Όχι καρφιά στο φέρετρο

Πολλοί φίλοι του matigarrida (όπως για παράδειγμα ο πάντα ευγενικός και με τεκμηριωμένη άποψη Αλέξανδρος από την Ολλανδία) μου ζήτησαν να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι προ εξαμήνου, από τούτη δω τη γωνιά, είχε γραφτεί ότι το όνειρο του Γιάννη Αλαφούζου ήταν η προεδρία του Παναθηναϊκού. Άλλοι πάλι μου υπογραμμίζουν συχνά τις τελευταίες ημέρες ότι με τόσα ανοιχτά μέτωπα στο Τριφύλλι, δεν γίνεται να μην φωτίζεται ο σκοτεινός βυθός του συλλόγου από το matigarrida.

Ανέκαθεν θεωρούσα ότι σημασία έχει το έγκαιρο ρεπορτάζ και η ακόμα πιο έγκαιρη διαίσθηση που βασίζεται σε συνδυασμό πληροφορίας και «ανάγνωσης» των γεγονότων. Επομένως θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν διαβάσετε άρθρα του περασμένου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου για να θυμηθείτε ότι τα περισσότερα εξ όσων συμβαίνουν τώρα στους Πράσινους, είχαν επισημανθεί από τότε.

Καρφιά στο φέρετρο εγώ δεν βάζω. Ούτε του Φερέιρα, ούτε της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», ούτε της συνολικής λειτουργίας του Παναθηναϊκού. Γιατί τώρα πια η κριτική είναι πανεύκολη. Όταν, όμως, πέρυσι κέρδιζε αισθμαίνοντας και χωρίς σχέδιο ο Παναθηναϊκός, ήταν πολύ δύσκολο να πας κόντρα σε ό,τι έδειχνε ο Φερέιρα. Όταν γεννιόνταν η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» ήταν πολύ δύσκολο να γραφτούν κείμενα για τον αθεράπευτο ρομαντισμό του Αλαφούζου και τις λανθασμένες επιλογές που προκύπτουν από αυτόν. Όταν αναφέρονταν για τα οικονομικά πριν από ακριβώς τέσσερις μήνες ότι «Παναθηναϊκά βλέποντάς το, ο Βγενόπουλος και όποιος άλλο κληθεί από τον Αλαφούζο πρέπει να συνδράμει οικονομικά για να γλιτώσει το Τριφύλλι την ξεφτίλα. Αν το εξετάσουμε πιο ουδέτερα, ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πώς ακριβώς σκοπεύει να σώσει τον Παναθηναϊκό ο Αλαφούζος. Γιατί αυτό που βλέπουμε όλοι τώρα είναι ότι οι Πράσινοι πάνε να φορτωθούν ένα ακόμα μεγάλο δάνειο, να πάρει ο Αλαφούζος και κάποια χρήματα από τους γνωστούς μετόχους και στη συνέχεια να πει «εγένετο Σωματείο». Μήπως είναι αυτό που λέμε «Βάζω την ιδέα. Βάζεις τα λεφτά;»; Θα φανεί σύντομα» ήταν δύσκολη εποχή. Λύσεις χρειάζονται και «καθαρό» μυαλό.

Τι έχουμε σήμερα; Σχεδόν καμμένη γη και αδιέξοδο παντού. Αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός πληρώνει τα λάθη του προπονητή του που έκανε λάθος επιλογές στο ρόστερ και τα λάθη της διοίκησής του που δεν «προσγείωσε» όσο έπρεπε τον κόσμο για το τι μπορούσε να περιμένει φέτος. Ο Φερέιρα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με πέρυσι. Μόνο που ξέχασε ότι χωρίς τον Λέτο ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε τίποτα. Και προσοχή: δεν έδειχνε τίποτα με ρόστερ που είχε Κλέιτον, Νίνη, Σιμάο, Καραγκούνη! Τώρα δεν έχει κανέναν από αυτούς. Ούτε αντί Κλέιτον βρήκε, ούτε αντί Νίνη, ούτε αντί Σιμάο, ούτε αντί Καραγκούνη. Από όλες τις μεταγραφές μόνο ο δανεικός Σισοκό «βγήκε». Οι άλλες επιλογές του Φερέιρα αποδεικνύονται μέτριες έως κακές. Μην μπούμε στην κουβέντα «μα χωρίς λεφτά τι μεταγραφές να κάνει;» γιατί όταν δέχθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ήξερε την οικονομική κατάσταση. Στην Παιανία η μουρμούρα για τον Πορτογάλο αυξάνεται. Ιδίως γιατί η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο είναι ίδια με τις προπονήσεις. Ο καθένας κάνει του κεφαλιού του αφού δεν υπάρχει κεντρικό σχέδιο.

Όμως εδώ έρχεται η τεράστια ευθύνη της διοίκησης. Δεν θυμάμαι κανέναν να λέει «ξεχάστε τη φετινή σεζόν, πάμε για του χρόνου και αν». Αντιθέτως θυμάμαι δηλώσεις για μάχες τίτλου και άλλα παρόμοια. Αν έβγαινε καθαρά και ξάστερα ο Αλαφούζος να πει «ο κύριος Φερέιρα χτίζει μια ομάδα για τα επόμενα χρόνια οπότε για δύο χρόνια ξεχάστε τίτλους και επιτυχίες γιατί στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φρέσκο σύνολο», οι προσδοκίες θα ήταν στο πάτωμα. Δεν το έκανε. Φταίει.

Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δεν προχωράει. «Κόλλησε». Λογικό. Όσο λογικό ήταν που κατακρίναμε εγκαίρως τον Αλαφούζο για την εξωφρενική πρόβλεψη των 40.000 μελών και των 12 εκατ. ευρώ εσόδων για τον Ιούλιο. Εν έτει 2012 δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι ο Έλληνας θα δώσει τα ευρώ του σε κάτι που δεν θα έχει ανταποδοτικό οικονομικό όφελος. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ και επιτυχία που έχουν βρεθεί περί τους 8.500 ανθρώπους να δώσουν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ (αφαιρουμένου του 1,1 εκατ. ευρώ που έδωσε αρχικά η ομάδα Αλαφούζου). Όμως τέτοια ποσά είναι τα… μηνιαία έξοδα του Τριφυλλιού. Επομένως το σχέδιο της λαϊκής βάσης δεν πέτυχε. Θα έγραφα «απέτυχε» εάν δεν ήξερα ότι χωρίς το πλάνο του Αλαφούζου, τώρα ίσως να μην υπήρχε καν ευρωπαϊκή συμμετοχή και 8-9 εκατ. ευρώ που θα πάρει από αυτή ο Παναθηναϊκός.

Τι μπορεί να γίνει; Αγωνιστικά υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να προσληφθεί ένας αντίστοιχος Αντωνίου, ένας άνθρωπος με ποδοσφαιρική γνώση και γνώμη την οποία θα συζητάει με τον Φερέιρα ενώ παράλληλα θα είναι και ένας μπαμπούλας -που λείπει- των αποδυτηρίων. Η άλλη είναι η αλλαγή προπονητή αλλά και η στήριξη του νέου τεχνικού εμπράκτως. Ποιος θα τον προσλάβει θα μου πείτε αφού δεν υπάρχει ποδοσφαιρική σκέψη στη διοίκηση. Ας αξιοποιηθούν όσοι υπάρχουν. Σαμαράς, Ελευθεράκης. Επίσης να οροθετηθεί ο στόχος δημοσίως. Να βγει η διοίκηση και να πει «πάμε να κάνουμε αυτό». Ξέρω ότι ήδη διαβάζοντας αυτές τις γραμμές αρκετοί διαφωνούντες θα σχολιάσουν εναντίον μου. Προφανώς είναι οι ίδιοι που έκαναν χθες διπλό μπλόκο στο πούλμαν του Παναθηναϊκού στην επιστροφή από Λιβαδειά για να «την πέσουν» στους παίκτες. Άντε με το καλό να κάνουν και ένα ντου με τον Αστέρα Τρίπολης για να οδηγήσουν στην έξοδο όσους απέμειναν να προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα.

Οικονομικά δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Αυτά ξεχάστε τα. Οι μεγάλοι είτε δεν βάζουν, είτε βάζουν ελάχιστα, ο κόσμος δεν έχει ή δεν θέλει να βάλει, άρα απομένουν τα δάνεια. Δάνειο στο δάνειο βέβαια δυσκολεύει διαρκώς την κατάσταση. Αλλά όποιος έχει άλλη λύση να σηκώσει το χέρι (όχι εσύ Ιζνογκούντ, κατέβασε το χέρι σου!). Ασφαλώς ο Αλαφούζος δεν είχε plan b. Πίστεψε τις δημοσκοπήσεις αλλά ο Παναθηναϊκός δεν είναι κόμμα και οι οπαδοί του δεν είναι εκλογικό σώμα. Έπεσε πάρα πολύ έξω. Θα πει κανείς «και γιατί δεν βάζει λεφτά ο Αλαφούζος;». Γιατί τουλάχιστον αυτό δεν το είπε. Δεν είπε ποτέ ότι είναι μεγαλομέτοχος. Είχε την ιδέα και είναι ο μπροστάρης που την εφαρμόζει.

Διοικητικά η πρεμούρα των αλλαγών είναι αδικαιολόγητη σε ένα βαθμό. Κανονικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι πρώτες εκλογές της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», οπότε ο κόσμος θα εκλέξει όσους θεωρεί κατάλληλους. Πιθανώς αυτός να είναι ο Αλαφούζος. Λογικό αφού εκείνος τρέχει το πλάνο. Άρα λογική και η τοποθέτησή του στην προεδρία. Όμως, θα ήταν πιο νορμάλ να μείνει το σχήμα ως είχε έως τις εκλογές. Εκτός και αν δεν γίνουν εκλογές…

Be Sociable, Share!