Ξαναμετρώντας τα χρήματα

Τι Παρασκευή 23, τι Τριτοτετάρτη 26-27 Μαρτίου; Το θέμα είναι ότι λεφτά μπήκαν από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός στους λογαριασμούς των ποδοσφαιριστών. Εντάξει δεν μοιράστηκαν 2 εκατ. ευρώ όπως… διαφημίζονταν τόσο καιρό. So what (που λένε και οι… σύμμαχοι); Όπως έγραφαν παλιά οι αυλικοί του Βαρδινογιάννη «και τι σας ενδιαφέρει εσάς πόσα χρήματα παίρνει ο Χ; Λογιστές ή εφοριακοί είσαστε;». Τα ίδια γράφει τώρα η next generation αλλά πάμε παρακάτω. Επειδή σε όλες τις εποχές, ήμουν -σύμφωνα με την παραπάνω λογική- και λογιστής, βρίσκω πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα όσα έγιναν γνωστά στο ρεπορτάζ για τις πληρωμές και τους διακανονισμούς. Γιατί δείχνει πολλά. Τόσο για το τι μέλλον μπορεί να περιμένει ο μέσος φίλος του Παναθηναϊκού από την ομάδα του όσο και για το πόσο αληθινά είναι όλα όσα πλασάρονται επιμελώς τον τελευταίο μήνα.

Πρώτα οι πληροφορίες. Μεγάλος κερδισμένος των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού (κυρίως με τη νομική σύμβουλο, Αθηνά Μπαλωμένου έγιναν οι συζητήσεις) ο Κουίνσι. «Μας έγδαρε», ακούστηκε από τα γραφεία της ΠΑΕ. Ο λόγος; Στον Γκανέζο προτάθηκε να πάρει το 25% των οφειλομένων και να υπογράψει το διακανονισμό. Απαίτησε το 50%. Τα βρήκαν στο 35%. Δηλαδή περί τα 140-150.000 ευρώ. Αυτό είναι το μέγιστο ποσό που δόθηκε από την ΠΑΕ! Λογικό να θεωρηθεί μεγάλο όταν βασικοί παίκτες με μεσαία προς καλά συμβόλαια εισέπραξαν 30.000 ευρώ. Οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν ακόμα λιγότερα. Βάλτε μαζί και κάποια χρήματα για τους πρώην παίκτες. Μετά βίας φτάνει στο 1 εκατ. ευρώ.

Ένα το κρατούμενο, λοιπόν. Τα 2 εκατ. ευρώ ρευστό που είχε βρει ο Αλαφούζος για τους διακανονισμούς, «κόπηκαν» στο μισό. Φαίνεται ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού που συγκέντρωσαν το σοβαρό ποσό (λόγια του προέδρου της ΠΑΕ σε πρόσφατες δηλώσεις του), δεν ήταν τόσοι πολλοί όσοι αρχικά υπολογίστηκαν. Εκτός και αν υπάρχει κάβα άλλο 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί στα έργα για την επιστροφή της ομάδας στη Λεωφόρο (την ποια;). Αν και όπως λέγεται και εκεί θα πέσει πολύ «ψαλίδι».

Δεύτερον, οι διακανονισμοί που υπογράφουν οι παίκτες μοιράζουν τα οφειλόμενα του 2012 (προσοχή, όχι αυτά του 2013) σε τρεις και τέσσερις δόσεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τον Δεκέμβριο του 2013 και στη χειρότερη το πρώτο εξάμηνο του 2014! Όπερ σημαίνει ότι μαζεμένα χρήματα δεν αναμένονται ξανά το επόμενο διάστημα έως τη λήξη της σεζόν. Δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται αλλά γράφονταν και λέγονταν ότι ο Αλαφούζος έχει εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ μέχρι το Μάιο, τα 2 εκατ. ευρώ για άμεσες πληρωμές και τα υπόλοιπα θα έρθουν μέχρι το Μάιο. Αν επρόκειτο να έρθουν άλλα 6 εκατ. ευρώ στο ταμείο της ΠΑΕ ποιος ο λόγος οι διακανονισμοί να «σπάνε» σε 3-4 δόσεις μεταθέτοντας τις πληρωμές μέχρι και μέσα στο 2014; Εκτός και αν θα διατεθούν τα χρήματα για μεταγραφές, οπότε πάω πάσο.

Τρίτον, ο Ερασιτέχνης συμφώνησε -για δεύτερη φορά, στοίχειωσε πια αυτή η υπογραφή του μισθωτηρίου- με την ΠΑΕ για τη Λεωφόρο δίχως να έχει πάρει ακόμα ευρώ. Δεν χρειάζεται φαντασία να καταλάβουμε ότι τα 82.000 ευρώ που είχαν συμφωνηθεί ως πρώτη δόση, αποτελούν χρήματα που δεν μπορούσαν να δοθούν τώρα.

Στη θλιβερή για το μέγεθος του συλλόγου, σημερινή πραγματικότητα του Παναθηναϊκού, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι ο Αλαφούζος προσπαθεί. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι ότι το πλάνο του εξ αρχής δεν ήταν βιώσιμο και το αυτό συνεχίζει δέκα μήνες μετά την αφετηρία. Πού θα βγάλει δεν ξέρω ειλικρινά. Πάντως, όπως πλειστάκις έχει υπογραμμιστεί από το matigarrida, ο μοναδικός δρόμος για να έχουν συμπαράσταση από τον απλό κόσμο οι διοικούντες είναι αυτός της αλήθειας. Η διαμόρφωση εικονικής πραγματικότητας (στυλ «βρέθηκαν 8 εκατ. ευρώ», «γυρίζουμε στη Λεωφόρο» και ουκ έστιν αριθμός πόσα ακόμα) απομακρύνει το στόχο της εξόδου από το σκοτεινό τούνελ.

Be Sociable, Share!