Δουλειές με φούντες στο βυθό

tigerfish_539_355«Επιστροφές, καταστροφές, έχω για σένανε κάνει πολλές». Άσμα ασμάτων αρκούντως περιγραφικό δια την περίπτωση μας! Βέβαια δεν είναι να λες και μεγάλα λόγια, όχι απλά γιατί δεν μπορώ τις συγκινήσεις αλλά κυρίως γιατί σήμερα είμαστε εδώ (στο matigarrida, στο ρεπορτάζ Παναθηναϊκού, στη δημοσιογραφία), αύριο μπορεί να είμαστε αλλού. Η επιστροφή συμπίπτει με διάφορες επιστροφές στο βυθό. Από πού να αρχίσει κανείς. Πάμε στα πιο σοβαρά.

Στα ελληνικά νερά επανεμφανίστηκε μετά από καιρό ένα άκρως επικίνδυνο ψάρι με δόντια που κόβουν… καρχαρίες. Έχει μόλις ενάμισι μέτρο μήκος αλλά είναι τόσο γρήγορο και έχει τέτοια αλτικότητα που πιάνει μέχρι και πουλιά στον αέρα. Θεωρείται ό,τι πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο και φυσικά απειλεί κάθε θαλάσσιο οργανισμό. Είναι το σαρκοφάγο τιγρόψαρο, επιστημονικά αποκαλούμενο Hydrocynus vittatus. Είχε εξαφανιστεί την τελευταία 20ετία από τον ελληνικό βυθό και έκοβε βόλτες στον Ατλαντικό ώσπου… είδε φως και μπήκε. Προς το παρόν λειτουργεί μόνος του, δεν έχει φέρει παρέα. Αλλά είναι τέτοια η αγριότητά του που δεν «μασάει» ούτε από τα χονδριχθή που κουμαντάρουν τον ελληνικό βυθό, ούτε τον αρχηγό λευκό καρχαρία και φυσικά δεν έχει ανάγκη τους κροκόδειλους.

Προτού επιστρέφουμε στο σαρκοφάγο τιγρόψαρο μια και αναφέραμε για τους κροκόδειλους, ας πούμε ότι ο μπαμπάς αλιγάτορας κάνει διάφορα έχοντας κρυφτεί έξω από το νερό. Θεωρεί βέβαια ότι δεν τον βλέπουν αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι με αποτέλεσμα να γίνεται πόλεμος κανονικός σε όλη την οικογένεια των κροκόδειλων. Οπότε τώρα έχει δύο δρόμους. Ή να αποτραβηχτεί για τα καλά ή να βουτήξει και όποιον πάρει το σαγόνι του! Ο νεαρός αλιγάτορας από την άλλη συμβουλεύεται παλαιούς μάχιμους του βυθού σε μια προσπάθεια να κυκλώσει πρωτίστως τη χίμαιρα, η οποία τελευταία δεν αισθάνεται και στα καλύτερά της. Βλέπετε ο λευκός καρχαρίας ετοιμάζεται να τον στείλει και να βάλει «φρέσκα» ψάρια. Η κίνηση του νεαρού αλιγάτορα ίσως αποβεί χρήσιμη για το μέλλον, ιδιαίτερα όσο τόσο καιρό παραμένει μακριά από το χώρο δράσης των χονδριχθών.

Πάμε πάλι στο σαρκοφάγο τιγρόψαρο. Έχει τις άκρες του και τώρα που βρίσκεται μακριά από το κέντρο του βυθού μπορεί και κάνει… πλάκα ακόμα και στον λευκό καρχαρία. Όπως πρόσφατα που είπε τις κουβέντες του σε μερικούς καλούς φίλους και τσουπ εμφανίστηκε ο φαλακρός σπάρος να στείλει μήνυμα στον λευκό καρχαρία. Τι μήνυμα; Ότι το σαρκοφάγο τιγρόψαρο δεν αστειεύεται και ετοιμάζει πολλά. Ένα από αυτά θα είναι η εξαφάνιση διάφορων τύπων όπως του ξιφία για παράδειγμα. Και έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει. Τώρα γιατί οι κροκόδειλοι πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν από τέτοιες αλλαγές, μόνο ο Ποσειδώνας, ο θεός των θαλασσών το γνωρίζει.

Τα χονδριχθή πιέζονται. Ο λευκός καρχαρίας αισθάνεται τον κίνδυνο. Και ξέρετε όταν γυαλίζει το μάτι του καλό είναι να μην βρίσκεται κανείς κοντά του. Η γαρ-ρ-ίδα τρέχει να αναδυθεί για να πάρει ανάσα.

 

Be Sociable, Share!