Άλλο μακέτο, άλλο πακέτο

20Την τελευταία φορά που μπήκα στα προηγούμενα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εκεί στη SATO στο Μαρούσι, δέσποζε στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Στα νέα γραφεία δεν έχω πάει ακόμα αλλά φαντάζομαι ότι και εκεί θα έχει θέση. Κάθε φορά που την έβλεπα απορούσα για το λόγο ύπαρξής της. Για να θυμίζει μάλλον τα χαμένα χρόνια, τα χαμένα εκατομμύρια ευρώ και τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να αλλάξει πραγματικά σελίδα. Διότι κατά τα λοιπά η μακέτα του γηπέδου (του ποιού;) στο Βοτανικό πιάνει πολύ χώρο για να υπάρχει!

Τη θυμήθηκα βλέποντας την παρουσίαση της ΑΕΚ. Στην Ένωση ουδείς αμφισβήτησε στιγμή ότι μπορεί να γίνει το γήπεδο που εξαγγέλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Το ίδιο συνέβαινε αρχικά και με τον Παναθηναϊκό και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Υπάρχουν ακόμα στο αρχείο μου οι φάκελοι με τα στοιχεία που μας έδινε η ΠΑΕ προκειμένου να υποστηρίξει στο απόλυτο τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, ακόμα και όταν ο νόμος Σουφλιά φαίνονταν να έχει… κενά. Όχι, για να μην πιστεύετε όσα σας μοιράζουν σαν άφθονο σανό διάφοροι που επιθυμούν να σας κάνουν πρόβατα, ότι δήθεν πολεμήθηκε εκ των έσω το project της Διπλής Ανάπλασης. Κάποτε εάν χρειαστεί, θα βγουν και αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία για να φανεί ότι άπαντες στήριξαν με νύχια και με δόντια την προσπάθεια.

Διακρίνω από χθες μια προσπάθεια κάποιων στον Παναθηναϊκό να χρεώσουν στον Ανδρέα Βγενόπουλο τη μη υλοποίηση του γηπέδου στο Βοτανικό. Στην καλύτερη περίπτωση βάζουν το όνομά του δίπλα σε αυτό του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Να κάνουν δηλαδή πακέτο τις ευθύνες για το έργο που τελικώς έμεινε… μακέτο (για να θυμηθούμε και το αλήστου μνήμης σαρδάμ του Σημίτη).

Συγνώμη αλλά αυτή η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας είναι εντελώς γελοία. Να του χρεώσουμε του Βγενόπουλου ότι θέλετε από το 1908 και εντεύθεν στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Όλα. Τι γουστάρετε; Το σχίσμα με τον Μαντζαβελάκη; Το ξαφνικό μπάσιμο (ή αρπαγή όπως χαρακτηρίστηκε από άλλους) της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην αγορά της ΠΑΕ την ώρα που υπήρχε στο κάδρο μόνο ο Παύλος Γιαννακόπουλος; Τα χαμένα πρωταθλήματα επί ημερών Νταϊφά, τα χαμένα πρωταθλήματα επί ημερών Μελισσανίδη – Καρρά, τα χαμένα πρωταθλήματα επί ημερών Κόκκαλη, το «Καραϊσκάκης» που έγινε εν μία νυκτί, τα χρήματα που δεν δόθηκαν για μεταγραφές, τους… 8.000 που κατέβηκαν στο Πεδίον του Άρεως το 2008, η γελοιοποίηση με τους πρίγκιπες. Ασφαλώς και να του χρεωθεί ότι εξαφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο (για την ακρίβεια 10 μήνες), ότι δεν έβαζε 15 εκατ. ευρώ σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια το Δεκέμβριο του 2010 δίχως να εξηγήσει τίποτα και σε κανέναν, ότι πρόδωσε όσους τον πίστεψαν, ότι άφησε τον Παναθηναϊκό να γίνει 4ος, ότι παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την ομάδα να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αλήθεια η συζήτηση για τις ευθύνες του Βγενόπουλου μπορεί να κρατήσει χρόνια. Αλλά το… προπατορικό αμάρτημα του γηπέδου δεν μπορεί να το χρεωθεί ό,τι και να κάνουν κάποιοι.

Ο Βοτανικός ήταν έμπνευση Βαρδινογιάννη, κάθε ενέργεια είχε την υπογραφή του, οτιδήποτε συνέβαινε γύρω από αυτό το αναλάμβανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Τα εκατομμύρια της πολυμετοχικότητας που έφυγαν για μελέτες επί μελετών, γερανούς και άλλα τινά, ήταν κατόπιν υποδείξεως του Τζίγκερ. Όλες οι επίσημες και ανεπίσημες ενημερώσεις των λοιπών μετόχων για το θέμα του γηπέδου (από τον Βγενόπουλο έως τον Θανάση, ο οποίος υπέγραφε κι όλας ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη) γίνονταν από τον Βαρδινογιάννη. Ο νόμος Σουφλιά ήταν δικό του κατόρθωμα, ο νόμος Μπιρμπίλη επίσης. Τα «μπράβο» πήγαιναν σε αυτόν όσο όλα λειτουργούσαν θετικά.

Και ο Βγενόπουλος; Τι έκανες στον… πόλεμο Ανδρέα; Ο… υπονομευτής του Βοτανικού πρόσφερε 23 εκατ. ευρώ μέσω της MIG για την ονοματοδοσία την τελευταία ημέρα και αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανέναν. Ο… υπονομευτής του Βοτανικού τόλμησε να πει αυτό που δεν είχε πει κανένας έως τότε, ότι ο Βοτανικός μοιάζει με το γιοφύρι της Άρτας έτσι όπως καθυστερεί χρονικά. Ο… υπονομευτής του Βοτανικού συμπαραστάθηκε με δικές του επαφές στην προσπάθεια Βαρδινογιάννη να πιέσει πολιτικά για να ξεμπλοκάρει το θέμα. Ο… υπονομευτής του Βοτανικού έκανε ό,τι θα έπρεπε να κάνει ο Βαρδινογιάννης όταν το πρότζεκτ πήγε στο ΣτΕ με τους κορμοράνους του ΣΥΡΙΖΑ (άραγε σήμερα ποιος στηρίζει τον Τσίπρα από τα ΜΜΕ που διαθέτει;) και έψαξε να βρει εναλλακτική λύση. Ο… υπονομευτής του Βοτανικού ήταν ο πρώτος που εξέφρασε την εύλογη απορία γιατί το γήπεδο έχει συνδεθεί με το εμπορικό του Βωβού.

Είπαμε, τον Βγενόπουλο δικαιούται κάθε φίλος του Παναθηναϊκού να τον κατηγορήσει για πάρα πολλά. Όχι, όμως, για το Βοτανικό. Εκεί ανέκαθεν το όλο ζήτημα είχε ένα ονοματεπώνυμο: Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Κάτι τελευταίο: φαντάζομαι άπαντες κατάλαβαν ότι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν πιστεύει σε νέο γήπεδο στη Λεωφόρο αλλά σε αύξηση της χωρητικότητας. Θα περιμένω με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον το σχέδιο του «Παναθηναϊκού Κινήματος» για νέα Λεωφόρο.

Be Sociable, Share!