Ο ενιαίος και αδιαίρετος τώρα δικαιώνεται!

Στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού έχουν ειπωθεί εκατομμύρια φράσεις απλά για να ειπωθούν. Σε μια εκ των κορυφαίων θέσεων ανήκει το «ο Παναθηναϊκός είναι ενιαίος και αδιαίρετος» την οποία πρωτοείπε ο Παύλος Γιαννακόπουλος και στην πορεία των ετών επανέλαβε ο αδερφός του, Θανάσης αλλά και μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός δεν υπήρξε ποτέ ενιαίος και αδιαίρετος. Όρεξη να έχουμε για να απαριθμούμε τα πεδία… μαχών.

Οι Γιαννακόπουλοι ήθελαν την ΠΑΕ και θεώρησαν ότι οι Βαρδινογιάννηδες προσπέρασαν άγαρμπα για να τους την πάρουν μέσα από τα χέρια, οι Βαρδινογιάννηδες πίστευαν -ειδικά τη δεκαετία του ’90- ότι οι Γιαννακόπουλοι προσπαθούσαν υποδαυλίζοντας τα πάθη μέσω του κόσμου να δημιουργήσουν θέμα στην ΠΑΕ για να την αναλάβουν αυτοί, οι Γιαννακόπουλοι θεωρούσαν ότι οι Βαρδινογιάννηδες πάλευαν με νύχια και με δόντια να ελέγξουν τον Ερασιτέχνη, τη «μάνα του λόχου» όπου είχαν την πρωτοκαθεδρία τα αδέρφια, οι Βαρδινογιάννηδες διέκριναν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της διοίκησης της ΠΑΕ στη δεκαετία του 2000 και άφηναν να εννοηθεί με κάθε τρόπο ότι εκπορεύεται από τους Γιαννακόπουλους, οι Γιαννακόπουλοι υπογράμμιζαν ότι ο Ερασιτέχνης αργοπεθαίνει γιατί η ΠΑΕ δεν πράττει τα συμφωνηθέντα (θα θυμάστε την περίφημη συνέντευξη Τύπου του Θανάση Γιαννακόπουλου με ευθείες βολές κατά του Γιάννη Βαρδινογιάννη). Ακόμα και στη Διπλή Ανάπλαση που έπρεπε να συνεργαστούν, ο Θανάσης έφτασε να υποστηρίζει (πριν από ένα χρόνο ακριβώς) ότι τις συμβάσεις τις χειρίζονταν η ΓΗΠΕΛ του Βαρδινογιάννη και «δεν ξέραμε τι υπογράφαμε αφού δεν μας ενημέρωνε κανείς».

Στις μέρες μας δεν υπάρχει στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ το όνομα «Βαρδινογιάννης», δεν υπάρχει στη διοίκηση του Ερασιτέχνη το όνομα «Γιαννακόπουλος». Φαίνεται, λοιπόν, ότι κάποιος ή κάποιοι σκέφτηκαν «να η ευκαιρία να γίνει ενιαίος και αδιαίρετος ο Παναθηναϊκός». Πάντα βεβαίως με φόντο τη Διπλή Ανάπλαση ή αν προτιμάτε τη Λεωφόρο μόνο ή αν προτιμάτε το όραμα του Βοτανικού μόνο. Φαντάζομαι ότι οι πιο ψαγμένοι και ενημερωμένοι θα το έχετε αντιληφθεί πως μεταξύ Αλαφούζου και Μακρόπουλου υπάρχουν φοβερές διαφωνίες και σε καμία περίπτωση σύγκλιση απόψεων. Πάμε να κλείσουμε τρίμηνο και ακόμα υπογραφή για τη Λεωφόρο δεν έχει μπει. Ακούγονται πολλά. Ακόμα και ότι οι δυο τους είχαν κάνει μια συμφωνία για οικονομική και διοικητική εμπλοκή του Μακρόπουλου στην ΠΑΕ, κάτι το οποίο αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί εν τέλει δεν έγινε. Σημασία έχει ότι ΠΑΕ και Ερασιτέχνης είναι σε απόσταση. Κάθε φορά φαίνεται ότι έρχονται κοντά μα στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνιμες διαφορές.

Κατανοείτε υποθέτω πόσο επιθυμητή για την ΠΑΕ είναι η επιστροφή στη Λεωφόρο. Για πολλούς λόγους. Ας πούμε τους προβεβλημένους και πιο… light. Η Λεωφόρος είναι έδρα. Κοστίζει πολύ λιγότερο από το ΟΑΚΑ. Το έχουν ζητήσει οι οργανωμένοι από τον Αλαφούζο. Υπάρχει κάτι, όμως, που δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς θυμάστε γιατί είχε ξαναγυρίσει στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ο Παναθηναϊκός με απόφαση Βαρδινογιάννη το καλοκαίρι του 2007. Ήταν μια κατοχύρωση της Λεωφόρου και ένα μέτρο πίεσης στην Πολιτεία ενόσω το project της Διπλής Ανάπλασης είχε κολλήσει στους νόμους. Κάτι τέτοιο ισχύει και τώρα.

Ο Μακρόπουλος είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Λειτουργεί πολύ με το συναίσθημα, δεν διστάζει να βάλει το χέρι στην τσέπη του και να δώσει χρήματα στον Ερασιτέχνη, θέλει να αφήσει το όνομά του γραμμένο με έντονα γράμματα στην Ιστορία του Παναθηναϊκού. Ξέρει τους κινδύνους που διατρέχει η Λεωφόρος με την ασάφεια του Προεδρικού Διατάγματος και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με οτιδήποτε αρνητικό. Όντας ισχυρή προσωπικότητα δεν είναι εύκολο να τον πάρεις με τα νερά σου εάν δεν τον πείσεις.

Η αγανάκτηση του Μακρόπουλου για το οικονομικό χάος του Ερασιτέχνη (για το οποίο δεν ευθύνεται ασφαλώς αυτός) τον έφερε σε σημείο -μάλλον παρόρμησης- να δηλώσει πρόθεση αποχώρησης παρότι έχει ακόμα ένα χρόνο θητείας. Κάπως έτσι άνοιξε η πόρτα για τον ενιαίο και αδιαίρετο Παναθηναϊκό. Ήδη ο Γιάννης Αλαφούζος έχει έρθει σε συνεννόηση με παλαιούς παράγοντες του Ερασιτέχνη και ετοιμάζεται να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο στον Ερασιτέχνη με τη δική του σφραγίδα! Αν θα τα καταφέρει εξαρτάται από τον ίδιο τον Μακρόπουλο, καθώς εάν αποσύρει την πρόθεση αποχώρησης, δεν νομίζω να τον κουνήσει κανείς.Τι στο καλό; Ανταρσία θα κάνουν;

Δεν ξέρω εάν οσμίζεστε κάτι από όλη την ιστορία (όχι αρνί λόγω Πάσχα!) ή εάν διακρίνετε από μακριά μια γνώριμη φιγούρα…

 

Be Sociable, Share!