Να τα άστρα να και η γλάστρα

ELENIΞέρετε οι Ευρωπαίοι –κυρίως- έχουν λατρεία για την αρχαία Ελλάδα και την ιστορία της. Κάνουν εμβάθυνση σε ιστορικά γεγονότα και ψάχνουν ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, προσπαθώντας να κατανοήσουν το μεγαλείο της εποχής. Νομίζουν δικαιολογημένα πασιφανέστατα ότι εμείς έχουμε μεγαλύτερη τρέλα και ότι η αρχαία Ελλάδα είναι το φωτεινό μας παράδειγμα. Ξέρω δεκάδες Αθηναίους που δεν έχουν πάει στην Ακρόπολη. Άλλους που δεν έχουν ιδέα τι άλλο μπορεί να είναι οι 300 του Λεωνίδα από μια χολιγουντιανή ταινία.

Υπό αυτή την έννοια καλά έκανε ο Σα Πίντο και πήγε τους παίκτες του ΟΦΗ να δουν την νεότερη version των «300», «την άνοδο της αυτοκρατορίας» με τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο. Μου θύμισε τον γίγαντα Φάμπρι, ο οποίος είχε κάνει μοντάζ με σκηνές των «300» και παίκτες του, έτσι για να τους πωρώσει! Ο Φάμπρι ήταν πρωτοπόρος σε ό,τι πιο γραφικό κυκλοφόρησε στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Του Παναθηναϊκού έγραψα; Στη Γρανάδα να δείτε τι είχε κάνει.

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται ότι ο Φάμπρι είχε κάνει προσωπικές συνεντεύξεις με τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω ακόμα πόσοι θυμούνται ότι ρωτούσε κάθε παίκτη τι ζώδιο είναι! Στη Γρανάδα έκανε πολύ χειρότερα.

Εκτός από ζώδια, ρωτούσε τους παίκτες και ωροσκόπο! Οι περισσότεροι δεν ήξεραν γι΄ αυτό ο Ισπανός τους ζητούσε πλήρεις πληροφορίες για τη γέννησή τους. Όλα αυτά τα πήγαινε σε μία κυρία αστρολόγο (ή μήπως αστρολόγα;) και της ζητούσε να του πει ποιο ζώδιο ταιριάζει με ποιο, ποιοι έχουν τύχη και πρόοδο σε κάθε χρονική περίοδο και άλλα τέτοια όμορφα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που εργάζονται τώρα στη Γρανάδα και είχαν τη σπάνια τύχη να προλάβουν και τον Φάμπρι, η προπόνηση έπαιζε ελάχιστο ρόλο για τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Ο Φάμπρι ακολουθούσε πιστά όσα… διάβαζε στα άστρα η αστρολόγος του.

Θα αναρωτηθεί κανείς «μα γίνονται αυτά;». Και όμως εκτός από την Ελένη Μενεγάκη που έχει μανία με τα ζώδια και σύμφωνα με τους γκοσιπάδες, όπως μετεξελίχθηκε η λέξη κουτσομπόληδες, καθορίζει πολλά στην επαγγελματική της πορεία απ’ όσα λένε τα ζώδια, υπάρχει και ο Φάμπρι.

Και ναι, εάν αναλογιστούμε τι έχει πρωτοκάνει στον Παναθηναϊκό στο τρίμηνο πέρασμά του (από υποκλίσεις και συγνώμες, μέχρι ηλιοθεραπεία ημίγυμνος στην Παιανία και ομιλία για λιοντάρια που κατουράνε την περιοχή τους), αυτά γίνονται εύκολα εάν είσαι ο Φάμπρι. Το μεγαλύτερο λάθος του Γιάννη Αλαφούζου σε προπονητικό επίπεδο (αλλά οφείλει κανείς να ομολογήσει ότι και σύντομα το διόρθωσε και μας έβαλε τα γυαλιά με την επιλογή Αναστασίου).

 

Be Sociable, Share!