οι διαιτητές του τελικού. Μπορεί διαιτητικά να μην τα κατάφεραν αλλά στα λόγια έδωσαν ρεσιτάλ. Ατάκες για Όσκαρ. Γίναμε κατά πολύ σοφότεροι.

Μάθαμε πρώτα απ’ όλα από τον πρώτο διαιτητή του τελικού Γιάχο ότι η έκφραση που φέρεται να είπε ο Μαρινάκης προς τους διαιτητές συνηθίζεται. Και επειδή ο Γιάχος τόλμησε να πει ότι «συνήθως οι πρόεδροι έρχονται στην αρχή και στο τέλος. Δεν ξέρω γιατί ήρθε στο ημίχρονο, ρωτήστε τον ίδιο», του απαντώ ότι στο ημίχρονο είναι το σωστό γιατί ο πρόεδρος της ομάδας επιβραβεύει τους διαιτητές για την πενηνταρίσια διαιτησία στο πρώτο ημίχρονο και τους εμψυχώνει ενόψει του δεύτερου 45λεπτου.

Τα καλύτερα τα μάθαμε στις απαντήσεις του Γιάχου προς τα ερωτήματα της έδρας. Ο Γιάχος αποκάλυψε με στόμφο όταν ρωτήθηκε εάν επηρεάστηκε από την είσοδο Μαρινάκη στα αποδυτήρια ότι «εμένα δεν με επηρεάζει τίποτα». Μετά από αυτό ο Μισέλ Πλατινί προσανατολίζεται να βάλει τον Χιώτη διαιτητή στον τελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης ο Γιάχος έδωσε μια άλλη διάσταση στο τι γράφει ένας διαιτητής στο φύλλο αγώνα μια και την επίσκεψη δεν την έγραψε. «Γράφουμε στο φύλλο αγώνα ό,τι είναι σημαντικό. Αυτό ήταν συνηθισμένο». Για να μαθαίνετε άσχετοι. Και να μην ξαναπεί κανείς κουβέντα.

Μαθημάτων συνέχεια. Αυτή τη φορά από τον Μάνταλο, επιπρόσθετο βοηθό του τελικού. «Είναι κάτι που συνηθίζεται. Όλοι οι πρόεδροι το ίδιο κάνουν. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εγώ προσωπικά το πήρα ως ευχή. Δεν το θεώρησα μεμπτό. Γι’ αυτό και δεν γράφτηκε στο φύλλο αγώνα», τόνισε για την επίσκεψη Μαρινάκη. Πλέον όλοι οι πρόεδροι ομάδων σε αγώνες που σφυρίζει ο Μάνταλος οφείλουν να κατεβαίνουν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια για να του ευχηθούν. Ειδάλλως θα το εκλάβει ως προσβολή και θα το γράψει στο φύλλο αγώνα ως κάτι μεμπτό και ηθικά απρεπές.

Ευτυχώς βέβαια που βρέθηκε στο δικαστήριο και ο Τριτσώνης, έτερος επιπρόσθετος βοηθός. Γιατί χωρίς αυτόν ουδείς Έλληνας θα αναγνώριζε ότι η πραγματική θέση των διαιτητών είναι δίπλα στον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα, τον Καραϊσκάκη, τον Υψηλάντη, τον Διάκο (όχι, αυτοί δεν έχουν μπει στους πίνακες της ΚΕΔ…). «Στο ματς έγινε ένα σημαντικό λάθος, το οποίο από τη θέση που ήμουν εγώ δεν μπορούσα να το δω. Έτσι όπως λειτουργεί όλο το πλαίσιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον πόλεμο που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ θεωρώ ότι είμαστε ήρωες», είπε ο Τριτσώνης. Δήλωση που γνωστοποιήθηκε στον ευαίσθητο στα πατριωτικά θέματα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος την επόμενη Τρίτη 1 Απριλίου θα καλέσει τον Μπριάκο, πρόεδρο της ΚΕΔ, για να τον παρασημοφορήσει.

Επιμορφωτική ήταν η κατάθεση του Καρατζίκα, βοηθού διαιτητή του τελικού. «Όταν ήρθαν, εγώ ήμουν τουαλέτα. Δεν τους είδα να μπαίνουν. Τους είδα μόνο να βγαίνουν», είπε αρχικά υπενθυμίζοντας ότι η φυσική ανάγκη του ανθρώπου έρχεται πάντα εκεί που δεν το περιμένεις και βέβαια πως η φράση «τα έκανε πάνω του από το φόβο του» δεν βρίσκει ανταπόκριση στους Έλληνες διαιτητές. Συνέχεια από Καρατζίκα. «Αυτό που είπαν, πάντως, είναι κάτι κοινό. Υποθέτω ότι ο κ. Μαρινάκης ήρθε στο ημίχρονο γιατί δεν είχε έρθει να μας ευχηθεί πριν από το αγώνα», είπε. Παρότι η ΕΠΟ αποκρύπτει σκοπίμως τη νέα ντιρεκτίβα της UEFA, το matigarrida αποκαλύπτει ότι εάν οι πρόεδροι των ομάδων δεν έχουν πάει στα αποδυτήρια των διαιτητών πριν τον αγώνα, έχουν το δικαίωμα να δίνουν συγχαρητήρια και ευχές στους ρέφερι σε οποιαδήποτε διακοπή του αγώνα. Χρήσιμο γιατί στην Ελλάδα έχουμε πολλές διακοπές λόγω ρίψης αντικειμένων, τραυματισμών κ.α. οπότε για να καλύπτεται ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος δίδεται η ευκαιρία στους προέδρους να μεταφέρουν ευχές στους διαιτητές με την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο.

Μην ρωτήσετε ποια ήταν η απόφαση του δικαστηρίου. Δεν ασχολείται κανείς.

Η χώρα περιβάλλεται από ηλιθίους. Τώρα  που ξέμεινε από σενάρια το Χόλιγουντ, θα έπρεπε η θεσπέσια υπουργός Τουρισμού να πουλήσει μαύρο χαβιάρι τα όσα διημείφθησαν στη δίκη για τα στημένα, στη δίκη Ψωμιάδη και τώρα στη δίκη Μαρινάκη. Αλλά πού μυαλό; Μας το πήρε –και αυτό- η Τρόικα.

 

Be Sociable, Share!