Η σχέση του Σαββίδη με τον Βγενόπουλο

peΠάει καιρός από τότε που γράφονταν εδώ στο matigarrida για το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη προς πάσα ποδοσφαιρική -μα κυρίως και ας μην μας αφορά εδώ τόσο πολύ- και πολιτική εξουσία. Το αυτό έπραξε σε μεγάλο βαθμό και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του. Και απ’ όσο είδα προκάλεσε αντιδράσεις. Κυρίως αρνητικές. Έχει εξήγηση.

Ο Σαββίδης έχει μάθει να κερδίζει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Με όποιο τρόπο. Έγινε μεγιστάνας. Με ό,τι καταπιάστηκε, τα κατάφερε. Πόνταρε στο μυαλό του, «διάβασε» καλά τους ανθρώπους και τις αντιδράσεις τους και έφτιαξε μια μίνι προσωπική αυτοκρατορία. Ξέρω ότι θα διαφωνήσουν πολλοί αλλά σε ορισμένα στοιχεία του μου θυμίζει τον Βγενόπουλο. Αλλά προς το παρόν σε χειρότερη εκδοχή.

Κατ’ αρχάς μιλάμε σε άλλα οικονομικά μεγέθη γιατί ο Σαββίδης έχει… να φαν’ και οι κότες, να ζήσουν αρκετές γενεές Σαββίδιδων, εάν δεν γίνουν διαχειριστικά εγκλήματα τα επόμενα χρόνια. Και προς το παρόν τον κυνηγούν όλοι για να επενδύσει. Κάπως έτσι ήταν ο Βγενόπουλος πριν έρθει η μεγάλη μπόρα της οικονομικής κρίσης, την οποία κάποιοι ονόμασαν κρίση των τραπεζιτών. Ο Βγενόπουλος σταδιακά μείωσε τη δραστηριότητά του γύρω από τον Παναθηναϊκό, ρίχνοντας το βάρος στη βασική επιχειρηματική του δραστηριότητα και πλέον έφτασε στο σημείο να απέχει παρασάγγας από την εικόνα που είχε προ πενταετίας για παράδειγμα.

Ο Σαββίδης, όπως ο Βγενόπουλος, έριξε χρήμα στην ομάδα. Με μία ειδοποιό διαφορά: ο «Βγενό» έβαλε περί τα 21-22 εκατ. ευρώ σε μια ομάδα που είχε απλά το 11%. Για να μην αναφερθεί ότι ο Βγενόπουλος δεν έβαλε έναν άνθρωπό του στη διοίκηση. Ο Σαββίδης στη συνέντευξη -παρουσίαση του Στέφενς αν ένα πράγμα κατέστησε σαφές είναι ότι όσοι πρόεδροι, τεχνικοί διευθυντές, προπονητές και λοιποί να υπάρχουν στον ΠΑΟΚ, το κουμάντο το κάνει αυτός και μόνον. Μας παρουσίασε τον εαυτό του αντί για τον Στέφενς, αφού υποστήριξε ότι προπονητής που δεν πετυχαίνει το στόχο της διοίκησης (δηλαδή για φέτος το πρωτάθλημα) φεύγει χωρίς δεύτερη σκέψη. Άρα όλη η ευθύνη των χειρισμών τον βαραίνει στο απόλυτο.

Ναι, ο Σαββίδης στα λόγια του -μου- θύμισε Βγενόπουλο μιλώντας για τα λεφτά που θα βάλει στις μεταγραφές («όσα χρειάζονται»), για τα μεγάλα ονόματα (από Ροναλντίνιο έως Μπερμπάτοφ) που στοχεύει, για τις ευθείες προειδοποιήσεις ακόμα και προς τον πρωθυπουργό. Πλην, όμως στις πράξεις προς το παρόν διαφέρουν. Γιατί ο Βγενόπουλος έβαλε πολλά και ξανάβαλε χρήματα για να γίνουν μεταγραφές, ζητώντας και από τον Βαρδινογιάννη να πράξει το ίδιο για να ενισχυθεί πολύ η ομάδα. Άλλο εάν ο Τζίγκερ -παρότι μεγαλομέτοχος- σε όλα αυτά τα χρόνια και τις μεταγραφικές περιόδους από το 2008 έως το 2012 έβαλε κάτι σε 5 εκατ. ευρώ. Επίσης ο Βγενόπουλος είπε την περίφημη ατάκα για τους τρεις Πιζάρο αλλά ξεχνούν όλοι ότι ο Παναθηναϊκός έφερε Ζιλμπέρτο Σίλβα και Σισέ, τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες του Πιζάρο, ενώ πήρε τον πιο ελπιδοφόρο ξένο του ελληνικού πρωταθλήματος (Λέτο) και τον πιο ολοκληρωμένο Έλληνα παίκτη (Κατσουράνη).

Προς στιγμήν ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη κινείται μεταγραφικά σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο όσων λέει το αφεντικό. Διότι εάν θες να βάλεις τα χρήματα, αποκτάς τον αντίστοιχο Ζιλμπέρτο Σίλβα του 2013 και όχι τον Τζιόλη. Ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ είναι οδοστρωτήρας. Κάπου, όμως, επικοινωνιακά το χάνει. Ανεβάζει υπερβολικά τις προσδοκίες, απευθυνόμενος μάλιστα σε έναν κόσμο ο οποίος αφενός έχει να πανηγυρίσει πρωτάθλημα σχεδόν τρεις δεκαετίες και αφετέρου έχει βιώσει πολλά στο πετσί του στο παρελθόν από ανθρώπους που έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Τώρα όλοι στον ΠΑΟΚ περιμένουν για φέτος το πρωτάθλημα. Πολύ κακό για μια ομάδα που έχει καινούργιο προπονητή και κατά πως φαίνεται θα αλλάξει πολύ το ρόστερ της. Σημαίνει ότι κάθε στραβοπάτημα απέναντι σε οποιονδήποτε μη ανταγωνιστικό αντίπαλο, θα φέρνει δυνατούς ανέμους στην Τούμπα. Και ως γνωστόν, όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Be Sociable, Share!