Η δίκη της πολυμετοχικότητας με guest Κασιδιάρη και Γκαγκάτση!

Είναι μια εμπειρία τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αρκεί να μην είσαι σε θέση κατηγορούμενου έτοιμος για μερικά χρονάκια στη φυλακή. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Από το ξύπνημα σε ώρα… δημόσιου υπάλληλου έως τις… υψηλές παρουσίες που μπορεί να συναντήσεις. Με το μάτι γαρίδα λοιπόν δεν έλειψε το matigarrida από την ιστορική σημερινή δίκη του Βαρδινογιάννη vs Βγενόπουλο (με όποια σειρά και αν το προτιμάτε, έτσι και αλλιώς υπήρχε η αγωγή Τζίγκερ και Γιώργου Βαρδινογιάννη κατά «Βγενό» και η ανταγωγή του τελευταίου). Πάντα με άλλη ματιά.

8.55 ώρα άφιξης του Βγενόπουλου στην Ευελπίδων. Μαζί η γυναίκα του (παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία από τη γαλαρία της αίθουσας) και ένας άντρας ασφαλείας. έξω από τα σκαλιά του κτηρίου 4 τον περίμεναν οι δύο δικηγόροι του. Δύο λεπτά αργότερα περνούσε δίπλα του, ο μάρτυρας υπεράσπισης της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο Βαγγέλης Σαμαράς επί σειρά ετών στέλεχος της ΠΑΕ και βέβαια ο άνθρωπος που «έτρεξε» το πλάνο της Διπλής Ανάπλασης. Μαζί του οι τρεις δικηγόροι της οικογένειας και με διακριτική παρουσία ένας άνδρας της ασφάλειας της οικογένειας. Ο Σαμαράς πέρασε δίπλα στον Βγενόπουλο, ο οποίος τον «σκάναρε» μέχρι που χάθηκε από το βλέμμα του. Guest star στη δίκη ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και δικηγόρος στο επάγγελμα, Νίκος Ρισβάς αλλά και ο έφορος του τμήματος πόλο του Παναθηναϊκού, Νίκος Πλυτάς.

Μετά από τέσσερις υποθέσεις που αναβλήθηκαν και μία που εξετάστηκε, έφτασε η ώρα για την έναρξη της διαδικασίας. Τα 10 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο Βαρδινογιάννης ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση έγιναν 3 (όχι από συμπόνοια, αλλά για λόγους που αφορούν το ύψος του παράβολου) και κατόπιν ξεκίνησε η εξέταση του μοναδικού μάρτυρα της υπόθεσης, του Βαγγέλη Σαμαρά. Λεπτομέρεια: πρόεδρος της έδρας γυναίκα (με αντιβακτηριακά μαντηλάκια χειρός και αρκετά σκαμπανεβάσματα εσωτερικής θερμοκρασίας, ζητώντας αρχικά να ανοίξει στο φουλ το air condition και εν συνεχεία να ανέβει η θερμοκρασία γιατί είχε παγώσει!) η οποία από στυλ μάλλον δεν μου έμοιαζε από τις κυρίες που συχνάζουν στα γήπεδα ή ξέρουν πολλά από ποδόσφαιρο – ήξερε πάντως πολλά για λειτουργία εταιριών και σίγουρα την ιστορία των δύο διαδίκων.

Ο Σαμαράς αρχικά είχε πρόβλημα με την ένταση της φωνής του. Τα καινούργια συστήματα ηχογράφησης των δικαστηρίων μάλλον δεν είναι τα καλύτερα αφού ζητούνταν συχνά από τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα της Διπλής Ανάπλασης να μιλάει πιο δυνατά. Επίσης, ο Σαμαράς μιλούσε αργά. Επειδή έχω μιλήσει κάποιες φορές μαζί του και τον έχω ακούσει να μιλάει γενικά σε δημόσιους χώρους, δεν θα έλεγα ότι μιλάει σαν Επτανήσιος (με ταχύτητα) αλλά ούτε και σαν τον Μητσικώστα όταν μιμούνταν τον Χατζηνικολάου (σε slow motion). Μάλλον τα σκέφτονταν λίγο παραπάνω αυτά που έλεγε.

Στον πρόλογό του μου φάνηκε ότι είχε σκεφτεί να τα πει με ένα συγκεκρίμενο τρόπο (με σημεία, δηλαδή πρώτον, δεύτερον, τρίτον κ.ο.κ.) αλλά οι ερωτήσεις της προέδρου τον έκαναν κάπως να αποσυντονιστεί. Οι ερωτήσεις του συνηγόρου του Βαρδινογιάννη ήταν όλες προς την κατεύθυνση να κριθούν συκοφαντικά τα λεγόμενα του Βγενόπουλου σε όσα είχε πει στη συνέντευξή του το Σεπτέμβριο του 2011, να εμφανιστεί ότι η οικογένεια έκανε χάρες στην ΠΑΕ σχετικά με την εκμίσθωση της Παιανίας και βέβαια να φανεί ότι οι όποιες αποφάσεις του Τζίγκερ είτε για τη Διπλή Ανάπλαση είτε για τη διοίκηση, ήταν συλλογικές και όχι προσωπικές. Οι ερωτήσεις του συνηγόρου του Βγενόπουλου ωθούσαν την κατάθεση του Σαμαρά σε μια τρόπον τινά λογοδοσία για τη Διπλή Ανάπλαση.

Εάν δεν έχω κάνει λάθος (που δεν έχω κάνει γιατί σημειώθηκαν όλα), η πρόεδρος έδωσε υπερδιπλάσιο χρόνο στο συνήγορο του Βαρδινογιάννη. Για την ακρίβεια έγιναν 25 ερωτήσεις από την πλευρά του δικηγόρου του, εκ των οποίων οι τρεις δεν απαντήθηκαν κατόπιν παρατήρησης της έδρας, ενώ ο συνήγορος του Βγενόπουλου έκανε 15 ερωτήσεις εκ των οποίων οι τέσσερις δεν απαντήθηκαν κατόπιν παρατήρησης της έδρας. Επίσης να σημειωθεί ότι η πρόεδρος είπε καμιά δεκαριά φορές μετά από ερωτήσεις και των δύο πλευρών προς τον Σαμαρά ότι δεν θα απαντάει σε ό,τι φαίνεται μέσα από τα έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία. Παρά ταύτα ο Σαμαράς απάντησε στη συντριπτική πλειοψηφία τέτοιου είδους ερωτήσεων του συνηγόρου Βαρδινογιάννη (παρά τις παρατηρήσεις της έδρας), ενώ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε 3-4 τέτοιες ερωτήσεις της πλευράς του συνηγόρου Βγενόπουλου. Το τι ειπώθηκε κατ’ εμέ δεν πρόσθεσε τίποτα νέο. Θα το διαβάσετε στο τέλος του κειμένου και θα το διαπιστώσετε.

Οι δέκα δημοσιογράφοι και οι δύο κάμερες που πήγαν στην Ευελπίδων ήλπιζαν σε κάτι περισσότερο. Αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν μιλούσε ο Βγενόπουλος και διάβαζε τις επιστολές που αντάλλαξαν προ τριετίας Βαρδινογιάννης και Πατέρας. Ο Βγενόπουλος ζήτησε από την πρόεδρο του δικαστηρίου να καταθέσει, κάτι το οποίο δεν του επετράπη. «Γιατί δεν με αφήνετε κ. πρόεδρε να μιλήσω; Πρέπει να μου δώσετε τη δυνατότητα να καταθέσω. Σε άλλες υποθέσεις δικές μου το έχετε κάνει με άλλους. Εμένα γιατί δεν μου δίνετε τη δυνατότητα; Μας θεωρείτε αφελείς», είπε ο Βγενόπουλος εμφανώς εκνευρισμένος, λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, καταγράφοντας τη μοναδική στιγμή έντασης στα 75 λεπτά που διήρκησε η ακροαματική διαδικασία. Η πρόεδρος είχε κάθε δικαίωμα να μην του το επιτρέψει αφού δεν λογίζεται ως μάρτυρας αλλά ως διάδικος. Είναι στην κρίση της, όπως λέμε και σε αποφάσεις διαιτητών, γι’ αυτό και ο «Βγενό» αφήνει αιχμές εναντίον της για μεροληψία. Είναι θέμα ερμηνείας κανονισμού, όπως λέει και ο διαιτητής… των διαιτητών Περικλής Βασιλάκης.

Το κυνηγητό 50 μέτρων των δημοσιογράφων στον «Βγενό» για μία δήλωση έληξε άδοξα. Ο mr.MIG έφυγε εκνευρισμένος, αν και με ένα χαμόγελο -στο όριο της ειρωνίας- στα χείλη. Παραπλεύρως του κτηρίου 4 ο Σαμαράς συζητούσε με τους δικηγόρους του Βαρδινογιάννη με το χαμόγελο στα χείλη. Η απόφαση θα εκδοθεί σε 2-3 μήνες. Μέχρι αύριο, πάντως, είναι πιθανό να εμφανιστούν -μέσω των ρεπόρτερ του δικαστικού- τα έγγραφα των διαλόγων. Για να δούμε…

Επιστρέφοντας στο πρωινό στην Ευελπίδων, την παράσταση έκλεψαν μάλλον άλλες παρουσίες. Πρώτα του Ηλία Κασιδιάρη! Ναι, του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε μια αντίστοιχη δικαστική διαμάχη με τον υπουργό, Νίκο Δένδια, υπόθεση που εκδικάζονταν αμέσως μετά από αυτή των Βαρδινογιάννη – Βγενόπουλου! Εκεί ήταν μια πραγματική δίκη με ενδιαφέρον. Ο Κασιδιάρης με ολόμαυρο ντύσιμο σε ελαφρώς στρατιωτικό στυλ, χαιρέτησε μπαίνοντας στην αίθουσα τον βουλευτή Θανάση Πλεύρη και κάθισε στη θέση του. Μάρτυρας υπεράσπισής του, ο συνάδελφός του στη Χρυσή Αυγή, Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Δεν ήθελε και πολύ να ξεφύγει η διαδικασία. Σε παρατήρηση της συνηγόρου του Δένδια, ο Κασιδιάρης τινάχτηκε από τη θέση του σαν ελατήριο ανταπαντώντας -δίχως να έχει το λόγο αφού κάθονταν στο ακροατήριο- με την πρόεδρο της έδρας να τον αποβάλει από την αίθουσα, σαν μια δασκάλα τον μαθητή! Ο Ηλιόπουλος πάλι εκνεύρισε την πρόεδρο γιατί απαντούσε με ερωτήσεις στη συνήγορο ενώ είχε απότομο ύφος απευθυνόμενος στην έδρα. Ούτε δέκα λεπτά μετά την έναρξη της υπόθεσης, η πρόεδρος χτύπησε δύο φορές με δύναμη το χέρι της στην έδρα και φώναξε: «Αρκετά! Διακόπτουμε για διάλειμμα πέντε λεπτών για ανάρμοστη συμπεριφορά του μάρτυρα. Και η υπόθεσή σας θα εκδικαστεί τελευταία!». Σαν τιμωρία ακούστηκε!

Σε μια γωνιά της αίθουσας κάθονταν ένας… σπουδαίος ποδοσφαιράνθρωπος. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης! Προφανώς είχε κάποια δίκη. Το δυστύχημα είναι ότι δεν πρόλαβε τη δίκη Βαρδινογιάννη – Βγενόπουλου για να έχουμε και καμια όμορφη συνάντηση!

Για τους λάτρεις των πρακτικών, ιδού τα κυριότερα σημεία της δίκης Τζίγκερ – «Βγενό»:

Σαμαράς: «Στο θέμα του γηπέδου στο Βοτανικό τα αληθή είναι ότι μέχρι το σημείο αποχώρησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη, το έργο έφτασε σε μια βάση που μπορεί πλέον να κατασκευαστεί γήπεδο. Δόθηκαν 4,6 εκατ. ευρώ στον κατασκευαστή και σήμερα έχουν ήδη υλοποιηθεί τα πρώτα στάδια, δηλαδή η ολοκλήρωση των μελετών, η έκδοση αδειών, το μεγαλύτερο μέρος των εκσκαφών.

Ένα άλλο γεγονός είναι ότι το καλοκαίρι του 2011 η ΠΑΕ μίσθωσε την Παιανία έναντι 1 εκατ. ευρώ. Το προπονητικό κέντρο αποκτήθηκε από την Παιανία Α.Ε. με αγορά και μισθώθηκε στην ΠΑΕ.

Άλλος γεγονός είναι ότι η μοναδική συμφωνία μετόχων είναι η αρχική συμφωνία τους.

Τα ψευδή είναι ότι η αναφορά του κ. Βγενόπουλου ότι ο ίδιος ο κ. Βαρδινογιάννης μίσθωσε την Παιανία, ότι επίσης ο Βαρδινογιάννης πήρε 10,5 εκατ. ευρώ για μακέτες και ότι αθέτησε τρεις συμφωνίες του με τον κ. Βγενόπουλο. Επίσης έγιναν αναφορές ότι η οικογένεια πήρε από τη Γ.Γ.Α. την έκταση της Παιανίας. Την έκταση την αγόρασαν τα τρία αδέρφια, Βαρδής, Θόδωρος, Γιώργος Βαρδινογιάννης και την εισέφεραν στην Παιανία Α.Ε. Επίσης στα του γηπέδου έχουν συζητηθεί και εγκριθεί τα πάντα  στα θεσμοθετημένα όργανα. Εκτιμώ ότι ο κ. Βγενόπουλος τα είπε όλα αυτά για να αναφέρει ως υπεύθυνο για την κατάσταση του Παναθηναϊκού τον ίδιο τον κ. Βαρδινογιάννη», είπε ο Σαμαράς.

Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους δύο συνηγόρους. Πρώτα ο δικηγόρος του Βαρδινογιάννη. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία διαλόγου:

Ερώτηση: Ο κ. Βγενόπουλος είπε στη συνέντευξή του «εξαιρώ την οικογένεια Βαρδινογιάννη και μιλώντας για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη λέω ότι ο Παναθηναϊκός δεν σε έχει ανάγκη, φύγε». Είναι τιμητική φράση;

Σαμαράς: «Είναι πολύ προσβλητική. Ταυτόχρονα ως συνεργάτης του καταθέτω ότι μιλάμε για ειλικρινή άνθρωπο, με θάρρος γνώμης, δεν δειλιάζει και τολμώ να πω ένας λεβέντης. Είναι αξιόλογος επιχειρηματίας και με δραστηριότητες επιτυχημένες. Διοικεί ανθηρές επιχειρήσεις.  Είναι εξαιρετικά αξιόπιστος, έντιμος και δραστήριος άνθρωπος. Στον Παναθηναϊκός και στις υποχρεώσεις του ως μέτοχος και ως μέλος της διοίκησης, πέτυχε στη διαχείριση των θεμάτων που ασχολήθηκε. Και με το γήπεδο στο Βοτανικό το έφερε σε σημείο που μπορεί να κατασκευαστεί».

Ερώτηση: Είπε ο κ. Βγενόπουλος ότι «την έκταση της Παιανίας την πήραν από τη Γ.Γ.Α». Στην αγωγή λέει ότι δεν εννοούσε πως τη χάρισαν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη αλλά ότι την αγόρασαν. Τι εντύπωση σας δίνει;

Σαμαράς: «Η Γ.Γ.Α. δεν πουλάει. Άρα «πήρα από τη Γ.Γ.Α.» δίνει την εντύπωση ότι χαρίστηκε».

Ερώτηση: Πότε και από ποιον αποφασίστηκε η εκμίσθωση της Παιανίας στην ΠΑΕ;

Σαμαράς: «Τη σεζόν 2011-12 η ΠΑΕ ήρθε σε συμφωνία για τη μίσθωση του προπονητικού κέντρου. Δόθηκε σε ανεξάρτητο εκτιμητή η άδεια να υπολογιστεί το ενοίκιο και αυτός απέδωσε την εκτίμηση. Τελικά το μίσθωμα (σ.σ. 1 εκατ. ευρώ) ήταν 30% φθηνότερο από την εκτίμηση. Αυτό δεν το ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος».

Ερώτηση: Εναντιώθηκε το Δ.Σ. στη μίσθωση της Παιανίας;

Σαμαράς: «Ήταν ομόφωνη απόφαση».

Ερώτηση: Ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι το 2008 η διοίκηση Πατέρα παρέλαβε έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ. Προκύπτει κάτι τέτοιο;

Σαμαράς: «Προκύπτει ότι δεν παρέλαβε έλλειμμα».

Ερώτηση: Ο κ. Βγενόπουλος μέμφεται τον κ. Βαρδινογιάννη ότι δεν ενημέρωσε τους μετόχους για τις εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου στο Βοτανικό. Αληθές ή ψευδές;

Σαμαράς: «Ήταν όλα γνωστά. Μάλιστα είχε γίνει στο γραφείο του κ. Πατέρα μια συνάντηση όλων των βασικών μετόχων με τον Δήμαρχο Αθηναίων».

Ακολούθησαν ερωτήσεις του συνηγόρου του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ερώτηση: Θέλετε να μας αποκαλύψετε τις αποδοχές σας στη ΓΗΠΕΛ;

Σαμαράς: «Τι σχέση έχει με την υπόθεση;»

Προεδρείο: «Είναι άσχετο με την υπόθεση. Προχωρήστε».

Ερώτηση: Γιατί ο κ. Βαρδινογιάννης δεν παρέστη στις Γ.Σ. της 9ης Μαρτίου του 2012 και τις 8ης Μαΐου του 2012 που ήταν στην ημερήσια διάταξη η λογοδοσία για το γήπεδο;

Σαμαράς: «Είναι γνωστό σε όλους ότι όλα τα έγγραφα, όλες οι δαπάνες, όλες οι συμφωνίες και όλες οι ενέργειες έχουν έγκριση από όλους».

Ερώτηση: Εκτός από τον κ. Βγενόπουλο εξέφρασε άλλο μέλος ενδοιασμούς ή απορίες για το Βοτανικό;

Σαμαράς: «Επί τρία χρόνια που ήμουν εγώ και ο κ. Βαρδινογιάννης στη διαχείριση του έργου, σε όλα τα θεσμικά όργανα υπήρχαν απορίες από όλους».

Ερώτηση: Γνωρίζετε τη δήλωση του κ. Γόντικα στη Γ.Σ. των μετόχων «δεν γνωρίζαμε για τη ΓΗΠΕΛ»;

Σαμαράς: «Είναι ψευδές αυτό που είπε».

Ερώτηση: Εσείς είχατε αναφερθεί σε ελλείψεις για το Βοτανικό;

Σαμαράς: «Οι όποιες αναφορές έχουν γίνει για θέματα εξέλιξης του έργου στο πλαίσιο συζήτησης. Οι τυχόν παρατηρήσεις αφορούσαν τη χρονική εξέλιξη του έργου. Είχαμε να κάνουμε την ελληνική γραφειοκρατία».

Ερώτηση: Για ποιο λόγο η εταιρία συμφώνησε με τον ΑΚΤΩΡΑ να καταβληθεί ποινική ρήτρα 2 εκατ. ευρώ σε περίπτωση μη περάτωσης του έργου;

Σαμαράς: «Προβλέπονται και αναφέρονται αυτά στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί».

Ερώτηση: Έχει αποφασιστεί να καταγγελθεί η σύμβαση με τον Δήμο. Γιατί δεν έχει προχωρήσει αυτό;

Σαμαράς: «Εκτιμήθηκε από το Δ.Σ. του Παναθηναϊκού ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή που θα εξασφάλιζε τη βεβαιότητα στην ΠΑΕ για τη θετική έκβαση της καταγγελίας».

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Be Sociable, Share!