«Και κουβέντα στην κουβέντα, ο καημός μεγάλωνε»*

Κατάλαβα από μηνύματά σας σε Facebook και Twitter ότι περιμένατε έως αργά ένα άρθρο στο matigarrida για τα όσα ειπώθηκαν από τον Γιάννη Αλαφούζο στην κουβέντα του με τους οργανωμένους οπαδούς του «Ενιαίου Φορέα της Θύρας 13». Συγνώμη γιατην αναμονή αλλά ήταν επιβεβλημένη. Επίσης, στόχος δεν είναι ο σχολιασμός αλλά να πάμε σε πιο βαθιά ματιά. Εξάλλου η μέρα της 17ης Μαΐου θα μείνει για να μας απασχολεί μήνες μετά για όσα συνέβησαν γενικά. Βαθιά αναπνοή και πάμε.

Ο Αλαφούζος είναι πια ο απόλυτος κυρίαρχος στα διοικητικά του Παναθηναϊκού. Δικαιωματικά, κατ΄εμέ. Γιατί; Διότι απλούστατα (τρόπος του λέγειν γιατί στην πράξη μόνο απλό δεν είναι) πήρε πάνω του την οικονομική κατάσταση του Τριφυλλιού. Για να είμαστε ακριβείς, τη δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτή που από τα 28 εκατ. ευρώ ανοίγματος όταν παρέλαβε, είναι τώρα -σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Αλαφούζου- στα 24 εκατ. ευρώ. Έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη, βγήκε μπροστά με δικές του εγγυήσεις στις τράπεζες, πήρε δάνειο με προσωπικές του ενέργειες (θεμιτή απόλυτα και η βοήθεια όσων μεσολάβησαν για να το πάρει) και εν τέλει έκανε τους πάντες να κλείσουν το στόμα τους με τον σωστότερο τρόπο: με χρήματα. Το δάνειο που πήρε ο Αλαφούζος και εν συνεχεία η χρησιμοποίησή του με έμμεσο (όχι με απευθείας συμμετοχή στην ΑΜΚ γιατί κάτι τέτοιο απαγορεύεται) τρόπο στον Παναθηναϊκό, τον καθιστούν υπερδύναμη.

Θα πει κανείς «δάνειο είναι και αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα θα επιστραφούν». Θα το δούμε εάν θα επιστραφούν. Δεν το βλέπω καθόλου πιθανό. Ακόμα και έτσι να γίνει, όμως, ο Αλαφούζος κατάφερε να πάρει το δάνειο σε μια τόσο δύσκολη εποχή και να το φέρει στον Παναθηναϊκό. Με αυτό τον τρόπο πέτυχε τρία πράγματα. Πρώτον να βγάλει την ερχόμενη σεζόν, πιθανώς και με κέρδος εάν «τσουλήσουν» τα διαρκείας στη Λεωφόρο. Δεύτερον να… ισοπεδώσει τους λοιπούς μετόχους μια και ουσιαστικά τους είπε… πρόσωπο με πρόσωπο: «Ό,τι δεν θέλετε να κάνετε εσείς τόσα χρόνια, το κάνω εγώ μόνος μου». Τρίτον να στείλει ένα μήνυμα στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού για να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια αφού πλέον δεν υπάρχει το επιχείρημα «και γιατί να βάλω εγώ τα λεφτά μου για να κάνει κουμάντο ο Αλαφούζος που δεν βάζει χρήματα». Για τους δύο τελευταίους λόγους μάλιστα φρόντισε για πρώτη φορά να αποκαλύψει ότι ο ίδιος είναι αυτός που βάζει τόσο καιρό χρήματα (και ουχί τελικώς ο Green Arrow και ο Green Lantern, βλέπε εδώ!).

Παράλληλα ήταν πολύ έξυπνη εκ μέρους του Αλαφούζου η κίνηση να προαναγγείλει ότι από την πιθανή μετοχοποίηση των ομολογιών του δανείου, θα επωφεληθεί η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» και όχι ο ίδιος. Τούτο διότι φαίνεται στην πλατιά μάζα ότι στο μυαλό του ενεργεί μόνιμα υπέρ της λαϊκής βάσης και ουχί για τον εαυτό του.

Μετά από όλες αυτές τις συντονισμένες ενέργειες που έβγαλαν τον Αλαφούζο στο ξέφωτο (για τον Παναθηναϊκό ακόμα υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι να δει το φως το αληθινό…), τι καλύτερο timing από μια ανοιχτή μέσω Internet κουβέντα με τους οργανωμένους οπαδούς.

Στην κουβέντα ειπώθηκαν πάρα πολλά. Λογικό. Τρεις ώρες συνεχούς ροής θα είχε τα πάντα. Ειδικά με τον Αλαφούζο σε ρόλο συνεντευξιαζόμενου. Οι περισσότεροι, απ’ όσο παρατήρησα μέσα από τα γραφόμενα στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έμειναν στο ξέσπασμα του προέδρου της ΠΑΕ για τον Νταμπίζα και στα της ΓΗΠΕΛ. Προτού ασχοληθούμε με αυτά, στέκομαι στην αποστροφή του Αλαφούζου όταν η κουβέντα έφυγε από τη ΓΗΠΕΛ και πήγε στον Νταμπίζα. «Επιτέλους να ασχοληθούμε με ένα σοβαρό θέμα». Όποιος έχει καλή μνήμη, ας θυμηθεί τι έχει γραφτεί στο matigarrida για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ας αρχίσουμε από τα… σοβαρά. Στο θέμα Νταμπίζα ο Αλαφούζος παραδέχθηκε ότι δεν «μέτρησε» σωστά τις πιθανές αντιδράσεις. Λάθος του. Και θα το πληρώσει. Όχι μόνο ο ίδιος αλλά όσο εξελίσσεται η σεζόν, ο ίδιος ο Παναθηναϊκός. Μέσα από την κουβέντα με τους οργανωμένους εν τέλει προέκυψε ότι οι οπαδοί δεν θα κάνουν πίσω και ουσιαστικά έπεσε ως πρόταση στο τραπέζι να παραιτηθεί ο Νταμπίζας τώρα που είναι νωρίς. Ίσως μάλιστα να του ασκηθούν πιέσεις για να το πράξει. Όχι φυσικά από τον Αλαφούζο, ο οποίος μίλησε τόσο καλά για τον Νταμπίζα που έγινε κατανοητό ότι βρήκε τον… Φερέιρα του 2013, δηλαδή έναν άνθρωπο να του εξηγεί τα πάντα και να τον πείθει ότι η τάδε πράξη είναι σωστή. Θα κάνει πίσω ο Νταμπίζας; Δύσκολο. Θα κάνουν πίσω οι οργανωμένοι; Απίθανο. Άρα; Μαλλιά κουβάρια ενόψει. Γιατί ο Αλαφούζος πάνω στον εκνευρισμό του το «πέταξε»: «Εάν δεν θέλετε, φεύγω» (είχε γραφτεί κάπου αυτό).

Πάμε στις… τρίχες. Διπλή Ανάπλαση, δηλαδή. Ο Αλαφούζος το ξέκοψε για τον Βοτανικό διαλύοντας και τη σεναριολογία για χρησιμοποίηση μέρος χρημάτων του ΕΣΠΑ για την κατασκευή γηπέδου. Απορώ δε γιατί την Τρίτη έλεγε ότι θα θέσει σε δημοσκόπηση το «Λεωφόρος ή Βοτανικός» όταν ο ίδιος απέρριψε κάθε σκέψη για τον Βοτανικό. Πάμε παρακάτω. ΓΗΠΕΛ και προβλήματα που μπορούν να προκύψουν με τις πιθανές αξιώσεις προς την ΠΑΕ. Ο Αλαφούζος είπε ότι όλα αυτά που ισχυρίζεται ο Βγενόπουλος δεν υπάρχουν και κάλεσε τους οργανωμένους οπαδούς να του φέρουν ένα λευκό χαρτί να το υπογράψει ως ανάληψη των όποιων ευθυνών μπορούν μελλοντικά να προκύψουν.

Ακριβώς τρεις μήνες πριν είχε επισημανθεί ο δρόμος που πρέπει να τραβήξει ο Αλαφούζος: «Εγώ, το λέω πρώτος. Ο Βγενόπουλος ψάχνει ευκαιρία διαρκώς να μην βάζει πολλά χρήματα. Ναι, θα έπρεπε να βάζει εκατομμύρια δίχως να βάζει όρους. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρόν να ξεμπροστιαστεί. Ο Αλαφούζος να κάνει αυτό που θέλει ο «Βγενό» και μετά θα δούμε. Εάν ο mr.MIG δεν βάλει τα λεφτά, να αλυσοδεθεί έξω από τη Motor Oil και να πάμε όλοι μαζί να του χαράξουμε με ένα ξίφος το σώμα» (όλο το άρθρο εδώ).

Υπέγραψέ το mr. Alafouzos το χαρτί είτε είναι λευκό είτε με συγκεκριμένους όρους. Εάν δεν συνέβη χθες μετά την κουβέντα με τους οργανωμένους, ας το πράξει σήμερα. Εάν δεν μπορεί σήμερα επειδή είναι Σάββατο, ας το κάνει τη Δευτέρα. Επιτέλους να ξεφτιλιστεί ο Βγενόπουλος, να σταματήσει να πιπιλάει την καραμέλα, να μείνει στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που όταν είχε λεφτά τα έβαλε και μετά απλά βρήκε μια δικαιολογία της πλάκας για να κρατήσει τα χρήματα που έχει (ή δεν έχει). Είναι πια στο χέρι του Αλαφούζου να γραφτεί η ιστορία του Παναθηναϊκού με πραγματικά στοιχεία. Θα είναι τεράστια η προσφορά του εάν βάλει αυτή την υπογραφή. Και μόνο που θα το πράξει και θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, αρκεί για να αποθεωθεί.

Είπε και άλλα ο Αλαφούζος. Επανέλαβε (για να δικαιώσει εμάς τους γραφικότατους τύπους που δεχθήκαμε και δεχόμαστε τόνους λάσπης από την αυλή) ότι η Λεωφόρος μετά την πενταετία είναι στον αέρα και γι΄αυτό υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να πάει στα 7 χρόνια η ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος και μετά βλέπουμε. Υποστήριξε ότι είναι σε συζητήσεις για να υπάρχει εναλλακτική επιλογή στο προπονητικό κέντρο. Εξιστόρησε πώς γνωρίστηκε με τον Αναστασίου (μέσω ενός φίλου του που μένει στην Ολλανδία). Πάντως, για το αγωνιστικό τόσο για φέτος όσο και για τη νέα σεζόν είπε ελάχιστα. Περίεργο.

Α, και κερασάκι στην τούρτα απάντησε στο ερώτημα εάν ενδιαφέρθηκε ποτέ κάποιος Φιλάρετος Καλτσίδης. «Όχι στη δική μου βάρδια. Πριν ένα χρόνο όταν μίλαγα εγώ με τον Γόντικα. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ανοιχτή ΑΜΚ και όποιος θέλει μπορεί να βάλει 10 εκατ. ευρώ», είπε ο Αλαφούζος. Πώς σας φαίνεται ως απάντηση σε αυτό; Μυθική;

Τα υπόλοιπα (γενικά σχόλια για τη συνέντευξη κτλ.) θα μου επιτρέψετε να μην τα σχολιάσω γιατί δεν είναι ειδησεογραφικά. Στην πραγματικότητα πάντα η αλήθεια (υπό την ευρύτερη έννοια) είναι πάντα εκεί έξω. Για όλους μας.

* Στίχος τραγουδιού.

Be Sociable, Share!