Ρίξε μια ζαριά καλή

Το αποφάσισε λοιπόν ο Γιάννης Αλαφούζος. Πάει μόνος του να σηκώσει το βάρος της κατάστασης στον Παναθηναϊκό και… ο Θεός βοηθός. Κατάλαβε -παρότι του πήρε πολλούς μήνες και αφού κατηγόρησε εμάς τους κακούς που τα γράφαμε- ότι λαϊκή βάση δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή (εξ ου και η φράση «να τη βάλουμε σε θερμοκοιτίδα» που είπε στη συνέντευξή του). Κατανόησε ότι όταν μιλάει για διαφυγή από το μοντέλο της πολυμετοχικότητας δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια -ή τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα ήθελε- από τους υπόλοιπους μετόχους. Οπότε τι κάνει; Επενδύει στα σίγουρα: στον εαυτό του. Δηλαδή σε ό,τι σκεφτεί ως επιχειρηματικό ελιγμό για να βρει ακρη σε ένα παντελώς σκοτεινό, μαύρο και άραχλο τοπίο στον Παναθηναϊκό.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΕ για τα θέματα ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 22 Απριλίου υπήρξαν αρκετά σημαντικά που ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις Αλαφούζου. Ας τα εξηγήσουμε. Λέει η ανακοίνωση: «Θέμα 1ο: Μείωση του αριθμού των μετοχών της Εταιρείας με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 1,50 ευρώ. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 7 του Καταστατικού της Εταιρείας. Θέμα 2ο: Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής σε 0,30 ευρώ για κάλυψη μέρους των ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 7 του Καταστατικού της Εταιρείας». Αυτό λέγεται reverse split στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους. Λογιστικής υφής. Ουσιαστικά φτιάχνει την εικόνα της εταιρίας περί τα λογιστικά. Τη συμμαζεύει. Ως εικόνα, όμως. Όχι ως χρέη.

Υπάρχει και ουσία. Προσέξτε. Με την αύξηση της τιμής ανά μετοχή θα μειωθεί πέντε φορές ο αριθμός των μετοχών της ΠΑΕ. Δηλαδή όλοι οι μέτοχοι θα κρατήσουν τα ίδια ποσοστά αλλά με το 1/5 του αριθμού των μετοχών που έχουν σήμερα. Αμέσως μετά η τιμή ανά μετοχή επιστρέφει στο χαμηλό 0,30 και όποιος βάλει χρήματα, γίνεται… βασιλιάς. Διότι απλούστατα θα αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό του στο μετοχολόγιο! Αν θυμάστε, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ είχε γίνει μια… αυθόρμητη ερώτηση του Αλαφούζου στον οικονομικό διευθυντή, Γιώργο Στάμο: «Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να γίνει μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ;». Ο Στάμος είχε απαντήσει περιγράφοντας την παραπάνω διαδικασία του reverse split και με την αριθμητική υποσημείωση των 8 εκατ. ευρώ. Κοινώς με 8 εκατ. ευρώ στην επόμενη ΑΜΚ κάποιος γίνεται ο κλειδοκράτωρ. Τα ‘χει και θέλει να τα βάλει κανείς εκ των νυν; Πάμε εδώ στο παρακάτω της ημερήσιας διάταξης.

«Θέμα 3ο: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέχρι του ποσού των 15.000.000 ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 7 του Καταστατικού της Εταιρείας. Θέμα 6ο: Απόφαση για επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης – Έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου». Τι είναι το ομολογιακό δάνειο; Η εταιρία εκδίδει ομολογίες -κατ’ αντιστοιχία αξίας μιας μετοχής ανά ομολογία- και τις δίνει στην τράπεζα ή στις τράπεζες ορθότερα μια και συνήθως το κοινό ομολογιακό δάνειο δίνεται από πολλές και όχι μία. Οι ομολογίες αποτελούν μια τρόπον τινά εγγύηση προς την τράπεζα. Κοινώς εάν η ΠΑΕ δεν μπορέσει να πληρώσει για να εξοφλήσει το δάνειο, τότε οι τράπεζες μετοχοποιούν τις ομολογίες και ουσιαστικά γίνονται (μεγαλο)μέτοχοι του Παναθηναϊκού!

Φαντάζομαι γίνεται κατανοητός ο κίνδυνος μιας τέτοιας πράξης. Είναι φανερό ότι ο Αλαφούζος δεν βρίσκει τα χρήματα που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός (και είναι πολλά), οπότε φέρνει το θέμα του δανείου ενώπιον των μετόχων για να βγει δάνειο στο όνομα της ΠΑΕ και όχι προσωπικό του προέδρου της ομάδας ή στο όνομα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» όπως είχε αποφασιστεί στη Γ.Σ. του Σωματείου. Μου μοιάζει με μια ρισκαδόρικη (για να μην τη χαρακτηρίσω τζογαδόρικη) πράξη. Μπορεί να του βγει η κίνηση, να κερδίσει όλο το χρόνο που θέλει έως το νέο έτος μήπως και ορθοποδήσει αγωνιστικά η ομάδα και σωθεί οικονομικά η κατάσταση. Το ζήτημα είναι τι ρισκάρει εάν δεν βγει.

Σε ό,τι αφορά την Α.Μ.Κ. ο Αλαφούζος σίγουρα θα μετοχοποιήσει το 1 εκατ. ευρώ που έβαλε από την τσέπη του στην ΠΑΕ αυτές τις ημέρες για τις πληρωμές. Εφόσον δεν βάλει άλλος χρήματα, με αυτό το ποσό και τη reverse split το σημερινό 59% περίπου που έχει η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» θα εκτοξευθεί κοντά στο 70%. Με το 10% του Ερασιτέχνη να μένει απαράλλαχτο όλοι οι υπόλοιποι θα συμπιεστούν στο 20%! Και για παράδειγμα ο καλός σύμβουλος του Αλαφούζου -κατά δήλωσή του στην πρόσφατη συνέντευξή του- Νικόλας Πατέρας θα βρεθεί κάπου στο 2,5% έχοντας βάλει στον Παναθηναϊκό τα πενταπλάσια έως εξαπλάσια του Αλαφούζου χρήματα! Δείχνουν εντελώς λογιστικά. Πάντως εάν ο Αλαφούζος με κάποιο τρόπο βάλει ως «Παναθηναϊκή Συμμαχία» 3-4 εκατ. ευρώ, θα εκμηδενίσει την παρουσία όλων των υπόλοιπων μετόχων. Και κάπως έτσι χωρίς να το έχει καταλάβει κανείς, η εταιρία λαϊκής βάσης με χρήματα κυρίως του Αλαφούζου, θα έχει καταστεί μονοκράτορας στην ΠΑΕ. Μοιάζει δίκαιο σε πολλούς εφόσον ουδείς άλλος μέτοχος βοηθάει. Εκτός και αν προκύψει κάτι εκτός Παναθηναϊκού που στην παρούσα φάση κανείς δεν φαντάζεται.

Πάντως επειδή προτάσεις δεν βλέπω από αλλού, ας ελπίσουμε η ζαριά που ρίχνει ο Αλαφούζος να είναι καλή.

Be Sociable, Share!