Οι μνήμες από την οδό Ζαλοκώστα

mhΤο νεοκλασικό της οδού Ζαλοκώστα ήταν μια καθημερινότητα για τους δημοσιογράφους. Εκεί έστελναν οι εφημερίδες τις τυπωμένες σελίδες τους για να λάβουν έγκριση προτού προβούν στην κυκλοφορία της εφημερίδας τους. Τίνος την έγκριση; Της επιτροπής λογοκρισίας που είχε συσταθεί από το «υπουργείο» Προεδρίας. Ναι, για τη Χούντα μιλάμε, την επταετία του γύψου των Συνταγματαρχών, αυτού του θλιβερού τόμου της ελληνικής Ιστορίας.

Οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι μου έχουν διηγηθεί φοβερές ιστορίες. Με το φοβερό κόκκινο στυλό να διαγράφονται προτάσεις, παράγραφοι ή και άρθρα ολόκληρα. Ακόμα και φωτογραφίες! Η Χούντα και η επιτροπή λογοκρισίας δεν απαγόρευε μόνο. Υπαγόρευε κι όλας. Τα πάντα σε απόλυτο έλεγχο. Έστελναν από την επιτροπή ραπόρτο στις εφημερίδες ότι π.χ. «υποχρεωτικόν εξάστηλον η παρουσία της κυρίας Δέσποινας Παπαδοπούλου στο γήπεδο»! Σε ακραίες περιπτώσεις -και πάντως όχι σε αθλητικές εφημερίδες- έμπαιναν οι ταγματασφαλίτες στα γραφεία των εφημερίδων για να επιβάλουν τα θελήματα της Χούντας ή ακόμα και να οδηγήσουν την εφημερίδα να μην κυκλοφορήσει.

Στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας ο Παπαδόπουλος πέρασε νόμο για τη λειτουργία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, όπως ανέφερε, προσαρμοσμένο φυσικά στα μέτρα του. Όρισε στην επιτροπή λογοκρισίας ανθρώπους τους οποίους ο ίδιος χαρακτήριζε «ηλίθιους», απλά και μόνο για να τους ελέγχει και αυτός με τη σειρά του και να είναι σίγουρος ότι θα είναι τα απόλυτα πιστά σκυλιά του.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, προβλέφθηκαν στο Σύνταγμα άρθρα επί άρθρων για την ελευθερία έκφρασης. Άλλωστε ένα από τα κυριότερα στοιχεία της επταετούς Χούντας ήταν ο απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης (με κάθε τρόπο, από εφημερίδες έως τραγούδια, βιβλία, σκίτσα). Ας δούμε ένα από αυτά. Άρθρο 14, παράγραφος 1 του Συντάγματος (τελευταία ενημερωμένη έκδοση): «Kαθένας μπoρεί να εκφράζει και να διαδίδει πρoφoρικά, γραπτά και δια τoυ τύπoυ τoυς στoχασμoύς τoυ τηρώντας τoυς νόμoυς τoυ Kράτoυς.». Αυτά για να θυμόμαστε.

Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ενοχλεί ο Αλαφούζος τους συνεταίρους του και τη Nova. Καταλαβαίνω επίσης γιατί η διάταξη πέρασε με ευκολία, αφού μόλις τρεις ομάδες είπαν πραγματικό «όχι» (Παναθηναϊκός δια της απουσίας του, Απόλλων και Ξάνθη) και μία που εποίησε τη νήσσαν (ΠΑΟΚ). Εννοείται πως αντιλαμβάνομαι με ευκολία και το χρονικό σημείο που επελέγη.

Θέλω απλά να θυμίσω ότι υπερψήφισαν: ο Ολυμπιακός που είχε κάνει δυσμενή σχόλια κατά του ΟΠΑΠ με τον οποίο έχει συνάφη χορηγική σύμβαση η Λίγκα και βέβαια πρόσφατες είναι οι τοποθετήσεις για την κακοσμία των αποδυτηρίων ομάδας του συνεταιρισμού που έχει ελεγχθεί από την επιτροπή γηπέδων της Λίγκας, ο Ατρόμητος που κατά καιρούς και ειδικά σε τελικούς Κυπέλλου έχει τοποθετηθεί με χαρακτηρισμούς όπως «παρωδία» κτλ. ενώ πριν μερικούς μήνες για παράδειγμα εξέδιδε ανακοίνωση κατά της διαιτησίας αναφέροντας ότι «η αξιοπιστία του πρωταθλήματος δεν επιτυγχάνεται όσο χρησιμοποιούνται ακατάλληλοι διαιτητές», ο Αστέρας Τρίπολης του οποίου ο ένας ιδιοκτήτης (Καϋμενάκης) είχε πει προ πενταμήνου «είναι βρώμικο το ποδόσφαιρο» και ο άλλος (Μπάκος) «κέρδισε ο αλήτης ο Γιάχος και η αλητοπαρέα του», ο Εργοτέλης με τα πρόσφατα δυσμενή σχόλια για τη διαιτησία Τοπούζη και τα απαξιωτικά σχόλια κατά του Αλαφούζου. Να συνεχίσω; Να θυμίσω ανακοινώσεις κατά διαιτησίας και αξιοπιστίας πρωταθλήματος; Όλοι αυτοί που ψήφισαν υπέρ της διάταξης, την έχουν καταπατήσει πρώτοι. Κοινώς ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω.

Να πάμε και από την άλλη πλευρά. Τώρα ο Αλαφούζος φωνάζει και μιλάει για προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ. Σωστό. Μόνο που πριν μερικούς μήνες ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά δημοσιογράφου (της αφεντιάς μου) για ένα ρεπορτάζ που θεωρούσε ότι ήταν ανυπόστατο. Ο τροχός γυρίζει βλέπετε…

Εν έτει 2013 ουδείς δικαιούται να πάει κόντρα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα. Ουδείς έχει το δικαίωμα να το καταργήσει. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι θεμέλιο της δημοκρατίας. Ισχύει σε κάθε περίπτωση. Είτε βολεύει κάποιον, είτε όχι. Εκτός και αν προτιμάμε τη φράση του δικτάτορα Παπαδόπουλου σχετικά με τα ΜΜΕ: «Επιτρέπονται η κριτική και οι εισηγήσεις αλλά όχι η δημαγωγία»…

Be Sociable, Share!