Ο πράσινος εξολοθρευτής (ή αλλιώς τα ‘θελε και τα ‘παθε ο «Βγενό»)

Πρόκειται για μια ιστορία που θυμίζει έντονα το «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Η αναφορά στις όμορφες ντρίμπλες του Γιάννη Αλαφούζου στο θέμα της ΓΗΠΕΛ και στο κάδρο που εμφανίζει τον Ανδρέα Βγενόπουλο έτοιμο να αποχωρήσει.

Κατ’ αρχήν προτού αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ δεν μπορεί να υπογράψει ένα λευκό χαρτί, ούτε έχει στο συρτάρι του κανένα χαρτί, αφού το λογικό θα είναι αυτός που ζητάει να συμβεί κάτι τέτοιο -ήτοι ο Βγενόπουλος- να του δώσει ένα χαρτί με τους όρους γραμμένους για να το υπογράψει. Φαντάζομαι ότι μια τέτοια πληροφορία μόνο από τον ίδιο τον Αλαφούζο μπορεί να προήλθε. Μισό λεπτό, όμως. Ο ίδιος δεν είπε στην κουβέντα με τους οργανωμένους να του φέρουν ένα λευκό χαρτί να υπογράψει και μάλιστα όταν του επισημάνθηκε ότι δεν θα έχει καμία ισχύ, αυτός δεν ήταν που είπε ότι έχει νομική ισχύ εάν το κατοχυρώσει νομικός; Άρα, ωραίο ήταν ως φωτοβολίδα αλλά μόνο ως τέτοιο.

Φταίει ασφαλώς και ο Βγενόπουλος εδώ. Γιατί; Διότι δεν βγαίνει να πει το περιεχόμενο των συζητήσεών του μήνες επί μηνών με τον Αλαφούζο σχετικά με το… «κόλλημα» της ΓΗΠΕΛ. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε αλλά υποψιάζομαι ότι κάτι θα του είχε αναφέρει για το τι πρέπει να βάλει σε χαρτί και να το πάει στον Γιάννη Βαρδινογιάννη να το υπογράψει. Άλλο, λοιπόν, «δεν ξέρω τι πρέπει να υπογράψω, ας μου το φέρει έτοιμο ο Βγενόπουλος» και άλλο «ξέρω τι πρέπει να υπογράψω αλλά κάνω ότι αγνοώ». Αλλά αν θέλει ο Βγενόπουλος ας το λύσει μόνος του.

Πάμε παρακάτω. Ένα 24ωρο μετά τα πρωτοσέλιδα για την κουβέντα του Αλαφούζου με τους οργανωμένους, ήρθε δημοσίευμα να αναφέρει ότι ο Βγενόπουλος ολοκλήρωσε το κεφάλαιο «Παναθηναϊκός» και δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά. Η πλευρά του Βγενόπουλου, βέβαια, λέει κάτι διαφορετικό. Ότι ναι μεν όπως ήταν γνωστό και καταγεγραμμένο, ο ίδιος δεν θα βάλει λεφτά στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά ότι μελλοντικά εφόσον οι συνθήκες διαφοροποιηθούν θα δίνει το παρών. Τι σημαίνει διαφοροποίηση συνθηκών; Είτε να (ξανά-ματά) αλλάξει στάση ο Αλαφούζος ως προς ορισμένα δομικά θέματα όπου διαφωνεί με τον Βγενόπουλο, είτε να φύγει ο Αλαφούζος. Εγώ λέω ότι έτσι όπως εμφανίζεται τώρα το σκηνικό ίσως αυτό να μην έχει πιθανότητες να συμβεί. Όμως, από την άλλη εάν ο ίδιος ο Βγενόπουλος δεν κλείνει μόνος του την πόρτα του Παναθηναϊκού, γιατί πρέπει σώνει και ντε να του την κλείσουμε εμείς;

Αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στην κουβέντα του Αλαφούζου με τους οργανωμένους και συνδυάσει ορισμένα δημοσιεύματα, θα κατανοήσει ότι γίνεται μια προσπάθεια απόλυτης αποδόμησης του Βγενόπουλου. Ευτυχώς κανείς μας δεν είναι τόσο καχύποπτος και με κακή πίστη για να σκεφτεί ότι μία μέρα μετά τη δέσμευση (;) Αλαφούζου ότι θα υπογράψει τα της ΓΗΠΕΛ και άρα δεν θα συντρέχει λόγος να μην βάλει -π.χ. – 15 εκατ. ευρώ ο Βγενόπουλος, εμφανίζεται ο «Βγενό» να βάζει τα πόδια στην πλάτη και να τρέχει μακριά. Πώς είχε γραφτεί τότε; Ρίψασπις. Το γράφω ξανά: φταίει ο Βγενόπουλος γι’ αυτό. Στις 24 Φεβρουαρίου 2013, μια ημέρα μετά το εναντίον του Βγενόπουλου πανό από οπαδούς του Παναθηναϊκού γράφονταν σε αυτό εδώ το άρθρο: «Για να το γράψω σχηματικά, το τέλος της αθωότητας -όπως ήταν ο τίτλος εκείνης της προ 20ετίας σχεδόν ταινίας με πρωταγωνιστή τον Ντι Κάπριο – βρίσκει τον Βγενόπουλο αντιμέτωπο με ένα δίλημμα. Να διαλέξει ποιο ρόλο θα έχει πλέον στον Παναθηναϊκό: πρωταγωνιστή ή κομπάρσου. Όσο περισσότερο καθυστερεί να επιλέξει, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες επανεμφάνισης εναντίον του αντιδράσεων. Πρωταγωνιστής σημαίνει να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες κάνοντας εμφανή την επιθυμία του να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό εκεί όπου βρέθηκε όταν έβαλε 20 εκατ. ευρώ: στην κορυφή. Κομπάρσος σημαίνει να μείνει ως έχει, βλέποντας το Τριφύλλι να χαροπαλεύει μετά την αποτυχία του πλάνου της εταιρίας λαϊκής βάσης».

Ευτυχώς κανείς δεν είναι καχύποπτος να σκεφτεί γιατί τώρα επαναφέρεται μια καταγεγραμμένη εδώ και μήνες πληροφορία ότι ο Βγενόπουλος δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ. 25/2/2013 στο matigarrida και σε αυτό το άρθρο αναφέρονταν: «Το τρίτο είναι εάν οι παραιτήσεις σημαίνουν στρατηγική επιλογή του Βγενόπουλου να στείλει μήνυμα στον Αλαφούζο. Καμία σχέση απολύτως. Δεν έχει διάθεση να στείλει κανένα μήνυμα. Ό,τι ήταν να του πει, του το έχει πει πρόσωπο με πρόσωπο. Υπάρχει χάσμα χασμάτων στις απόψεις Βγενόπουλου και Αλαφούζου. Συνεκτιμώντας την κουβέντα τους την περασμένη εβδομάδα, το επιθετικό ύφος του προέδρου της ΠΑΕ αλλά και το εναντίον του πανό (που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τον ΟΦΗ δίχως διοικητική αντίδραση), ο Βγενόπουλος κατανόησε ακόμα πιο εύκολα ότι δεν υπάρχουν ελπίδες σύγκλισης. Τουλάχιστον όσο κρατάει αυτή τη στάση ο Αλαφούζος. Επιπλέον, ο «Βγενό» δεν βλέπει το λόγο να συνεχίσει να βάζει -αυτά τα λίγα, τα ελάχιστα θέλετε να τα πω;- χρήματα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».

Όλα αυτά στη σχέση Αλαφούζου – Βγενόπουλου συνέβησαν τέσσερις μήνες πριν. Τότε που σε τούτη δω τη γωνία του βυθού γράφονταν «στροφή+αναστροφή=χάος». Ο Βγενόπουλος έπρεπε να είχε βγει να μιλήσει δημόσια και να εξηγήσει στον κόσμο (είτε αυτόν που τον πίστεψε είτε όχι) τις απόψεις και τις διαφωνίες του. Διάλεξε το δρόμο της σιωπής και -καλά να πάθει- τα πληρώνει τώρα, αφού εξ όσων βλέπω εδώ και λίγες μόνο ώρες ισοπεδώνεται από πάρα πολύ κόσμο.

Όμορφα και ωραία ο Αλαφούζος μέσα από τα χρήματα που βάζει στον Παναθηναϊκό και την απουσία των υπόλοιπων μετόχων, αντλεί τη δύναμη για να… εξαφανίσει οτιδήποτε τον ενοχλεί, παρεμποδίζει ή θεωρεί ότι παρακωλύει το έργο του. Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος εδώ και καιρό. Του έλειπε να φανεί στο ευρύ κοινό ότι βάζει από την τσέπη του χρήματα. Τώρα που έβγαλε τον άσο από το μανίκι ποιος τον πιάνει…

Be Sociable, Share!