Το success story του «τίγρη»

46685882Προ ημερών βρέθηκα στη Χίο σε παρέα με… υπεροπλία φιλάθλων της ΑΕΚ. Διευκρινίζω τον τόπο όπως και τον προσδιορισμό «φίλαθλοι» διότι έχει διαφορά νοοτροπίας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα ο οπαδισμός έχει άλλα χαρακτηριστικά σε σχέση με την περιφέρεια και δη ένα νησί 50.000 κατοίκων. Οι φίλαθλοι εκεί παρακολουθούν την καθημερινότητα των αγαπημένων τους ομάδων αλλά διατηρούν και μια απόσταση από τα κέντρα των αποφάσεων, η οποία τους επιτρέπει συνήθως να έχουν μια διαφορετική και περισσότερο ρομαντική νοοτροπία. Κουβεντιάζαμε τα περί ΑΕΚ, λοιπόν, και κατανόησα πόσο μεγάλη δουλειά είναι η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο «τίγρης» δεν είναι ακριβώς το στυλ ανθρώπου που μου… κάνει. Πλην, όμως, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Ένωση ήταν μια σούπερ λύση. Έδωσε στους φίλους της ΑΕΚ όχι απλά ελπίδα και όραμα, μα και την αίσθηση ότι η ομάδα θα ψηλώσει αγωνιστικά ξανά, σύντομα και μάλιστα αυτό θα γίνει με αποστομωτικό τρόπο.

Όταν έφτασε η κουβέντα μας στο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, κατάλαβα και τη νοοτροπία του ΑΕΚτζή. Νιώθουν ότι έχουν αδικηθεί τα μάλα σε σύγκριση με άλλους συλλόγους για την κρατική βοήθεια. Τα επιχειρήματά τους; Μου είπαν για τον Ολυμπιακό και το δώρο του «Καραϊσκάκη», για τον Παναθηναϊκό και τη χρησικτησία της Λεωφόρου, για τον ΠΑΟΚ με το κλειστό του μπάσκετ. «Ε, ας μας δώσουν και εμάς κάτι», είπαν. Διαφωνίες αρκετές. Γενικότερα το θέμα με τα 20 εκατ. ευρώ «σηκώνει» κουβέντα. Η πιο εύκολη και αληθινή ότι ο κόσμος στην Ελλάδα πεινάει, σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν, κόσμος είναι άνεργος και η Περιφέρεια Αττικής αποφασίζει να συνχρηματοδοτήσει το έργο ανέγερσης γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συμφωνώ απόλυτα. Με μία παράμετρο: πόσοι οπαδοί εξ όσων -«αλλόθρησκων» της ΑΕΚ- τώρα διαμαρτύρονται για την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, θα έπρατταν το ίδιο εάν η απόφαση ήταν υπέρ της ομάδας τους; Για να δω χέρια! Με ειλικρίνεια να απαντήσετε.

Η δική μου θέση; Από τη στιγμή που το κράτος έχει τέτοια αποθεματικά -έστω και μέσω Περιφερειών- και δεν τα χρησιμοποιεί για τις βασικές ανάγκες, ως άνθρωπος του αθλητισμού δεν μπορώ να στεναχωρηθώ που σκοπεύει να τα διαθέσει στο ποδόσφαιρο. Καλό είναι να φτιάχνονται νέα γήπεδα, όπως επίσης και να είναι ισχυροί όλοι οι «μεγάλοι». Να φτιάξει γήπεδο η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ. Ωραία είναι αυτά.

Είναι προφανές ότι το όνομα του Μελισσανίδη ανοίγει πόρτες. Ειδικά μετά την ιστορία με τον ΟΠΑΠ, ο «τίγρης» έγινε ακόμα πιο ισχυρός. Η πολιτική τάξη τον βλέπει ως εν δυνάμει αγοραστή και άλλων «φιλέτων» ή ως μεσολαβητή για να επενδύσουν ξένοι. Με λίγα λόγια θα του πουν ευκολότερα «ναι» σε ένα αίτημα. Θα αναρωτηθεί κανείς «μα καλά ο Βαρδινογιάννης τόσα χρόνια δεν μπορούσε να το πράξει;». Ας απαντήσει ο ίδιος τι έκανε και γιατί φτιάχτηκε κάτι τόσο περίπλοκο με τη Διπλή Ανάπλαση που μπλόκαρε στο ΣτΕ, έγινε χρονοβόρο και στην τελική ασύμφορο. «Και ο Αλαφούζος τι κάνει και λέει ότι το έψαξε το θέμα και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το κράτος το γήπεδο στο Βοτανικό;». Και αυτό καλό ερώτημα και κρατήστε το γιατί μπορεί να μάθουμε κάποια στιγμή ότι κάτι κινείται με τη Λεωφόρο μέσω ανάλογης χρηματοδότησης.

Το θέμα μας, όμως εδώ, είναι η ΑΕΚ. Είναι ισχυρός ο Μελισσανίδης και μαζί του συμπαρασύρει την Ένωση μπροστά. Δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες αλλά ο «τίγρης» είναι άνθρωπος της πιάτσας και όλα αυτά τα ξέρει καλύτερα από όλους μας. Δεν θα έμπαινε στην ιστορία εάν δεν προέβλεπε… success story! Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Μελισσανίδης αποτέλεσε μέρος του success story της αρχής ανάπτυξης της Ελλάδας, σύμφωνα με την κυβερνητική λογική. Την έχει στο αίμα του την επιτυχία. Όριό του; Ο ουρανός! Εάν θα τα καταφέρει (ξανά) και στο ποδόσφαιρο,θα το δούμε.

Be Sociable, Share!