Η Παιανία άλλαξε (τι, μόνο ο Γιάννης θα αλλάζει;)

«Η Παιανία είναι αυτό που είναι. Την έχουμε χτίσει με δικά μας χρήματα, ανήκει στην οικογένεια μας και έχει χτιστεί για τον Παναθηναϊκό. Δεν νομίζω ότι θα είναι σοβαρό πρόβλημα η Παιανία και δεν θα πρέπει να είναι. Και μου προκαλεί εντύπωση ότι παρουσιάζουν πρόβλημα την Παιανία. Οποιοσδήποτε με στοιχειώδες κεφάλαιο, μπορεί να αγοράσει ένα οικόπεδο και να κάνει το ίδιο. Αν υπάρξει πρόταση, να είστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσω τη συμφωνία για την Παιανία, μέχρι να βρεθεί χώρος για να προπονούνται οι παίκτες». 5 Σεπτεμβρίου 2011, Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Αδυνατώ να βρω καλύτερο πρόλογο για τα όσα συμβαίνουν ως προς την ενοικίαση ή και την αγορά -αν θέλετε- των εγκαταστάσεων της Παιανίας. Πήγε η ΠΑΕ να συζητήσει με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για την Παιανία. Ρώτησε πρώτα τιμή αγοράς. Ο επί 20ετία πρόεδρος της ΠΑΕ είπε έναν αριθμό, όσα και τα χρόνια του στην προεδρία. Πολλά; Λίγα; Λογικά; Ο καθένας -εικάζω πως- θα δώσει τη δική του ερμηνεία και εκτίμηση.

Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα. Ας πούμε υποθετικά ότι ο Δήμος Κηφισιάς προσφέρει στον Παναθηναϊκό ένα συμπαθητικό προπονητικό κέντρο. Και η διοίκησή του αποφασίζει να δώσει 100.000 ευρώ ετησίως που είναι το ενοίκιο που ζητάει. Με κάποιες άλλες παράλληλες ενέργειες, βολεύεται το θέμα με τους ξενώνες και το Τριφύλλι 30 χρόνια μετά, φεύγει οριστικά από το αθλητικό κέντρο της Παιανίας. Τι ακριβώς θα την κάνει την Παιανία η οικογένεια; Θα πει κάποιος «γούστο της καπέλο της, σιγά μην σε ρωτήσει τι θα την κάνει». Σωστό. Μπορεί να την κάνει αγροτεμάχια και να την πουλήσει τμηματικά. Μπορεί να την κρατήσει για να διεξάγεται το πρωτάθλημα επιχειρήσεων. Μπορεί να τη διατηρήσει ως χώρο αναψυχής για τη νεότερη γενιά των Βαρδινογιάννηδων. Μπορεί να δημιουργήσει ένα πολυχώρο διασκέδασης και να βάλει εισιτήριο εισόδου. Πάντως, μέχρι να αποφασιστεί τι θα τις κάνει τις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να τη συντηρεί με ένα τρόπο. Πιθανώς δεν θα κοστίζει πια 1 εκατ. ευρώ η συντήρηση μια και θα απολυθεί πολύς κόσμος ελλείψει αντικειμένου εργασίας. Κάτι θα κοστίζει, πάντως.

Συμφέρει, λοιπόν, την οικογένεια να φύγει ο Παναθηναϊκός από την Παιανία; Γιατί έως τώρα συζητάμε για τις -σίγουρα πολύ μεγάλες- δυσκολίες που θα συναντήσει η ΠΑΕ εάν φύγει από την Παιανία. Κανείς δεν μιλάει για το αντίστροφο. Διότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Εν προκειμένω όσο ανάγκη έχει ο Παναθηναϊκός την Παιανία άλλο τόσο έχει και η Παιανία τον Παναθηναϊκό. Ένα το κρατούμενο.

Πάμε στο ενοίκιο. Ο Βαρδινογιάννης ξεκίνησε να συζητάει από το 1,8 εκατ. ευρώ. Και… έπεσε στα 1,2 τελικά. Ούτε σέντζι παρακάτω. Α, και με εγγύηση προκαταβολής 500.000 ευρώ. Εδώ δεν χωρούν διαφορετικές ερμηνείες. Το ποσό είναι τεράστιο. 100.000 ευρώ μηνιαία εκμίσθωση του χώρου. Προσοχή: μόνο του χώρου. Όπερ σημαίνει ότι χρειάζεται και 1 εκατ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση και λειτουργία της Παιανίας. Διότι αλλιώς να ζητάς 1,2 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα και να προσφέρεις κάτι έτοιμο με όλα τα κομφόρ (όπως π.χ. το σέρβις σε ένα ξενοδοχείο) και άλλο να απαιτείς 1,2 εκατ. ευρώ και να δίνεις το χώρο δίχως τίποτα άλλο. 2,2 εκατ. ευρώ για προπονητικό κέντρο είναι εξωφρενικό. Ναι, η Παιανία είναι διαμάντι. Ναι, είναι κάτι μη συγκρίσιμο με άλλους χώρους. Αλλά μισό λεπτό: μιλάμε για συνολικό κόστος 2,2 εκατ. ευρώ για μια ομάδα που έχει εξαγγείλει συνολικό μπάτζετ 12-13 εκατ. ευρώ με τα λειτουργικά έξοδα να είναι στα 6 εκατ. ευρώ! Το 1/3 πάει δηλαδή στο προπονητικό κέντρο. Δεν ξέρω εάν συμβαίνει αλλού στον πλανήτη αυτό!

Τα λόγια του Τζίγκερ προ διετίας (όπως αναφέρονται στον πρόλογο) μοιάζουν ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι. Τι να πρωτοθυμηθώ, τι να ξεχάσω, όπως λέει και το τραγούδι. Ότι «η Παιανία χτίστηκε για τον Παναθηναϊκό»; Ότι «δεν θα είναι σοβαρό πρόβλημα η Παιανία»; Ή ότι «αν υπάρξει πρόταση, να είστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσω τη συμφωνία για την Παιανία, μέχρι να βρεθεί χώρος για να προπονούνται οι παίκτες». Φαντάζομαι ότι τώρα πια η Παιανία δεν αφορά τον Παναθηναϊκό, έγινε σοβαρό πρόβλημα και βέβαια προφανώς βρέθηκε χώρος για να προπονούνται οι παίκτες του Τριφυλλιού οπότε δεν χρειάζεται η Παιανία.

Έπεα πτερόεντα…

Be Sociable, Share!