Τα άλματα λογικής και το φως που απομακρύνεται

abstractΕπιτέλους έχουμε ένα καλό δείγμα γραφής για τα οικονομικά του Παναθηναϊκού. Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα σημασίας εδώ και ενάμισι χρόνο στο Τριφύλλι, καθώς η βιωσιμότητα κρίνεται καθημερινά και τίποτα δεν θεωρείται κεκτημένο. Ούτε καν η ύπαρξη του συλλόγου ή εάν προτιμάτε, της εταιρίας (για να θυμηθούμε και όσα έλεγε ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ). Στη σύσκεψη που έκαναν την Τετάρτη στην ΠΑΕ, υπήρξε ενημέρωση από τον γενικό διευθυντή της εταιρίας, Αγησίλαο Τουμαζάτο (άνθρωπος επιλογής Αλαφούζου και τελευταία προσθήκη αφού μετράει μερικούς μήνες στην ΠΑΕ) σχετικά με το πού βαδίζει ο Παναθηναϊκός. Υπάρχουν πολλά, όμως, τα οποία με τα στοιχεία που έδωσε, δεν στέκουν και καλό θα είναι κάποια στιγμή να δοθεί η ευκαιρία στους δημοσιογράφους να κάνουν πέντε – δέκα ερωτήσεις στους ιθύνοντες της ομάδας γι’ αυτά τα θέματα. Θεωρητικά στα οικονομικά τα εν οίκω μη εν δήμω, πλην όμως αφενός ο Παναθηναϊκός ανήκει πια στον κόσμο του, στα 9.000 μέλη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» εάν προτιμάτε, οπότε δικαιούνται να γνωρίζουν τι συμβαίνει και αφετέρου ο ίδιος ο Αλαφούζος είχε υποσχεθεί απόλυτη διαφάνεια. Ας δούμε λοιπόν τα σημεία που «σηκώνουν» κουβέντα:

- «Η Παναθηναϊκή Συμμαχία από τη στιγμή που ανέλαβε έως σήμερα έχει βάλει 10 εκατ. ευρώ», είπε ο Αλαφούζος. Έχει ειπωθεί και μέσω διαρροής παλαιότερα το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Δεν προκύπτει από πουθενά. Κυρίως από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Την πρώτη σεζόν το καλοκαίρι είχε μπει με το «καλημέρα» από τον Αλαφούζο 1,1 εκατ. ευρώ και συνολικά 2,1 από τη «Συμμαχία» στην Α.Μ.Κ. Η σεζόν 2013-14 ξεκίνησε με Α.Μ.Κ. στην οποία η «Συμμαχία» έβαλε 2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,5 από την τσέπη του Αλαφούζου). Άρα μέσα από τις αυξήσεις φαίνονται 4,1 εκατ. ευρώ. Να βάλουμε χοντρικά (δεν είναι τόσο αλλά χάριν της οικονομίας του άρθρου) άλλο 1 εκατ. ευρώ από έσοδα εγγραφών στη «Συμμαχία» που δεν μπήκαν στην Α.Μ.Κ.; Να βάλουμε. Πόσα μπορεί να έχει δώσει ο Αλαφούζος από μόνος του και χωρίς να φαίνεται; Για να μας βγει το ποσό, πρέπει να έχει βάλει 5 εκατ. ευρώ επιπλέον από την τσέπη του (ξέχωρα τα 2,6 που έχει βάλει στις Α.Μ.Κ.). Πάρα πολύ μεγάλο ποσό. Εάν όντως είχε βάλει 10 εκατ. ευρώ σε 1,5 χρόνο η Συμμαχία, μαζί με τα έσοδα από χορηγίες, τηλεοπτικά, πωλήσεις, διαρκείας, απλά εισιτήρια και φυσικά το ομολογιακό δάνειο, ο Παναθηναϊκός θα πλήρωνε συχνότερα. Εκτός και αν λογίζονται τα 6 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου, ως χρήματα που έβαλε η «Συμμαχία». Θα είναι λάθος, όμως, διότι το δάνειο αποπληρώνεται από την ΠΑΕ.

- «Την τελευταία τριετία πριν αναλάβει η «Συμμαχία» η ομάδα είχε μπει μέσα 48 εκατ. ευρώ», είπε ο Τουμαζάτος. Αυτό είναι ένα καινούργιο ποσό. Δεν είχε αναφερθεί ποτέ ούτε από τη διοίκηση Γόντικα, ούτε όταν έγινε το πραξικόπημα με την διάλυση του Δ.Σ. Ανέκαθεν ο αριθμός ήταν στα 25-28 εκατ. ευρώ. Το άλμα των 20 εκατ. ευρώ συνέβη τώρα. Ούτε οι μεγαλύτεροι αυλοκόλακες τουν πρώην μεγαλομετόχου δεν είχαν εκστομίσει τέτοιο ποσό. Και φυσικά ούτε ο Αλαφούζος στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του τον Ιούνιο του 2012 ή στις μεγάλες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε sentra fm και στους οπαδούς της «θύρας 13» όταν μίλησε για 28 εκατ. ευρώ. «Όταν μπήκαμε στην ΠΑΕ μου δόθηκε μία εικόνα οτι είχαμε άνοιγμα 28 εκ, εκ των οποίων τα 18 ήταν σε ποδοσφαιριστές και εφορία. Το άνοιγμά μας σήμερα είναι 24 εκ.», ήταν τα λόγια του στους οπαδούς για του λόγου το αληθές. Στις 28/12/12 σε ανακοίνωση της ΠΑΕ για τον μπιν Αμπντουλαζίζ (εις το τετράγωνο) τονίζονταν: «Ήταν γνωστό εξ αρχής ότι τα χρέη της ΠΑΕ ανέρχονται στο ποσό των € 28.000.000 γι’ αυτό και η προσφορά της Αυτού Υψηλότητας ανέρχεται στο εν λόγω ποσό.». Πώς προέκυψε αυτό το ποσό των 48 εκατ. ευρώ ειλικρινά δεν μπορώ καν να διανοηθώ.

- «Με τις μειώσεις που έγιναν, τα λεφτά που έβαλε η “Συμμαχία” και ο κόσμος, φτάσαμε το χρέος στα 28 εκατ. ευρώ», είπε ο Τουμαζάτος. Δηλαδή 48 το άνοιγμα μείον 10 της Συμμαχίας, ίσον 38. Άρα έγιναν μειώσεις 10 εκατ. ευρώ. Μα εδώ είχε ειπωθεί ξεκάθαρα από τον Αλαφούζο ότι τα 17 εκατ. ευρώ κόστος του ποδοσφαιρικού πέρυσι έγιναν 5 φέτος. Το φοβερό είναι ότι το είπε και ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ στην ίδια συζήτηση…

- «Αν μέχρι το 2017 έχουμε παίξει τουλάχιστον δύο φορές στο Europa League», τόνισε σε αποστροφή του λόγου του ο Τουμαζάτος. Ελπίζω κάποιος εκείνη τη στιγμή να απάντησε στον Τουμαζάτο και να μην κατεγράφη στο ρεπορτάζ. Τι να απαντήσει; Πρώτον να του υπενθυμίσει ότι ο Αλαφούζος έχει οριοθετήσει τον πρωταθλητισμό σε δύο χρόνια το πολύ αν και στη συνέντευξη του στην «Πράσινη» είχε αναφέρει: «Ο Παναθηναϊκός κάθε χρόνο δεν μπορεί παρά να πηγαίνει να πάρει το πρωτάθλημα». Δεύτερον, να του τονίσει ότι δεν νοείται να μην υπάρχει ως δεδομένη έστω η ευρωπαϊκή έξοδος ως πάτωμα στόχου. Είπαμε να δεχθεί κανείς ότι έτσι όπως είναι τώρα οι συσχετισμοί ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να φτάσει στο ταβάνι (πρωτάθλημα), αλλά όχι να τρυπήσεικαι το πάτωμα (εκτός Ευρώπης). Εκτός και αν ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ γνωρίζει κάτι περί της λήψης αδειοδότησης που εμείς δεν το γνωρίζουμε…

- «Στο αγωνιστικό το μπάτζετ έχει μειωθεί κατά 12 εκατ. ευρώ και έχει φθάσει στα 5 εκατ. ευρώ., θα μειώσουμε πολύ και τα λειτουργικά έξοδα. Με αυτό το πλάνο αν μέχρι το 2017 έχουμε παίξει τουλάχιστον δύο φορές στο Europa League και έχουμε άλλα 12 εκατ. έσοδα μπορούμε να πούμε ότι σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα έχουμε καθαρίσει από τα χρέη και θα έχουμε μάλιστα και ένα σημαντικό πλεόνασμα», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας Τουμαζάτου. Παρατήρηση πρώτη. Εάν ο Παναθηναϊκός κάνει πχ. το 3/3 και συμμετάσχει όλες τις χρονιές στο Europa League, τότε δεν θα χρειαστεί προφανώς να φτάσουμε στο 2017 για πλεόνασμα. Παρατήρηση δεύτερη. Εάν το εμπορικό τμήμα αυξήσει τις χορηγίες, η ανάπτυξη θα έρθει γρηγορότερα. Παρατήρηση τρίτη. 1,5 χρόνος ήδη και άλλα 3,5 έως ότου κλείσει η σεζόν 2016-17, φτάνουμε στα 5 έτη. Εν έτει 2005 είχε λοιδωρηθεί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης όταν μίλησε για πενταετές πλάνο. Τότε μιλούσε για αγωνιστική εξυγίανση, τώρα για οικονομική. O tempora, o mores. Παρατήρηση τέταρτη. Η φράση Τουμαζάτου θυμίζει όσα λένε οι ελληνικές κυβερνήσεις στα χρόνια της Τρόικας: μέτρα παντού, περικοπές μέχρι τελικής πτώσης αλλά το φως του τούνελ πάντα φεύγει πιο μακριά.

Για να προλάβω καλοθελητές παντώς είδους. Ο Αλαφούζος είναι μόνος του. Να το γράψω με κεφαλαία; ΜΟΝΟΣ. Φέρει ευθύνη γι΄ αυτό διότι δεν έγινε πιστευτός από τον κόσμο. Δεν θα κουραστώ να το γράφω. Για να κερδίσει τον απλό φίλαθλο, ο Αλαφούζος έχει έναν και μόνο δρόμο: την αλήθεια. Να τους κοιτάει κατάματα κάθε φορά. Να τους λέει όλα όσα περιγράφουν την πραγματικότητα. Να μην τους κρύβει τίποτα απ’ όσα αντιμετωπίζει. Να τους υπογραμμίσει μέχρι πού θέλει να φτάσει η εμπλοκή του. Έτσι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Και κάτι ακόμα. Εάν ήμουν Αλαφούζος (δεν θα το ήθελα…) θα έλεγα τούτη την ώρα σε μια συνέντευξη Τύπου: «Το δικό μου πλάνο μπορεί να φέρει εξυγίανση σε τέσσερα χρόνια και δεν προβλέπει πρωταθλητισμό. Γιατί τόσα λεφτά υπάρχουν, έτσι θα κινηθούμε. Κάναμε λάθη, θέλαμε να διώξουμε παίκτες και αυτό μας κόστισε, θέλαμε αλλαγές προπονητών και αυτό μας πήγε πίσω. Ξέρω ότι δεν ικανοποιεί τους φιλάθλους μας αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έχει οικονομική δύναμη για κάτι παραπάνω τα επόμενα χρόνια. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί καλύτερα, να έρθει. Ο δρόμος είναι ελεύθερος και τα σκυλιά δεμένα. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ούτε Άραβες, ούτε Ρώσοι, ούτε Ρωσοπόντιοι, ούτε Έλληνες».

Αν δεν γίνει τίποτα από αυτά και συνεχίσει σε μια πορεία πιο μοναχική και με διάθεση να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, τότε θα είναι σαν να θέλει να φωτίσει ένα σκοτεινό δάσος με λάμπες και τα καλώδια γυμνά εν μέσω βροχής. Αντί για φως, θα προκαλέσει φωτιά και θα κάψει το δάσος.

Be Sociable, Share!