Ψευδαισθήσεις τέλος

Μοιάζει σαν να πηγαίνεις στο σινεμά για να δεις το ριμέικ του «Τιτανικού» και να περιμένεις ότι αυτή τη φορά το πλοίο θα στρίψει εγκαίρως και θα αποφύγει το παγόβουνο ή ότι το παγόβουνο δια μαγείας θα λιώσει! Αυτή είναι η ιστορία των τελευταίων ημερών στον Παναθηναϊκό. Φαίνεται ότι ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι ο Τιτανικός βυθίζεται. Ξαφνικά ο Γιάννης Αλαφούζος έγινε αναποφάσιστος ή επικίνδυνος όταν αποφασίζει. Ξαφνικά ο Φάμπρι έγινε… τσίρκο Μεντράνο. Ξαφνικά οι ποδοσφαιριστές έγιναν λίγοι ή «γατάκια». Είναι κουραστικό να σχολιάζουμε από εδώ πράγματα που έχουν προβλεφθεί εγκαίρως. Από την πρώτη μέρα είπαμε ότι το matigarrida δεν σκοπεύει να γίνεται μετά Χριστόν προφήτης και να κάνει λαϊκίστικη κριτική για να γίνεται πιο αρεστό. Αυτά τα εύκολα τα αφήνουμε παραπέρα στον ωκεανό των ΜΜΕ. Σκοπός είναι η βουτιά στο βυθό να γίνεται με το μάτι γαρίδα. Να μπορούμε να παρατηρήσουμε σωστά τις καταστάσεις και να δούμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Πάμε, λοιπόν, στο από εδώ και πέρα γιατί για το πώς έφτασε έως εδώ ο Παναθηναϊκός είναι χιλιογραμμένα στο σάιτ.

Προσπερνάω ως γελοίες τις θέσεις του στυλ «θα κατεβάσουμε την ομάδα Νέων». Τόση ασχετοσύνη δεν την αντέχω. Ας ψάξουν όσοι μοιράζουν αυτή τη θέση πόσο εφικτό είναι να συμβεί αυτό σε ομάδα με επαγγελματικά συμβόλαια και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ας δούμε δύο βασικά ζητήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Τριφύλλι.

Πρώτα απ’ όλα να απαντηθεί εάν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί ένας μέτοχος – σωτήρας. Κάποιοι ελπίζουν σε εμφάνιση ηγέτη του Ανδρέα Βγενόπουλου. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Ο «Βγενό» θέλει να μείνει ενεργός μέτοχος αλλά όσο συντρέχουν ζητήματα που «μυρίζουν» Βαρδινογιάννη (από τα χρέη της ΓΗΠΕΛ έως υπαλλήλους σε θέσεις – κλειδιά), θα μένει στη λογική του 11% των μετοχών του. Δεν βλέπει καν το λόγο για να κάνει μια δημόσια τοποθέτηση να ηρεμήσει τον κόσμο ή να δώσει μια ελπίδα. Και δεν το πράττει διότι είπε δέκα πράγματα στον Αλαφούζο τα οποία δεν έγιναν (γιατί μετά τη στροφή προς τα δεξιά, έγινε αναστροφή). Επομένως αφήνει τον άνθρωπο που διοικεί, να διοικήσει. Δέχεται πιέσεις αλλά δεν βλέπω να πείθεται.

Άλλοι ελπίζουν στον Νικόλα Πατέρα λόγω της επανεμφάνισής του με το θέμα Σισέ. Αγγίζει το όριο της οπτασίας να περιμένει κάποιος τέτοια επιστροφή. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο προσκήνιο. Η ιστορία με τον Γάλλο άσο ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό αφού είχε να κάνει καθαρά με την άριστη προσωπική σχέση των δύο ανδρών. Ούτε φυσικά ο Πατέρας θα βάλει χρήματα σε κάποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ορισμένοι νοσταλγούν ή προβλέπουν επιστροφή Γιάννη Βαρδινογιάννη. Σε ανύποπτο χρόνο είχε ειπωθεί από αυλικούς του Τζίγκερ ότι «εάν παρακαλέσουν πολύ και πολλοί τον Γιάννη, ίσως να βάλει κάποια χρήματα». Μπορεί το όνειρο να είναι ένας προσκυνημένος κόσμος μπροστά στον… αυτοκράτορα, αλλά τέλος πάντων επειδή αυτό δεν θα συμβεί, ας ξεχαστεί και αυτή η περίπτωση.

Το δεύτερο ζητούμενο προκύπτει από τις παραπάνω απαντήσεις. Τι γίνεται τώρα στον Παναθηναϊκό; Ορισμένοι συνδέουν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ την προσεχή Δευτέρα με πιθανή ηρωική έξοδο της διοίκησης Αλαφούζου (κάτι τέτοιο με διάλυση της “Συμμαχίας” θα έστελνε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον Ερασιτέχνη…). Υπάρχουν πράγματι συνεργάτες του Αλαφούζου οι οποίοι πολύ θα το ήθελαν να φύγουν άρον άρον για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Ο ίδιος ο Αλαφούζος, όμως, δεν φαίνεται να πείθεται για κάτι τέτοιο. Θέλει να μείνει και να προσπαθήσει γιατί έχει την άποψη ότι η διοίκηση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Παρεμιπτόντως επειδή διάβασα και της εξής δήλωση του Χρήστου Παναγόπουλο στα «Νέα»: «Τι άλλο να κάνουμε ως διοίκηση; Εμείς δεν παίζουμε μπάλα στο χορτάρι. Καταφέραμε να γλιτώσουμε τον Παναθηναϊκό από την Δ’ Εθνική, γλιτώσαμε τη Λεωφόρο, πήραμε πάνω μας τα χρέη εκατομμυρίων και διώξαμε τον Τσάκα». Αυτή είναι η φιλοσοφία της διοίκησης Αλαφούζου. Λυπάμαι, αλλά πρόκειται για ψευδαίσθηση. Ο Παναθηναϊκός πήρε αδειοδότηση χάρη στην ενεργοποίηση Αλαφούζου αλλά αυτό με τη Δ’ Εθνική, ας μην το λένε. Ποιος τους είπε ότι ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε στη Δ’ Εθνική; Ποια ομάδα έπεσε; Ακόμα και σύλλογοι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τον Παναθηναϊκό παίζουν κανονικά και με το νόμο. Επίσης, αυτό το «γλιτώσαμε τη Λεωφόρο» ας μην το λένε γιατί θα τους θυμίσω ότι οι ίδιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Λεωφόρο (ό,τι και η πλευρά Βαρδινογιάννη) όταν κάποιοι κακοί λέγαμε ότι η ΛΕωφόρος με το νόμο Μπιρμπίλη πάει για γκρέμισμα. Ας αφήσουμε δε αυτό το «διώξαμε τον Τσάκα» γιατί η πολιτική της ΠΑΕ και οι ανακοινώσεις ήταν με την απόλυτη αρωγή του Βγενόπουλου (το διαψεύδει κανείς από τη διοίκηση Αλαφούζου;). Καλα το «τι άλλο να κάνουμε ως διοίκηση;» ασχολίαστο.

Ήρθε η στιγμή ο Αλαφούζος να αφήσει τις ψευδαισθήσεις. Ξεκίνησε από το καλοκαίρι με τις εξαγγελίες για τα 40.000 μέλη και τα 12 εκατ. ευρώ της «Συμμαχίας». Συνεχίστηκε με την απομάκρυνση του Καραγκούνη και του Κατσουράνη, πέρασε στο θέμα των παικτών που… στήνουν τον Παναθηναϊκό, ακολούθησε η ιστορία με τον Ρότσα. Πολλά μπρος – πίσω ρε παιδί μου. «Θα φύγει ο Βύντρα, ο Σπυρόπουλος, ο Μπουμσόνγκ, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Φορναρόλι, ο Βελάσκες» αλλά δεν έφυγε κανείς. Αφού, λοιπόν, θέλει να μείνει ο Αλαφούζος ας διοικήσει. Με ρεαλιστικό πλάνο και ειλικρίνεια. Μόνο έτσι θα φρενάρει την κατηφόρα.

Είναι πιθανότερο, όμως, να μην συμβεί αυτό. Και να πάμε σε αλλαγές -πάλι – σε λογική… αφραγκιάς. Ο προπονητής είναι η ευκολότερη. Προσελήφθη στην τούρλα του Σαββάτου ένας άνθρωπος με μικρό ανάστημα μπροστά στο μέγεθος του Παναθηναϊκού. Εκδιώχθη ο Ρότσα στο μεγαλύτερο έγκλημα φέτος στο θέμα προπονητή. Τώρα πιθανώς θα έρθει ένας ακόμα τεχνικός. Ελπίζω μόνο αυτή τη φορά να ψάξουν τα στοιχεία του και να μην είναι μοναδικά κριτήρια να είναι φτηνός και να δέχεται να υπογράψει συμβόλαιο 5 μηνών. Τι άλλο μπορεί να συμβεί; Να δοθεί μια… κρυφή εντολή στον -όποιο- προπονητή να μην συμπεριλαμβάνει στη 18άδα ποτέ συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Αυτό βέβαια εμπεριέχει ρίσκο να μην υπογράψουν οι συγκεκριμένοι παίκτες διακανονισμούς. Πιθανό να πάμε σε λύση συμβολαίων ή τελεσίγραφα «βρες ομάδα».

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Να μείνουν λιμνάζοντα τα ύδατα, να μην γίνει απολύτως τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση το τέλος Φεβρουαρίου θα βρει τον Παναθηναϊκό πιο κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού παρά στην πεντάδα. Και θαρρώ πως πλέον η δυνατότητα παραμονής του Αλαφούζου στην προεδρία θα αγγίζει το όριο του απίθανου.

 

Be Sociable, Share!