Η πρόταση έμεινε στο συρτάρι λίγο πριν γίνει πράξη

Η πρώτη φυσιολογική αντίδραση ενός αναγνώστη του χθεσινού άρθρου για τα δρώμενα στα διοικητικά του Παναθηναϊκού θα ήταν ένα μήνυμα στο στυλ «φιλαράκι, η πληροφόρησή σου ήταν για κλάμματα. Άλλα έγραψες ότι ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και ότι θα προτείνονταν στο Δ.Σ. της ΠΑΕ για την αύξηση και άλλα έγιναν τελικά». Λογικό. Άλλωστε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ δεν ακούστηκε λέξη για 5 εκατ. ευρώ ΑΜΚ ή για πλαφόν 50.000 ευρώ. Ας το ξεδιαλύνουμε το κουβάρι, λοιπόν. Όχι για να υπερασπιστώ αυτό που έγραψα χθες, αλλά για να πληροφορηθείτε τι συνέβη ρίχνοντας μια διαφορετικά ματιά (βασική επιδίωξη του matigarrida).

«Στην ουσία επειδή η Παναθηναϊκή Συμμαχία μαζεύει συνέχεια λεφτά και τα καταθέτει ως αύξηση στην ομάδα, θα γίνονται διαρκείς αυξήσεις. Θα κλείνει μια για να κεφαλαιοποιηθούν τα όποια χρήματα και θα ανοίγει η επόμενη». Τάδε έφη Γιάννης Αλαφούζος στην προχθεσινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Δεν το είπα εγώ. Καταγεγραμμένο με τη φωνή του είναι. Αν κάποιος δεν το κατάλαβε με την πρώτη ανάγνωση, το αναλύω. Το Σωματείο καθημερινά κάνει κάποιες εγγραφές. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού μπαίνει ως έναντι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (αφού ακόμα δεν έχει ανοίξει). Ήδη έχει μπει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από το 1,9 που έχει μαζευτεί. Ο Αλαφούζος, λοιπόν, και τα υπόλοιπα μέλη της «Συμμαχίας» είχαν αποφασίσει να κάνουν διαρκείς Α.Μ.Κ. για να κεφαλαιοποιούνται τα χρήματα που μαζεύονται από τις εγγραφές μελών και βέβαια να αυξάνεται το ποσοστό στο μετοχολόγιο της ΠΑΕ. Από τη στιγμή που ως βάση θα είναι τα χρήματα της «Συμμαχίας» οι Α.Μ.Κ. θα έχουν χαμηλό στόχο ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της διαρκούς αύξησης του ποσοστού του Σωματείου.

Ενδεχομένως έως τη στιγμή που οι λοιποί μέτοχοι θα πρέπει είτε ανά Α.Μ.Κ. ή κάποια διαστήματα να βάζουν χρήματα για να κρατήσουν το ποσοστό τους είτε θα απωλέσουν σταδιακά το ποσοστό τους. Φαντάζει άδικο για κάποιους αφού κάποιοι έβαλαν 5 και 10 εκατ. ευρώ το 2008 για να πάρουν ένα ποσοστό μετοχών και μερικά χρόνια αργότερα μπορεί η αρχική τους επένδυση να έχει χαθεί ολοκληρωτικά. Από την άλλη υπάρχει ανταπάντηση. Ας συνεχίζουν να βάζουν χρήματα.

Πάμε παρακάτω. Μικρές και συνεχείς αυξήσεις είναι το «θέλω» της «Συμμαχίας». Αυτό πήγε να περάσει και τώρα στο Δ.Σ. της ΠΑΕ. Υπήρξε, όμως, αντίδραση από το πρωί που βγήκε στη δημοσιότητα. Κυρίως από πλευράς Ανδρέα Βγενόπουλου. Δεν ξέρω εάν «έπεσαν» και τηλεφωνήματα προς τον Αλαφούζο, ξέρω ότι εάν η «Συμμαχία» επέμενε και κατέθετε πρόταση στο Δ.Σ. της ΠΑΕ για να γίνει ουσιαστικά Α.Μ.Κ. κλειστή για τον κόσμο, θα «άναβαν τα αίματα» για τα καλά.

Αλλά μετρήστε και μια ακόμα παράμετρο. Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με τα χίλια ζόρια θα περάσει το αίτημα της ΠΑΕ για Α.Μ.Κ. 15 εκατ. ευρώ από τη στιγμή που εμφανίζεται άνοιγμα κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Φανταστείτε να ήθελε ο Παναθηναϊκός να κάνει αύξηση 5 εκατ. ευρώ. Δεν θα πέρναγε ποτέ.

Όπως μου είπε και ένα μέλος του Δ.Σ. μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης «κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε ποιος είναι αυτός που δίνει τις πληροφορίες για τις αυξήσεις. Έχει τη σημασία του». Γιατί είναι παραπάνω από προφανές ότι η πληροφορία προήρθε από άνθρωπο της ΠΑΕ που έχει διασύνδεση με τη «Συμμαχία»…

Be Sociable, Share!