Φτού και βγαίνω!

Ήταν μια μεγάλη βραδιά η αποψινή. Υπό οποιαδήποτε ερμηνεία δώσει κανείς στο «μεγάλη». Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε πάρα μα πάρα πολλά εκεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν και έγινε γνωστή η απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ για τις αδειοδοτήσεις. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι. Πρώτον, δεν αμαυρώνει την ιστορία του με μια πάρα μα πάρα πολύ μελανή σελίδα, εάν έγραφε άρνηση η απόφαση. Δεύτερον, δεν χαλάει ο μεταγραφικός σχεδιασμός που είναι προχωρημένος και σε ποδοσφαιρικό -άρα και πιθανώς καλό- δρόμο. Τρίτον, πήρε άδεια και ο ΠΑΣ, κάτι που δεν δίνει από το «παράθυρο» την Ευρώπη στον Τριφύλλι που αγωνιστικά δεν φρόντισε να εξασφαλίσει, επομένως και δεν άξιζε. Nαι, θα ρίξει και η UEFA μια ματιά στους φακέλους αλλά θα έχει ως μπούσουλα την ΕΠΟ, οπότε δύσκολα θα χαθεί η άδεια για όποιον πήρε (το γράφω γιατί διαρρέεται ότι ο ΠΑΣ πέρασε δύσκολα το φάκελο και θα «πέσει» η άδεια στην UEFA).

Εδώ και πολλές μέρες, προτού καν βγει η πρωτόδικη απόφαση το κλίμα από την ΕΠΟ (όπως μας το μετέφεραν συνάδελφοι που καλύπτουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ) ήταν συγκεκριμένο: Παναθηναϊκός και ΠΑΣ θα πήγαιναν μαζί. Είτε θα άρπαζαν παρέα τη σανίδα σωτηρίας, είτε θα έπεφταν παρέα στο γκρεμό (όχι χορεύοντας το χορό του Ζαλόγγου, γιατί θα μας… μαλώσει η Ρεπούση!). Έτσι βγήκε η πρωτόδικη απόφαση, έτσι και η έφεση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων, Γιώργος Δημητρίου ήταν όλες τις μέρες απόλυτος: καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε πλήρη φάκελο. Ο Δημητρίου δεν πείθονταν ούτε από κάποιες ΑΜΚ του ΠΑΣ, ούτε από τα ομολογιακά δάνεια και τη χορηγία μέσω «ΣΚΑΪ» του Παναθηναϊκού. Στην Εφέσεων υπήρχε πιο θετική αντιμετώπιση για τις ομάδες (όπως συνέβη και πέρυσι), παρότι ο Δημητρίου ήταν απόλυτος σε όρια που εκνεύρισε τους πάντες. Και τελικά επικράτησε η λογική «εμείς οι δυο σαν ένα». Τους έβγαλαν και τους δύο, «κόλλησαν» και τον Πανθρακικό να μην υπάρχει παράπονο και όλα καλά.

Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος εάν έπαιξε ρόλο η αιφνιδιαστική παρουσία (αρχικά εισβολή στο κτίριο, στη συνέχεια ειρηνική διαδήλωση εκτός γραφείων) των οπαδών του Παναθηναϊκού. Αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς άλλος πέραν όσων αποφάσισαν. Δεν πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο. Άλλωστε εξ όσων έμαθα δεν απειλήθηκαν διόλου τα μέλη της επιτροπής. Αφήστε δε που αυτή ειδικά η ΕΠΟ δεν χαρίζει όχι άδεια, αλλά ούτε κάστανο στον Παναθηναϊκό. Εδώ γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος στον τελικό Κυπέλλου – με τον Μαρινάκη να πηγαίνει στο ημίχρονο για να θυμίσει στους διαιτητές τι συμβαίνει στο βυθό που ζουν όλοι μαζί – και η ΕΠΟ βγάζει ανακοίνωση για την εισβολή των οπαδών του Τριφυλλιού στο κτίριο!

Διαχωρίζω τη θέση μου με όσους πανηγυρίζουν στον Παναθηναϊκό. Συγνώμη αλλά δεν βλέπω λόγο να πανηγυρίζει κάποιος που είναι Παναθηναϊκός από τα γεννοφάσκια του επειδή εξασφαλίστηκε το ελάχιστο δυνατό από τη διοίκησή του, δηλαδή να μπορεί να κάνει μεταγραφές δίχως περιορισμούς. Ναι, όπως και πέρυσι, πάλι φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις. Τούτο δεν το κάνει, όμως, επιτυχία. Άλλο το… σεξΑπήλιον και η πληρωμένη απάντηση στους ναυαγούς και Ροβινσώνες, άλλο η διαφυγή από τον εξευτελισμό. Αλλωστε η ιστορία εξελίχθηκε περισσότερο με ένα ωραίο κρυφτό αλλά τελικά ο Παναθηναϊκός (ή αν προτιμάτε ο Γιάννης Αλαφούζος που είχε και την απόλυτη ευθύνη για τις ελλείψεις του φακέλου κατάφερε να φωνάξει το κλασικό παιδικό «Φτού και βγαίνω» – ξέρω, κάποιοι θα το ερμηνεύσετε ως «φτου στα μούτρα σας» για την ΕΠΟ «και βγαίνω Ευρώπη», αλλά κάντε το με δική σας ευθύνη! Τα πραγματικά δύσκολα δεν τελείωσαν, αλλά μόλις αρχίζουν. Τουλάχιστον, όμως, διασφαλίστηκε για Αναστασίου και Νταμπίζα ότι δεν θα χρειαστεί να πετάξουν στα σκουπίδια δουλειά 1,5 μήνα.

Πιο ταιριαστό για τη βραδιά έτσι όπως πήγε από τους στίχους της Αφροδίτης Μάνου δεν βρήκα για επίλογο: «Η νύχτα ότι και να γίνει, αναλαμβάνει την ευθύνη κι αυτός που ξέρει τι συμβαίνει, ζει με τη νύχτα και σωπαίνει».

Be Sociable, Share!