Αφιέρωμα στη θάλασσα της Χίου (ή αλλιώς βουτιά στον ελληνικό βυθό νο.4)

Ήταν παράλειψη για το matigarrida να έχει κάνει τόσα αφιερώματα για τη ζωή στον ελληνικό βυθό και να μην έχει γραφτεί τίποτα για τις υπέροχες θάλασσες της Χίου, του ομορφότερου ελληνικού νησιού (και δεν σηκώνω κουβέντα!). Κάτω από το χωριό της Καλιμμασιάς στην παραλία της Αγίας Φωτεινής (ή Αγιάς Φωτιάς για εμάς τους ντόπιους) ζουν στο βυθό χίμαιρες. Τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα. Κυρίως για το μεγάλο δηλητηριώδες αγκάθι τους που βρίσκεται στο ραχιαίο πτερύγιο.

Μία πολύ φιλόδοξη χίμαιρα που… έπαιξε μπάλα σε παραλίες της Χίου, κοντά στα Νένητα, αποφάσισε το 2001 να ασχοληθεί με το βυθό της τοπικής θάλασσας. Τότε μπήκε για πρώτη φορά στο συμβούλιο του τοπικού βυθού. «Γλυκάθηκε» και με τη φιλοδοξία να ρέει στο αίμα της, η χίμαιρα εκμεταλλεύτηκε το momentum αφού ο έως τότε κυρίαρχος του τοπικού βυθού ακολούθησε άλλη ρότα το 2003 αφήνοντας κενή τη θέση του. Η χίμαιρα δεν είχε πολλές συμπάθειες στον τοπικό βυθό και οι ρέγγες που θα εξέλεγαν νέο αρχηγό του βυθού ήταν εξαιρετικά δύσπιστες. 1.000 ψάρια στην κάθε ρέγγα πρόσφερε η χίμαιρα προκειμένου να τις πείσει να ψηφίσουν χίμαιρα για νέο αρχηγό του τοπικού βυθού. 1.000 ψάρια ήταν μια εξαιρετική προσφορά την οποία φυσικά και δεν αρνήθηκαν. Έτσι η χίμαιρα έγινε βασιλιάς της ρέγγας, όπως αποκαλείται και επιστημονικά λόγω της αγάπης της προς αυτή την τροφή.

Το 2004 η χίμαιρα έκανε ένα μεγάλο ταξίδι για τα ζεστά νερά της Πορτογαλίας, κάτι που αποτελούσε δώρο του ψαριού -λιονταριού προς τους φίλους του άρχοντες των τοπικών θαλασσών του ελληνικού βυθού. Εκεί η ευπροσάρμοστη, γλυκομίλητη και πάντα φιλόδοξη χίμαιρα γνώρισε ένα νέο υπέροχο κόσμο. Έπιασε φιλίες με διάφορους. Με τον Θεσσαλονικιό, τον Θρακιώτη, τον Αθηναίο, τον Ροδίτη. Μα πάνω απ’ όλα το ψάρι – λιοντάρι και το ψηλό χέλι. Χρήσιμες γνωριμίες. Τις οποίες διατήρησε και έχτισε πετραδάκι – πετραδάκι. Φυσιολογικά το 2009 το ψηλό χέλι πρότεινε στη χίμαιρα μια θέση στο μεγάλο συμβούλιο του ελληνικού βυθού. Η ικανότητα να βγάζει από το διάβα της τα εμπόδια (χρησιμοποιώντας πότε πότε και το δηλητηριώδες αγκάθι της), εξασφάλισε στη χίμαιρα μια θέση στα ψηλά.

Όσοι γνωρίζουν καλά την τοπική θάλασσα στη Χίο ήταν βέβαιοι ότι η χίμαιρα γρήγορα θα αναρριχόνταν στην ιεραρχία. Πόνταραν πάνω στη διορατικότητά της αλλά και στο πόσο εύκολα πρόσφερε τις υπηρεσίες της με υποτακτικότητα. Το καλοκαίρι του 2011 δικαιώθηκαν. Το ψηλό σοφό χέλι τοποθέτησε τη χίμαιρα καθοδηγήτρια των σπάρων και των λοιπών μικρών ψαριών. Είχε προηγηθεί το χειμώνα του 2011 η πιο σημαντική κίνηση της χίμαιρας. Μέσω των γνωριμιών του έφτασε να ζητήσει ακρόαση από τον λευκό καρχαρία! «Τι θέλεις και ζητάς να σε ακούσω;», ρώτησε αγριεμένος ο απόλυτος άρχοντας του ελληνικού βυθού. «Ξέρετε ότι ανήκω και εγώ στα χονδριχθή όπως εσείς. Είμαι ταγμένος από μικρό παιδί στη μεγάλη οικογένεια των χονδριχθών. Θέλω να ξέρετε ότι μπορώ να σας βοηθήσω. Μπορώ να γίνω το ψάρι που θα ελέγξει για λογαριασμό σας τον βυθό ώστε να γίνονται όλα όπως επιθυμείτε», είπε με το γνωστό υποτακτικό ύφος της.

Ο λευκός καρχαρίας το κράτησε στο μυαλό του και λίγους μήνες μετά «έσπρωξε» τη χίμαιρα να φτάσει ψηλότερα. 17.500 χιλιάδες ψάρια μηνιαίως ήταν η μπάζα της χίμαιρας για να κάνει το βυθό… γυαλί. Με τέτοια μπάζα η χίμαιρα έκανε… παπάδες. Στα τέλη του 2011 είχε προλειάνει το έδαφος για να εκδιωχθεί το λαβράκι από τον ελληνικό βυθό (καθ΄υπόδειξη του λευκού καρχαρία) ενώ το χειμώνα του 2012 ήλεγξε απόλυτα τις κινήσεις του χελιδονόψαρου, στο οποίο ο λευκός καρχαρίας δεν είχε καμία εμπιστοσύνη παρότι του πούλησε εκδούλευση (βλέπε «ο χειμώνας στο βυθό»).

Τον Ιούνιο «κλείδωσε» η εκδίωξη του ψηλού σοφού χελιού από τον ελληνικό βυθό. Και φυσικά η χίμαιρα ήταν η πιο κατάλληλη για τη θέση. Αφού πρώτα θα έδινε τις εντολές της στους σπάρους και τα λοιπά μικρά ψάρια. Ήταν η τελευταία της υπηρεσία από το συγκεκριμένο πόστο. Μετά έφυγε για τη μεγάλη περιπολία στον ελληνικό βυθό. Σκοπός του; Όλα να κινούνται σύμφωνα με τις οδηγίες από το αρχηγείο του λευκού καρχαρία. Και αφήστε τον αλιγάτορα να σκούζει.

Be Sociable, Share!