Τι χειμώνας βαρύς (ή αλλιώς τα ζόρια άρχισαν νωρίς)

nature_winter_Ήττα από ήττα έχει διαφορά. Ναι μηδέν εις το πηλίκον σε κάθε περίπτωση. Όμως άλλο να χάσεις με κάτω τα χέρια, άλλο να το παλέψεις. Άλλο να συμβεί με ένα τυχαίο γκολ και άλλο με 3-0. Άλλο να έχεις «πατήσει» τον αντίπαλο και άλλο να σου «κάνει πλάκα». Στον Παναθηναϊκό σίγουρα δεν μπορεί να είναι υπερήφανοι για όσα συνέβησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Νέα Σμύρνη. Η ήττα μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και λογική εάν σκεφτεί κανείς ότι η ομάδα του Τριφυλλιού χτίζεται από την αρχή, με υλικά τα οποία δεν είναι όλα ΑΑΑ, με απειρία στο φουλ και μακριά από τη Λεωφόρο που όσο στηρίζει την ομάδα είναι όπλο για το Τριφύλλι. Το ζήτημα είναι ότι ακόμα δεν βγήκε ο Αύγουστος και άρχισε η μουρμούρα. Και αν αρχίσει η γκρίνια στο αγωνιστικό, δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το οικοδόμημα. Διότι στα οικονομικά τα ζόρια αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Θεωρητικά ο Παναθηναϊκός θα ήταν σε επίπεδο κέρδους με την πώληση των Μαυρία, Καρνέζη. Ας πούμε ότι θα βάλει στο ταμείο του περίπου 3,5 εκατ. ευρώ (χοντρικά). Με το «καλημέρα», όμως οι Πράσινοι έχασαν 900.000 ευρώ από τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος κάνει περικοπές παντού και τώρα έχασαν και 1 εκατ. ευρώ από τη σύμβασή τους με τη Nova (προσοχή, όχι αυτή της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης αλλά της ξεχωριστής συμφωνίας τους με το συνδρομητικό). Κοινώς παραπάνω από τα μισά χρήματα των πωλήσεων πήγαν στράφι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Από τη Nova θα εξοφλούνταν τα 800.000 ευρώ του Σεμπάστιαν Λέτο. Τώρα θα πρέπει να τα βγάλουν από το ταμείο τους. Προσθέστε ότι ο Φορναρόλι και πιθανώς ο Κουίνσι θα χρειαστεί να πάρουν όλα τα χρήματα της φετινής σεζόν απλά για να αποδεσμευτούν, ενώ και οι υπόλοιποι θα πάρουν κάμποσα χρήματα.

Είχαν υπολογιστεί μήπως τα έξοδα για το «Απήλιον»; Όχι, και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, οι εργασίες προχωρούν σημειωτόν. Είχε υπολογιστεί μήπως ότι τα διαρκείας θα ήταν κάτω από 7.000; Για στόχο 12.000 είχε μιλήσει ο Αλαφούζος. Ή νομίζετε ότι υπήρξε στιγμή που πέρασε από το μυαλό η σκέψη ότι στη Λεωφόρο θα πρέπει να γίνουν και έξτρα έργα για να είναι όλα κομπλέ;

Δεν πάω καν στα έσοδα της «Συμμαχίας» γιατί κατά δήλωση του Αλαφούζου δεν είχαν υπολογιστεί. Και αυτά όμως είναι μηδαμινά για να λύσουν το πρόβλημα. Όσο για το 1,5 εκατ. ευρώ, μπήκαν από την τσέπη του Αλαφούζου. Πόσα τέτοια ακόμα θα κάνει; Απ’ όσο δείχνει η πορεία της 15μηνης παρουσίας του στην ηγεσία του Τριφυλλιού, δεν θα βγουν εύκολα τέτοια ποσά από την τσέπη του. Προσοχή, αναφερόμαστε πάντα στα τσεπάτα και ουχί στα δάνεια (τραπεζικά ή ομολογιακά).

Το φθινόπωρο είναι γεμάτο προθεσμίες εξόφλησης διακανονισμών. Τώρα ήρθε το εξώδικο του Λέτο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε προσφυγή. Έτοιμος για προσφυγή είναι ο Σπυρόπουλος αφού δεν έχει πάρει παρά το 1/3 όσων βάσει διακανονισμών έπρεπε να πάρει. Και σειρά μπορεί να πάρουν και άλλοι πρώην παίκτες της ομάδας, αφού χρήματα για να τηρηθούν οι διακανονισμοί δεν υπάρχουν. Καταλαβαίνετε ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Τόσο που θα χρειαστεί κάτι σαν υπέρβαση για να βγει η χρονιά. Θα πει κανείς «κατακαλόκαιρο έχουμε και ασχολείσαι με τον χειμώνα;». Η απάντηση είναι εύκολη και έρχεται από τη λαϊκή ρήση «Από Αύγουστο χειμώνα» (ναι, «και από Απρίλη καλοκαίρι» αλλά ο Απρίλης είναι πολύ μακρινός).

Ίσως γι’ αυτό άρχισε πάλι το όργιο φημών και σεναρίων. «Έτοιμοι οι Καταριανοί να πάρουν τον Παναθηναϊκό», «Δεκάδες συναντήσεις του εκπροσώπου τους, Αλέξανδρου Λυκουρέζου με τον Αλαφούζο», «μέχρι το χειμώνα θα έχει φύγει ο Αλαφούζος γιατί θα «σκάσει» υπό την πίεση των οφειλομένων». Βαρετές ιστορίες διαρκώς επαναλαμβανόμενες. Και πέρυσι τα ίδια γίνονταν. Όχι ο Λυκουρέζος, κοτζάμ πρίγκιψ έδωσε συνέντευξη Τύπου, απάντησε στις ερωτήσεις και έφτασε στο «αύριο πρωί μπαίνουν τα λεφτά». Για την άκρατη αραβολογία μην λέμε πάλι τα ίδια: ας βγει ο όποιος εκπρόσωπος, να μιλήσει με στοιχεία, να παρουσιάσει τραπεζικές εγγυήσεις, να ορίσει εκπρόσωπο για τον οικονομικό έλεγχο ή να μην κάνει καν οικονομικό έλεγχο αν είναι τόσο… large. Γενικώς η Αραβία φέρνει στο μυαλό καύσωνα, μόνιμο καλοκαίρι, χρήμα άφθονο. Σαφώς προτιμότερο από το δύσκολο χειμώνα του Παναθηναϊκού.

Ξεκάθαρα πράγματα: ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια. Οικονομικά τα ζόρια είναι τεράστια και η σεζόν θα βγει με μεγαλύτερη δυσκολία από την περσινή. Μοναδική αληθινή αχτίδα φωτός θα υπάρξει εάν η ομάδα κάνει υπέρβαση. Για να διατηρηθεί καλό κλίμα και να δοθεί λύση και στο οικονομικό μέσα από συμμετοχή της ομάδας στην Ευρώπη. Ειδάλλως όπως είπε και ένας φίλος «θα κόψουμε το γήπεδο, θα κλείσουμε την τηλεόραση και θα περιμένουμε την ανάσταση…».

Παρεμπιπτόντως να ευχηθώ καλό κουράγιο στην Καβάλα. Με τόσες γνώριμες φιγούρες που μαζεύτηκαν εκεί τελευταία, χρειάζεται δύναμη για όσους ασχολούνται με την ομάδα ποδοσφαίρου και την πόλη γενικά…

Be Sociable, Share!