Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το μάθετε

Η Ελλάδα είναι χώρα με αγάπη στη συνωμοσιολογία. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα με ροπή στην εσωστρέφεια. Δύο εκρηκτικά στοιχεία για να «επιτρέψουν» στους φιλάθλους του Τριφυλλιού αλλά και στον περίγυρο της ομάδας (ο οποίος περικλύει ασφαλώς και τα ΜΜΕ) να αντιμετωπίσουν με ψύχραιμη ματιά κάτι νέο, πρωτοποριακό. Λέγεται «Παναθηναϊκό Κίνημα» και προσδιορίζεται ως πολιτικός φορέας με Παναθηναϊκή βάση.

Υφίσταται εδώ και κάτι λιγότερο από μια διετία. Στην αρχή «ψάχτηκαν» αρκετά μέχρι να βρουν τα πατήματά τους γι’ αυτό και ήταν γνωστοί μόνο σε ένα κλειστό πυρήνα. Εξ ου και οι 12.500 ψήφοι στις βουλευτικές εκλογές. Αριθμός τεράστιος για την προβληματική οργάνωση στη δαιδαλώδη διαδικασία όπως είναι οι βουλευτικές εκλογές, αλλά και πολύ μικρός για να απεικονίσει το μέγα πλήθος οπαδών – ψηφοφόρων του Παναθηναϊκού. Τους τελευταίους μήνες έκαναν βήματα μπροστά, βγήκαν από το καβούκι τους, έκαναν άνοιγμα στα ΜΜΕ, προχώρησαν σε σημαντικές παρεμβάσεις με ανακοινώσεις τους. Ακόμα η επικοινωνία είναι σε εμβρυακό στάδιο. Εάν κατορθώσουν να το «χτίσουν» σωστά, πιθανώς θα εκπλαγούν και οι ίδιοι ευχάριστα από το αποτέλεσμα.

Το βέβαιο είναι ότι σε αυτούς τους μήνες του επικοινωνιακού ανοίγματος γνώρισα ανθρώπους με επιχειρήματα και ολοκληρωμένες απόψεις. Συμφωνείς ή διαφωνείς, κάθεσαι και συζητάς, ακούς, σε ακούν, βασικά στοιχεία δομής μιας κουβέντας με αρχή, μέση και τέλος. Σε όλα τα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Δεν είναι όλοι οι λευκοί, οι μαύροι, οι κίτρινοι της ανθρώπινης φυλής καλοί ή κακοί. Ακόμα και οι δημοσιογράφοι, οι «αγαπημένοι» ΑΡΔ της μεγαλύτερης μερίδας των οπαδών ανά την Ελλάδα, έχουν καλά στοιχεία. Τα γράφω αυτά για να πω ότι δεν είναι όλοι οι οπαδοί με μια μολότοφ στο χέρι ή ακόμα χειρότερα με ένα μαχαίρι στο χέρι έτοιμοι για το κακό. Αυτοί είναι μια μειοψηφία. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίζονται οπαδοί, έχουν περάσει όλη τους τη ζωή μέσα στα γήπεδα και μπορούν να αφήσουν άφωνο τον πιο καλοβαλμένο κουστουμάτο χαρτογιακά γιάπη των υπουργείων ή ακόμα και των διοικήσεων των ΠΑΕ.

Όσο έχω μιλήσει με μέλη του «Παναθηναϊκού Κινήματος» έχω καταλάβει ότι μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ. Ποιους; Όλους μας. Τον Παναθηναϊκό, λέγοντας πέντε πράγματα στις διοικήσεις που διαφεύγει της αντίληψης και της σκέψης τους. Τις άλλες ομάδες διότι μπορούν να τους βάλουν στη διαδικασία να δουν ότι οι οπαδοί δεν είναι μόνο στα… κάγκελα αλλά έχουν ενεργό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Τους δημοσιογράφους γιατί θα τους κάνουν να κατανοήσουν ότι δεν γίνεται συλλήβδην να κατηγορείται ο οπαδισμός για όλα τα δεινά και τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού. Ξέρετε δεν θα μου φανεί πραγματικά καθόλου απίθανο να βρει λύση ο Παναθηναϊκός στο μέγιστο πρόβλημα των τελευταίων 20 ετών, το γηπεδικό, μέσα από το «ΠΑΝ.ΚΙ.». Ούτε θα μου φανεί περίεργο εάν η φιλοσοφία του κεντρικού πυρήνα του «ΠΑΝ.ΚΙ.» γίνει κεντρική φιλοσοφία του οπαδισμού στην Ελλάδα.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Αφιερώστε λίγη ώρα για να ψάξετε τι εστί «Παναθηναϊκό Κίνημα». Οι της Αθήνας παλέψτε ακόμα και την προσωπική επαφή με τα μέλη του. Οι της περιφέρειας προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε. Το βασικό είναι να τους μάθετε, να διαμορφώσετε άποψη και στη συνέχεια να τους κρίνετε. Και στις κάλπες βέβαια. Αν θέλετε να έχετε μια πρώτη εικόνα, διαβάστε τη συνέντευξή των δύο εκπροσώπων του «ΠΑΝ.ΚΙ.» στη σημερινή έκδοση της «LiveSport». Για να συμφωνήσετε, να διαφωνήσετε, να έχετε τροφή για σκέψη.

Be Sociable, Share!