Εκδίκηση ε; Τώρα «σα ναυαγοί, σαν Ροβινσώνες»

Όλοι οι αυλικοί της οικογένειας Βαρδινογιάννη βγήκαν παγανιά από το πρωί της Τρίτης που γράψαμε στη LiveSport για το προκλητικό ποσό που ζητήθηκε από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ως ενοίκιο για την Παιανία. Μοίραζαν γραμμές, συναισθήματα του πρώην προέδρου της ΠΑΕ και άλλα επικά. Κράτησα ένα γιατί το θεώρησα την επιτομή της ιστορίας που παρακολουθούμε δεκαετίες και δίνει εξήγηση για πάρα πολλά.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν είχε καμία διάθεση να ρίξει τις απαιτήσεις του γιατί δεν συγχώρησε στη διοίκηση Αλαφούζου ότι δεν προστάτεψε την οικογένειά του από την αήθη συμπεριφορά των οπαδών με υβριστικά συνθήματα. Κατ’ αρχήν προφανώς δεν μπορούν να αρέσουν αυτά τα συνθήματα, ειδικότερα δε όταν αναφέρονται και αποθανόντες. Να το διευκρινίσω γιατί κυκλοφορούν καλοθελητές παντός τύπου. Ο Βαρδινογιάννης, λοιπόν, θεώρησε -κατά πως τον ερμήνευαν- ότι αυτή ήταν η στιγμή για να βγάλει τη σκληράδα του απέναντι σε όσους του πήραν τον Παναθηναϊκό του (δεν το λέω εγώ, οι ίδιοι το ισχυρίζονταν). Να εκδικηθεί για τους… αλήτες που τόσα χρόνια στέκονταν απέναντί του, εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που είχε επιτεχθεί, ο Γιάννης Αλαφούζος τα τίναξε όλα στον αέρα. Δεν ξέρω τι συμφωνία έχει πετύχει και πώς θα καλύψει την οφειλή. Αυτή, όμως, η κίνησή του να αγοράσει το «Απήλιον» είναι άξια σεβασμού. Respect, όπως λένε και οι… νεολαίοι. Εφόσον ολοκληρωθεί και όντως περάσει στα χέρια της ΠΑΕ το «Απήλιον», τότε θα είναι κάτι ιστορικό. Θα είναι το πρώτο κτήριο στο όνομα της ΠΑΕ. Διότι ως γνωστόν η κατά τα λοιπά άξια οικογένεια άφησε τον Παναθηναϊκό χωρίς μία καρέκλα μετά από 33 χρόνια ιδιοκτησίας.

Ξέρετε η εκδίκηση είναι περίεργο συναίσθημα. Όταν σε κυριεύει δεν βλέπεις μπροστά σου. Και ιδίως όταν βλέπεις τους πάντες σαν μυρμήγκια και τον εαυτό σου σαν γίγαντα. Στην πραγματικότητα μπορείς άνετα να πέσεις ο ίδιος στο λάκκο που έσκαψες. Θυμίζω μέρος από το χθεσινό άρθρο: «Τι ακριβώς θα την κάνει την Παιανία η οικογένεια; Θα πει κάποιος «γούστο της καπέλο της, σιγά μην σε ρωτήσει τι θα την κάνει». Σωστό. Μπορεί να την κάνει αγροτεμάχια και να την πουλήσει τμηματικά. Μπορεί να την κρατήσει για να διεξάγεται το πρωτάθλημα επιχειρήσεων. Μπορεί να τη διατηρήσει ως χώρο αναψυχής για τη νεότερη γενιά των Βαρδινογιάννηδων. Μπορεί να δημιουργήσει ένα πολυχώρο διασκέδασης και να βάλει εισιτήριο εισόδου. Πάντως, μέχρι να αποφασιστεί τι θα τις κάνει τις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να τη συντηρεί με ένα τρόπο. Πιθανώς δεν θα κοστίζει πια 1 εκατ. ευρώ η συντήρηση μια και θα απολυθεί πολύς κόσμος ελλείψει αντικειμένου εργασίας. Κάτι θα κοστίζει, πάντως. Συμφέρει, λοιπόν, την οικογένεια να φύγει ο Παναθηναϊκός από την Παιανία; Γιατί έως τώρα συζητάμε για τις -σίγουρα πολύ μεγάλες- δυσκολίες που θα συναντήσει η ΠΑΕ εάν φύγει από την Παιανία. Κανείς δεν μιλάει για το αντίστροφο. Διότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Εν προκειμένω όσο ανάγκη έχει ο Παναθηναϊκός την Παιανία άλλο τόσο έχει και η Παιανία τον Παναθηναϊκό».

Τώρα, τι γίνεται με την Παιανία; Είναι αυτό που λένε «τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι». Αλλά μάλλον ταιριάζει περισσότερο ένα σουξέ της εποχής «σα ναυαγοί, σαν Ροβινσώνες».

Α, και κάτι τελευταίο. Δεν ξέρω πού βρήκε τα χρήματα ο Αλαφούζος και τι έχει στο μυαλό του με ένα τέτοιο deal. Μου φαίνεται περίεργο να έχει προβεί σε τέτοια κίνηση δίχως να έχει την παραμικρή οικονομική υποστήριξη. Ας το κρατήσουμε αυτό. Χρήσιμο θα μας είναι στο μέλλον…

Be Sociable, Share!