Το δίκιο του Γαλιλαίου

Τις τελευταίες ημέρες μετά τα όσα ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Παναθηναϊκού, άπαντες είδαν το φως το αληθινό. Από εκεί που ισχυρίζονταν ότι «σημασία δεν έχει ποιος και πώς βάζει τα χρήματα αλλά να μπουν», τώρα το «γύρισαν» στο «τα χρήματα μπαίνουν από τον ίδιο τον Αλαφούζο και θα τα βάλει τμηματικά δανείζοντας τον Παναθηναϊκό»! Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έγραφαν και έλεγαν (από εφημερίδες, σάιτ και ραδιόφωνα) ότι υπάρχει ομάδα επιχειρηματιών που θα συνδράμει οικονομικά και κατηγορούσαν όσους ελάχιστους έμπαιναν στον κόπο να ψάξουν λίγο παραπάνω και να γράψουν ότι μόνο Αλαφούζος υπάρχει οικονομικά και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Επίσης από εκεί που «έπνιγαν» το αυτονόητο ότι η λαϊκή βάση δεν υφίσταται πια, τώρα πια κατανόησαν ότι η ιστορία βαδίζει σε μονοκρατορία Αλαφούζου. Όσα παρατηρώ το τελευταίο διήμερο μου θυμίζουν την ατάκα του Ζουγανέλη ως Γαλιλαίου στη γνωστή διαφήμιση: «Ααα, τώρα η μπάλα γυρίζει και η Γη δεν γυρίζει; Είστε πολύ ωραίος τύπος κύριε μου»! Σκέφτηκα να συγκεντρώσω αποσπάσματα άρθρων του τελευταίου διαστήματος για να τα έχετε ως οδηγό σχετικά με το πώς φτάσαμε στην κατανόηση ότι η… Γη γυρίζει.

Προ διμήνου σχεδόν, την 1η Μαρτίου γράφονταν στο Matigarrida «μέχρι τις αρχές Μαΐου που θα προκηρυχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχουμε καιρό να μάθουμε ποίοι είναι οι επίδοξοι ευεργέτες (ή μήπως σωτήρες) του Τριφυλλιού. Μέχρι τότε αφήστε με να έχω καλπάζουσα φαντασία και να βλέπω ως ευεργέτες του Παναθηναϊκού τον Green Arrow και τον Green Lantern, δύο υπέροχους σούπερ ήρωες!». Όπως και σε όλα τα άρθρα που ακολούθησαν εκείνες τις ημέρες, ήταν σαφές ότι ο Αλαφούζος ήταν μόνος του και προσπαθούσε να βρει τα χρήματα. 12 Μαρτίου γράφονταν: «Άρχισαν, λοιπόν, τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια. Ένα από αυτά αναφέρει ότι ο Αλαφούζος περιμένει δύο ξένες τράπεζες για να του εγκρίνουν εγγράφως δάνειο. Ένα άλλο ότι ο Αλαφούζος θα φέρει τα χρήματα από τις Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα από εταιρία του ομίλου της οικογένειάς του (σχετίζοντας τη χώρα προέλευσης με το ταξίδι που έκανε προ 45 ημερών ο ίδιος). Ένα τρίτο ότι ο Αλαφούζος έχει ανοιχτή κουβέντα με επενδυτή από το εξωτερικό (σας προλαβαίνω, όχι δεν κάθεται σε καμήλα). Οι… πιστοί βλέπουν εδώ μια σοβαρή προσπάθεια του επικεφαλής της ΠΑΕ να εξασφαλίσει όχι απλά χρήματα (τα οποία μπορεί να είναι από τον οικογενειακό κορβανά, άρα και να μπει με τα… μπούνια στο μετοχολόγιο) για να περάσει μερικούς μήνες το Τριφύλλι, αλλά για μια βιώσιμη λύση για το μέλλον.».

Στις 30 Μαρτίου πια γράφονταν τόσο ξεκάθαρα που δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. «Το αποφάσισε λοιπόν ο Γιάννης Αλαφούζος. Πάει μόνος του να σηκώσει το βάρος της κατάστασης στον Παναθηναϊκό και… ο Θεός βοηθός. Κατάλαβε -παρότι του πήρε πολλούς μήνες και αφού κατηγόρησε εμάς τους κακούς που τα γράφαμε- ότι λαϊκή βάση δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή (εξ ου και η φράση «να τη βάλουμε σε θερμοκοιτίδα» που είπε στη συνέντευξή του). Κατανόησε ότι όταν μιλάει για διαφυγή από το μοντέλο της πολυμετοχικότητας δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια -ή τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα ήθελε- από τους υπόλοιπους μετόχους. Οπότε τι κάνει; Επενδύει στα σίγουρα: στον εαυτό του. Δηλαδή σε ό,τι σκεφτεί ως επιχειρηματικό ελιγμό για να βρει ακρη σε ένα παντελώς σκοτεινό, μαύρο και άραχλο τοπίο στον Παναθηναϊκό.».

Και κάτι ακόμα άσχετο με το matigarrida. Στις 3 Απριλίου αποκαλύπταμε στη «Live Sport» για το δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο Αλαφούζος. Αυτό είναι που θα χρησιμοποιήσει για να βάλει τα λεφτά τώρα, έστω και αν τα βάλει ως ομολογιακό δάνειο (για να μπορεί να το μετοχοποιήσει μετά), έστω και αν τα βάλει ως ομάδα επιχειρηματιών, έστω και αν τα βάλει ως «Παναθηναϊκή Συμμαχία».

Έχει γίνει κατανοητό ελπίζω ότι σε τούτη δω τη γωνιά αναγνωρίζονται οι προσπάθειες. Ακόμα και αν προέρχονται από τον Γιάννη Αλαφούζο που τόσα λάθη έκανε, κάνει και μάλλον θα συνεχίσει να κάνει, τον άνθρωπο που με στοχοποίησε και έστω για μερικές μέρες θεώρησε ότι είχα προτεραιότητα στους… εχθρούς του Παναθηναϊκού ακόμα και έναντι του Ιζνογκούντ. Όπως επίσης ελπίζω να έχει γίνει κατανοητό ότι εδώ θα επισημαίνονται τα στραβά, όχι με στείρα κακόπιστη κριτική αλλά με επιχειρήματα. Ακόμα και αν διαφωνεί κάποιος με αυτά, του γεννά σκέψεις για να ανοίξει περισσότερο το μάτι του, όπως μια γαρίδα!

Κλείνω με αυτό που γράφτηκε στις 27 Μαρτίου γιατί πρέπει να το έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον Παναθηναϊκό στο μυαλό τους. «Στη θλιβερή για το μέγεθος του συλλόγου, σημερινή πραγματικότητα του Παναθηναϊκού, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι ο Αλαφούζος προσπαθεί. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι ότι το πλάνο του εξ αρχής δεν ήταν βιώσιμο και το αυτό συνεχίζει δέκα μήνες μετά την αφετηρία. Πού θα βγάλει δεν ξέρω ειλικρινά. Πάντως, όπως πλειστάκις έχει υπογραμμιστεί από το matigarrida, ο μοναδικός δρόμος για να έχουν συμπαράσταση από τον απλό κόσμο οι διοικούντες είναι αυτός της αλήθειας.».

Be Sociable, Share!