Οι γλάστρες και οι πρωτοβουλίες

Γέννησε κουβέντα το άρθρο για το πανό κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ωραία κουβέντα, εποικοδομητική. Μαζί έφερε την ανάγκη να αναλύσω ποιες κατά την άποψή μου πρέπει να είναι οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες τις οποίες καλείται να πάρει ο mr.MIG. Πάνω που ετοίμαζα το άρθρο, «έσκασε» η είδηση για τις παραιτήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός των Μαίρη Λομβάρδου, Γιώργου Λιβέρη. Οπότε… δύο (άρθρα) σε ένα.

Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην υπομονή, στην αναμονή και στην αδράνεια. Ως υπέρμαχος της υπομονής για να «κρυώσει» το μυαλό και του σωστού συγχρονισμού για να δρα κανείς (γενικότερα, όχι στον αθλητισμό), θεωρώ ότι ο Βγενόπουλος εδώ και περίπου ένα μήνα ξεπέρασε τη φάση υπομονή και με το μυαλό μακριά από εν θερμώ ενέργειες έφτασε στο στάδιο της αναμονής. Όταν κανείς μπαίνει στην αναμονή έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι βρίσκεται ένα βήμα προτού δράσει. Το κακό είναι ότι απέχει λίγο από την αδράνεια. Είχα την αίσθηση ότι ο «Βγενό» πλησίαζε στην αδράνεια. Η διπλή παραίτηση των μελών που τον εκπροσωπούσαν στο Δ.Σ. και η απόφαση για την αναπλήρωσή τους, δείχνει ότι ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος της ΠΑΕ παραμένει σε δράση. Εδώ υπάρχουν τρία στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν.

Το πρώτο είναι εάν οι παραιτήσεις προέκυψαν κατόπιν απαίτησης του Βγενόπουλου. Κατηγορηματικά όχι. Λομβάρδου και Λιβέρης είχαν εκφράσει προ καιρού την επιθυμία να παραιτηθούν από το Δ.Σ. Οι λόγοι είχαν να κάνουν ακριβώς με όσα είπε στο sentragoal ο Λιβέρης. Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. είχαν καταγραφεί από το σύνολο των ΜΜΕ και τα δύο που ανέφερε ο Λιβέρης: α) ο Αλαφούζος απείχε αν και βρίσκονταν στο κτήριο, βάζοντας τον Χρήστο Παναγόπουλο να προεδρεύει, β) γίνονταν απλή αναφορά των αποφάσεων του προεδρείου, τις οποίες απλά για το τυπικό έπρεπε να επικυρώσει η ολομέλεια του Δ.Σ. Αισθάνθηκαν οι δύο άνθρωποι αυτοί ως… γλάστρες. Ξέρετε εκείνες στα τηλεοπτικά πάνελ που απλά συμπληρώνουν την κατάσταση, ρίχνουν κανένα χαμόγελο αλλά δεν τους επιτρέπεται να βγάλουν μιλιά. Δεκάλεπτες συνεδριάσεις με τον πρόεδρο επιδεικτικά απόντα; Ε, εντάξει υπάρχουν και άνθρωποι με ευθιξία στον Παναθηναϊκό. Δεν είδα βέβαια καμία αντίδραση από τον Αλαφούζο σε όσα είπε δημόσια ένα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ. Τα αποδέχεται;

Το δεύτερο είναι εάν οι παραιτήσεις έχουν να κάνουν και με το πανό. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι δύο παραιτηθέντες είχαν πει στον Βγενόπουλο εδώ και καιρό ότι δεν έχει νόημα η παρουσία τους στα Δ.Σ. Όμως ο «Βγενό» τους ζητούσε να παραμείνουν για να μην διαταραχθεί το κλίμα και παράλληλα του «φορτωθούν» και άλλα από τα δεινά του Παναθηναϊκού από τους απανταχού καλοθελητές. Την Κυριακή, όμως, όταν του το ξαναείπαν -προσθέτοντας και την άποψή τους ότι είναι απαράδεκτο η διοίκηση να αφήνει να κρέμεται με τις ώρες το εναντίον του πανό- ο Βγενόπουλος δεν τους εμπόδισε.

Το τρίτο είναι εάν οι παραιτήσεις σημαίνουν στρατηγική επιλογή του Βγενόπουλου να στείλει μήνυμα στον Αλαφούζο. Καμία σχέση απολύτως. Δεν έχει διάθεση να στείλει κανένα μήνυμα. Ό,τι ήταν να του πει, του το έχει πει πρόσωπο με πρόσωπο. Υπάρχει χάσμα χασμάτων στις απόψεις Βγενόπουλου και Αλαφούζου. Συνεκτιμώντας την κουβέντα τους την περασμένη εβδομάδα, το επιθετικό ύφος του προέδρου της ΠΑΕ αλλά και το εναντίον του πανό (που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τον ΟΦΗ δίχως διοικητική αντίδραση), ο Βγενόπουλος κατανόησε ακόμα πιο εύκολα ότι δεν υπάρχουν ελπίδες σύγκλισης. Τουλάχιστον όσο κρατάει αυτή τη στάση ο Αλαφούζος. Επιπλέον, ο «Βγενό» δεν βλέπει το λόγο να συνεχίσει να βάζει -αυτά τα λίγα, τα ελάχιστα θέλετε να τα πω;- χρήματα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Προλαβαίνω τους καλοθελητές, οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας, και γράφω ότι στη συνάντηση Βγενόπουλου – Αλαφούζου δεν είχε συζητηθεί το οικονομικό αφού το κλίμα της κουβέντας «βάρυνε» επικίνδυνα από άλλες διαφωνίες και δεν «σήκωνε» τον πρόεδρο της ΠΑΕ να ζητήσει οικονομική συνδρομή.

Αυτή, λοιπόν, η αναπλήρωση των παραιτηθέντων μελών ήταν μια ενέργεια του Βγενόπουλου που φανερώνει ότι θέλει να παραμείνει κοντά στο… πεδίο μάχης. Χρειάζονται και δυναμικές πρωτοβουλίες. Ας πούμε μια δημόσια τοποθέτηση επί παντός του επιστητού με διευθύνσεις και ονόματα. Με στοιχεία για τη ΓΗΠΕΛ, το… πραξικόπημα του περσινού Μαρτίου, τις μετοχές του Τζίγκερ που περιφέρονταν μέχρι να βρουν κάτοχο, τη χρησιμοποίηση του ονόματός του για να γίνουν διάφορες αλλαγές στη διοίκηση ή ακόμα και το ρόστερ. Να ξέρετε ότι πάντοτε η δημοσιοποίηση πάντα βοηθάει. Ή για παράδειγμα να κάνει επαφές με κάποιους επιχειρηματίες από τον κύκλο του οι οποίοι θα θελήσουν να συνδράμουν οικονομικά εάν μπει μπροστάρης ο ίδιος ο Βγενόπουλος και όταν θα εξασφαλίσει κάποια πράγματα, να ζητήσει από τον Αλαφούζο να δεσμευτεί εγγράφως ότι θα τηρήσει όσα είχε πει δημόσια για τα της Διπλής Ανάπλασης. Ότι δηλαδή θα αναλάβει αυτός ό,τι δεν αναλαμβάνει ο Βαρδινογιάννης. Έπειτα ο Βγενόπουλος θα μπορεί με άνεση να ενεργοποιήσει τη μετεξέλιξη της ΠΕΚ, καθιστώντας σαφές ότι θα δημιουργήσει δική του διοίκηση. Θα μπορούσα να γράφω χιλιάδες λέξεις για το τι πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει ο «Βγενό».

Μέχρι τότε βλέπω τον Αλαφούζο να πορεύεται χωρίς μετοχική παρέα. Εκτός και αν βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο. Είναι υπό διερεύνηση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Stay tuned (που λεν και οι γραμματιζούμενοι!).

Be Sociable, Share!