Μια ιστορία απ’ το Αλγέρι (ή αλλιώς, οι ευεργέτες Green Arrow και Green Lantern)

Μεσογειακός λαός οι Αλγερινοί. Βράζει και με το παραπάνω το αίμα τους (όχι, δείτε τον Τζιμπούρ αν δεν με πιστεύετε!). Έχουν και αυτοί τα δικά τους στο ποδόσφαιρο. Προβλήματα πολλά. Και κυρίως οικονομικά. Ένας καλός φίλος μου διηγήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που με τη σειρά του την έμαθε από έναν Αλγερινό πρώην συμφοιτητή του στη Γαλλία. Μια ιστορία για μια ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας, τη Μουλούντια. Διαβάστε την, μπορεί να σας θυμήσει κάτι.

Η Μουλούντια εδρεύει στο Αλγέρι, στην πρωτεύουσα της Αλγερίας. Οι Πράσινοι της Αλγερίας, όπως είναι το παρατσούκλι της Μουλούντια, έχουν πολλά οικονομικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Από το περασμένο καλοκαίρι την προεδρία της ανέλαβε ο Χοσίν Αμρούς, γόνος εύπορης οικογένειας, σε μια προσπάθεια να τη βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Τα χρέη, όμως, συσσωρεύτηκαν και έφτασαν σε ένα σημείο που η Μουλούντια κινδύνευσε με οικονομικό κραχ. Ο Αμρούς δεν είναι ιδιοκτήτης της Μουλούντια αλλά επικεφαλής μιας προσπάθειας των οπαδών του συλλόγου, κάτι σαν εταιρία λαϊκής βάσης. Τους τελευταίους μήνες έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βρει χρήματα. Είχε αφήσει απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και μάλιστα ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους, ο Κλοντ Μομπιτάνγκ πήγε μια μέρα στα γραφεία του συλλόγου και άρχιζε να φωνάζει ότι η προσωπική επιταγή που του είχε δώσει ο Αμρούς ήταν ακάλυπτη. Η έκρηξη στα αποδυτήρια της Μουλούντια ήταν προ των πυλών.

Τότε ο Αμρούς άρχισε να μιλάει με τράπεζες για να πάρει δάνειο. Εξάντλησε ό,τι γνωριμία είχε και τελικά έφτασε σε ένα σημείο να πάρει υποσχέσεις από κάποιες τράπεζες ότι μπορούν να του χορηγήσουν δάνειο. Όχι άμεσα, όμως. Θα έπρεπε πρώτα να περιμένει για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Αλγερίας (έχουν και αυτοί τα δικά τους μπλεξίματα). Τώρα που το σκέφτομαι, όπου να ‘ναι μέσα στον Απρίλιο δηλαδή είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της Αληγερίας. Ο Αμρούς έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα στις επιχειρήσεις του. Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Αλγερία δεν ήθελε να φανεί ότι παίρνει αυτός δάνειο για να βάλει τα χρήματα στη Μουλούντια. Έψαξε να βρει εναλλακτικές λύσεις. Και τότε μέσα από διάφορες προτάσεις συνεργατών σκέφτηκε να βάλει μπροστά κάποιους γνωστούς του επιχειρηματίες, οι οποίοι θα φαίνονταν ότι έχουν βάλει αυτοί τα χρήματα στην ομάδα.

Κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία. Έμεινα με το ερώτημα, όπως και ο φίλος μου: οι μπροστινοί (έτσι τους λέμε στην Ελλάδα, τώρα πώς τους λένε οι Αλγερινοί δεν γνωρίζω) θα βάλουν τα χρήματα του δανείου μέσω δικής τους εταιρίας (γλιτώνοντας και την εφορία) παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών της ομάδας στην κατοχή τους ή θα παρουσιαστεί ότι τα κάνουν δωρεά στην εταιρία λαϊκής βάσης;

Ευτυχώς στην Ελλάδα οι ομάδες μας δεν είναι σαν τις αλγερινές. Να, στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα ο Γιάννης Αλαφούζος λέει παντού ότι βρήκε 7-8 εκατ. ευρώ. Και απ’ όσα έμαθα ότι λένε συνεργάτες του πρόκειται για το ευτυχές αποτέλεσμα πολύμηνων επαφών του με επιφανείς Παναθηναϊκούς οι οποίοι θα δώσουν χρήματα. Μέχρι τις αρχές Μαΐου που θα προκηρυχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχουμε καιρό να μάθουμε ποίοι είναι οι επίδοξοι ευεργέτες (ή μήπως σωτήρες) του Τριφυλλιού. Μέχρι τότε αφήστε με να έχω καλπάζουσα φαντασία και να βλέπω ως ευεργέτες του Παναθηναϊκού τον Green Arrow (αριστερά στη φωτό) και τον Green Lantern (δεξιά στη φωτό), δύο υπέροχους σούπερ ήρωες!

 

Be Sociable, Share!