Οι επενδυτές και το γήπεδο στη Λεωφόρο

leoforos2-1300x846Έχει πολύ ενδιαφέρον να βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά μια ομάδα. Αν μάλιστα έχουν θετική διάθεση -οι συγκεκριμένοι τη διέθεταν- μπορείς να κάνεις ωραίες κουβέντες μαζί τους. Και να κατανοήσεις βαθύτερα αρκετά πράγματα. Κάπως έτσι αντιμετώπισα τη βραδιά του «Παναθηναϊκού Κινήματος» το βράδυ της Τρίτης. Μια εκδήλωση με πάρα πολύ κόσμο, η οποία πάντως δεν αγκαλιάστηκε όσο θα έπρεπε από την ΠΑΕ και την ΚΑΕ, παρότι ανακοινώθηκε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έγινε μέλος του ΠΑΝ.ΚΙ.

Τρία θέματα ήταν κυρίαρχα στις συζητήσεις που αναμείχθηκα. Η παρούσα κατάσταση του Παναθηναϊκού (αγωνιστικά και οικονομικά), το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το γηπεδικό. Για το ντέρμπι ενδιαφέρον έχει τούτο: ότι ουδείς έχει πρόθεση να ρίξει πρώτος το… λίθο, αλλά όλοι παραδέχονται ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εάν προκληθεί ο κόσμος. Λάθος! Εάν υπάρχει μία ελπίδα τούτο δω το φετινό αγωνιστικό εγχείρημα, πείραμα, εξαναγκαστικό πλάνο -πείτε το όπως θέλετε- να πετύχει αυτό είναι να βρίσκεται μόνιμα ο κόσμος στο πλευρό της ομάδας και βέβαια να μην υπάρξουν εξωαγωνιστικά εμπόδια όπως μπορεί να είναι μια σοβαρή τιμωρία. Αλλά γι’ αυτά έχουμε χρόνο να τα ξαναγράψουμε.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν κάποιες απόψεις σχετικά με το γηπεδικό και το οικονομικό. Μου ακούστηκε εξαιρετική ως απορία «πώς είναι δυνατόν ρε διάβολε να μην έχει βρεθεί ένας επενδυτής να έρθει να ακουμπήσει τα λεφτά του στο μαγαζί γωνία που λέγεται Παναθηναϊκός;». Επίσης μου άρεσε η παρατήρηση για το γηπεδικό «θα είναι τόσο εμπεριστατωμένη η μελέτη που θα πάρουν απαντήσεις όλοι όσοι είχαν ενδοιασμούς για το κατά πόσον μπορεί να γίνει γήπεδο στη Λεωφόρο. Ξέρουμε ότι θα βρεθούν γνωστοί και άγνωστοι να ρίξουν λάσπη στην πρότασή μας. Αλλά έχουμε για όλα ψάξει και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα αξίζει της προσοχής όλων». Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αντιπροσωπευτικό της μεγάλης μερίδας του κόσμου αλλά ως άποψη (και σε συνδυασμό με τη συνέντευξη των μελών του ΠΑΝ.ΚΙ. στη LiveSport) «μετράει»: «Εμείς θέλουμε νέο γήπεδο στη Λεωφόρο. Καινούργιο. Ερχεται ο Αλαφούζος και λέει ανακατασκευή. Δεν γίνεται να πάμε σε λογική του παλιού γηπέδου με 4-5 χιλιάδες θέσεις παραπάνω. Και ελπίζω να μην θελήσει να καταπνίξει τη μελέτη μας. Θα μας βρει απέναντι εάν το επιχειρήσει». Διόλου περίεργη δε μου φάνηκε η παραδοχή ότι «τη μελέτη τη γνωρίζουν ελάχιστοι γιατί δεν θέλουμε να διαρρεύσει τίποτα».

Μετά από τα παραπάνω, ας δούμε κάποια απλά πράγματα. Προφανώς ο Αλαφούζος δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Καλό είναι το πρόγραμμα ΔΝΤ αλλά τα ίδια λένε και οι δανειστές της Ελλάδας και όσοι μας κυβερνούν τόσα χρόνια και προκοπή δεν βλέπουμε. Αυτά τα πράγματα λύνονται μόνο με πλάνο που περιέχει χρήμα. Εδώ χρήμα δεν υπάρχει. Τρεις στο λάδι, τρεις στο ξύδι είναι στην καλύτερη περίπτωση. Για να μην πούμε ότι ο Παναθηναϊκός βάζει Χ λεφτά στο ταμείο του και ξοδεύει Χ+10. Έτσι δεν μειώνεται το άνοιγμα. Τόσο τα μέλη του ΠΑΝ.ΚΙ. όσο και οι οργανωμένοι τα ξέρουν αυτά. Ακριβή στοιχεία δεν έχουν γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα για να καταλάβει και ο κόσμος τι γίνεται. Αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Οι σωτήρες σώθηκαν. Να πιάσουμε πάλι τους λόγους; Σημασία έχει ότι άπαντες σταμάτησαν να ασχολούνται και δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθούν ξανά, έτσι όπως όλα δείχνουν. Κακό του κεφαλιού τους και θα τους κρίνει όπως πρέπει η Ιστορία. Μπορεί να εμφανιστεί επενδυτής; Δυνητικά πάντοτε μπορεί. Πάντως, εάν το πλάνο για μια νέα Λεωφόρο αποδειχθεί υλοποιήσιμο, νομίζω ότι όλο και κάποιος θα εμφανιστεί. Έτσι ξαφνικά.

Be Sociable, Share!