Στρίβει προς τα δεξιά ο Αλαφούζος (και στο βάθος… Βγενόπουλος)

Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο. Με οδηγό τον Γιάννη Αλαφούζο. Αυτή τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές (ξημέρωμα Τρίτης 8/1/2013) ο οδηγός έχει ανάψει το δεξί φλας και έχει αρχίσει να στρίβει το όχημα. Εκεί βρίσκεται ο Παναθηναϊκός τούτη την ώρα. Στο σταυροδρόμι αλλά με εμφανή κατεύθυνση. Το σταυροδρόμι είναι «Βαρδινογιάννης» και «αποβαρδινογιαννισμός». Η κατεύθυνση είναι προς το δεύτερο.

Προχθές το matigarrida σας υπογράμμιζε για τη σχέση Αλαφούζου – Βαρδινογιάννη και τη σχέση Αλαφούζου – Βγενόπουλου. Στο ξεκίνημα της πορείας του Αλαφούζου, ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ στηρίχθηκε και από τους δύο βασικούς πόλους (ας τους χαρακτηρίσουμε έτσι). Ο μεν Βαρδινογιάννης του έδωσε με άνεση τις μετοχές του μαζί με τις ευθύνες της Διπλής Ανάπλασης που του αναλογούν και καμιά 300.000 ευρώ μέσα από χορηγία της AVIN. Ο δε Βγενόπουλος βγήκε δίπλα του και κάλεσε τον κόσμο -και άρα όσους τον πιστεύουν- να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια και έβαλε χρήματα στην Α.Μ.Κ.

Το φθινόπωρο έφερε αλλαγές. Ο Αλαφούζος μιλούσε πολύ συχνά και με τους δύο αλλά έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στη γνώμη του Τζίγκερ. Τον «Βγενό» τον άκουγε, πολλές φορές του έλεγε μάλιστα ότι θα ακολουθήσει τις συμβουλές του αλλά στο τέλος έκανε κάτι διαφορετικό (έως παντελώς αντίθετο). Ο λόγος του Αλαφούζου θύμιζε κάποιες φορές Βαρδινογιάννη, ο τρόπος του δε ήταν σε κατεύθυνση προ πολυμετοχικότητας. Και βέβαια χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι στην ΠΑΕ, με μοναδική προσθήκη τους Παναγόπουλο, Παναγιωτίδη. Το περιβάλλον Βαρδινογιάννη πήγαινε πρίμα το εγχείρημα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Ο Βγενόπουλος αποτραβήχθηκε, δίχως να διακόψει την επικοινωνία του με τον Αλαφούζο.

Όλα άλλαξαν στην αρχή του χειμώνα. Η σχέση του Αλαφούζου με τον Βαρδινογιάννη ψυχράνθηκε. Κάποιοι λένε ότι μπλέχτηκαν πολύ τα επιχειρηματικά τους. Κάποιοι άλλοι ότι ο Τζίγκερ επιχείρησε να ελέγξει παντοιοτρόπως τη δράση της ΠΑΕ. Ειλικρινά δεν γνωρίζω, ακόμα και σήμερα, τι συνέβη. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού άρχισε να βλέπει τα μηνύματα της πλευράς Βαρδινογιάννη να έρχονται ένα προς ένα και η στάση να αλλάζει προς το αρνητικό και επικριτικό. Ψάχνοντας τα «πατήματά» του και δίχως να έχει ο ίδιος σιγουριά εντός του συλλόγου (το εγχείρημα της «Συμμαχίας» είχε χάσει όλους τους στόχους που έθεσε στους αριθμούς του, χρήματα δεν έμπαιναν από πουθενά, αγωνιστικά η ομάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο) αναζήτησε στήριγμα στον Βγενόπουλο. Ας πούμε ότι έκανε ένα άνοιγμα προς την πλευρά του mr.MIG.

Κάπου εκεί επανεμφανίστηκε η πριγκιπιάδα (οποία σύμπτωσις…). Αν σε κάτι εξ αρχής ο Αλαφούζος είχε παντελώς διαφοροποιηθεί από τις πρακτικές Βαρδινογιάννη, αυτό ήταν οι πρίγκιπες. Σε όλους τους καθοριστικούς χειρισμούς του Δεκεμβρίου αλλά και των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου, ο Αλαφούζος συμβουλεύονταν τον Βγενόπουλο. Ορισμένοι πιστώνουν στον μέτοχο της ΠΑΕ και τη συγγραφή των ανακοινώσεων των μετόχων προς τον μπιν Αμπντουλαζίζ (εις το τετράγωνο). Το τελευταίο -έως σήμερα- σίκουελ της πριγκιπιάδας έφερε ακόμα πιο κοντά τους δύο άνδρες.

Ο Βγενόπουλος παρουσίασε στον Αλαφούζο ένα πλάνο επιβίωσης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η βοήθεια του ίδιου του «Βγενό». Τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στις επαφές του με επιφανείς Παναθηναϊκούς ώστε να βάλουν και αυτοί χρήματα στην ΠΑΕ. Θα θυμάστε -έχοντας διαβάσει άρθρα του Μαρτίου του 2012 εδώ στο matigarrida- ότι υπήρχε ομάδα κρούσης του Βγενόπουλου. Θυμίζω. Βασιλάκης, Θεοδωρόπουλος, Βασιλόπουλος, επαναδραστηριοποίηση Ζολώτα, διπλάσια χρήματα από Πολέμη. Δεν γνωρίζω ποιους μπορεί να βρει τώρα ο Βγενόπουλος και τι λεφτά μπορούν αυτοί να βάλουν. Αλλά ότι το έχει προτείνει στον Αλαφούζο, το έχει.

Έθεσε προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Πρώτον να μην εξαρτάται ο Παναθηναϊκός από ανθρώπους που έχουν επιλεγεί ή έχουν στιγματιστεί από τον Βαρδινογιάννη. Με μια λέξη «αποβαρδινογιαννοποίηση». Δεύτερον, να αναλάβει πραγματικά και ουσιαστικά τις οικονομικές και νομικές ευθύνες του ο Τζίγκερ για όσα δεσμεύουν την ΠΑΕ από τις συμβάσεις για τη Διπλή Ανάπλαση.

Ως προς το πρώτο ξεκίνησε ήδη η διαδικασία. Γόντικας τέλος (θα ανακοινωθεί σήμερα), πιθανώς να ακολουθήσουν Στάμος (οικονομικός διευθυντής) και άλλοι κατώτερης κλίμακας υπάλληλοι της ΠΑΕ. Στην ίδια κατηγορία -δυστυχώς- εντάσσονται κινήσεις και του ποδοσφαιρικού τμήματος. Δεν συζητώ καν για το ότι δεν έπρεπε να αγγιχτεί ο Χουάν Ρότσα (ιδού όσα είχα γράψει μετά την πρώτη κρίση). Όσο για τις «μαύρες» λίστες παικτών δεν αντιλαμβάνομαι μέχρι πότε στον Παναθηναϊκό θα φταίνε οι παίκτες (από Κατσουράνη μέχρι Βύντρα και από Γκονζάλες έως Μπουμσόνγκ) για όλα τα στραβά αποτελέσματα.

Ως προς το δεύτερο λέγεται ότι θα γίνει η πρώτη κρούση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Εκεί αναμένεται να ξεσπάσει πόλεμος. Άλλωστε στην πλευρά Βαρδινογιάννη έχουν βγει τα όπλα ήδη.

Πάντως παρότι το αυτοκίνητο έχει πάρει πορεία στα δεξιά (για να πάνε και όλα δεξιά;), δεν μπορώ να αποκλείσω την αναστροφή (χωρίς να δίνω πολλές πιθανότητες). Μην με ρωτάτε εάν βλέπω να βγαίνει ο ήλιος στον Παναθηναϊκό. Όπως λένε και οι Πυξ Λαξ ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί…

 

Be Sociable, Share!