Ναυτιλιακές ιστορίες πράσινου ενδιαφέροντος

galleryΗ είδηση δημοσιεύτηκε πριν δέκα ημέρες σε ένα από τα πλέον έγκυρα σάιτ για την παγκόσμια ναυτιλία το «Tradewinds» και αναπαράχθηκε τις τελευταίες ώρες από ελληνικά σάιτ. Μια είδηση που έχει πολλές προεκτάσεις και σε ένα σημαντικό βαθμό απασχολεί την αθλητική επικαιρότητα μια και αναφέρεται στον τρίτο τη τάξει μέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον Αδαμάντιο Πολέμη.

Η «Polembros» η ναυτιλιακή εταιρία του Πολέμη μπήκε σε μια περίοδο επιθετικής πολιτικής με στόχο να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών. Στην ουσία… βαφτίζεται ως η μεγάλη αντεπίθεση του γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος μπαίνει στη λογική των υπολοίπων μεγάλων παικτών της αγοράς, αλλάζοντας ρότα. Έως τώρα ο Πολέμης πήγαινε σε μια συντηρητική πολιτική δίχως να εμπλέκεται με δάνεια. Αυτό ουσιαστικά τον εμπόδισε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων σε ότι αφορά τη ναυπήγηση νέων πλοίων. Ο στόλος του είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης. Όμως το τελευταίο διάστημα άλλαξε πλήρως την κατεύθυνση. Οι τελευταίοι μήνες βρήκαν τον Πολέμη συχνά – πυκνά στη Σανγκάη της Κίνας προκειμένου να ολοκληρώσει deal στα μεγαλύτερα ναυπηγικά – κατασκευαστικά κέντρα της υφηλίου. Ο στόλος άλλαξε και σιγά – σιγά αρχίζει να… γυαλίζει. Αποχαιρέτησε 12 παλαιά πλοία και πήρε εννέα καινούργια, τα 20ετή πλοία είναι παρελθόν και πλέον το πιο παλιό έχει στο κουφάρι του ταξίδια εννέα ετών. Όσο για τις ναυπηγήσεις πλοίων; Από 4-5 ετησίως, σχεδόν το τριπλασίασε η εταιρία.

Την ίδια ώρα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός κρατιέται στη ζωή με πολλή αγάπη και καθόλου χρήμα. Και η υπόσχεση του Λεωνίδα Πολέμη για μια βοήθεια της τάξης των 50.000 ευρώ δόθηκε προ μηνών κατόπιν πιέσεων face to face με οργανωμένους οπαδούς αλλά τα χρήματα δεν έχουν φανεί. 50.000 ευρώ λογικά πρέπει να κοστίζουν τα παράθυρα σε ένα τάνκερ από τα νέα που παίρνει στο στόλο της η Polembros.

Την ίδια ώρα η ΑΜΚ της ΠΑΕ λήγει σε μερικές ημέρες και χρήματα από τους παλαιούς μετόχους δεν έχει βάλει κανείς. Ούτε φυσικά ο Πολέμης, ο οποίος, κατά πως λένε από την πρώτη στιγμή που ενεπλάκη στη μετοχική σύνθεση του Παναθηναϊκού, είναι μακράν ο πλουσιότερος εξ όσων βρίσκονται τούτη τη στιγμή στο μετοχολόγιο της ΠΑΕ. Δικαίωμά του, θα πει κανείς. Ασφαλώς. Κάποτε, όμως, όχι πάρα πολύ μακριά από το σήμερα, ο Αδαμάντιος Πολέμης είχε βγει μπροστά, είχε πάρει το χρίσμα, λειτουργούσε ως πρόεδρος και καλούσε τους λοιπούς μετόχους να βάλουν χρήματα. Και όταν είδε ότι δεν τραβάει το σύστημα έτσι, απεχώρησε (και αυτός…). Λεφτά υπάρχουν. Όχι για τον Παναθηναϊκό, όμως.

Be Sociable, Share!