Η αλήθεια σώζει

Φαντάζομαι να πήραν όλοι οι σκεπτόμενοι απαντήσεις για το τι συνέβη με την «στοιχειωμένη» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η ΠΑΕ έβγαλε όσο πιο αντρίκεια και ειλικρινή ανακοίνωση θα μπορούσε, τηρουμένων των αναλογιών. Εμμέσως το παραδέχθηκε ότι «δεν προλάβαμε». Αφού, λοιπόν, επιβεβαιωθήκαμε εμείς οι όσοι κακοί αναδείξαμε το θέμα (και εν μια νυκτί γίναμε… Τσακικοί, δηλαδή ο Χριστός, η Παναγία και το Άγιο Πνεύμα μαζί!), ήρθε η ώρα τώρα να πάμε στην επόμενη φάση του ρεπορτάζ στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί είναι πολύ μεγάλο, αναφορικά πάντα στον Παναθηναϊκό. Όσοι δεν το έχουν καταλάβει, ας διαβάσουν το παρακάτω άρθρο.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» την Τρίτη λέχθηκε ευθαρσώς ότι την παλιά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ας την ξεχάσουμε γιατί δεν προλάβαμε να καταθέσουμε πλήρη φάκελο. Προσπερνώ το γεγονός της παραδοχής και συνεχίζω. Επισημάνθηκε, λοιπόν, ότι πρέπει να περάσει (με την πλειοψηφία που χαρίζει το 54,7% των μετοχών) από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ η πρόταση προς τη Γ.Σ. των μετόχων για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ. Εδώ αρχίζουν τα ωραία.

Ο Παναθηναϊκός εμφανίζει μέσω των επισήμων εγγράφων (κατατεθειμένα ασφαλώς και στο φάκελο του ενημερωτικού δελτίου που πήγε προς έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) άνοιγμα ή εάν προτιμάτε για να καταλαβαινόμαστε μια «τρύπα» στα οικονομικά του η οποία πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν η διοίκησή του να προτείνει αύξηση 5 εκατ. ευρώ; Ακόμα και να καλυφθεί εξ ολοκλήρου, φτάνει μόνο για Αύγουστο – Σεπτέμβριο (οι δόσεις των διακανονισμών των παικτών… περιμένουν στις αρχές Αυγούστου). Και μετά; Νέα αύξηση, θα πει κανείς. Σωστά, μόνο που ο σωστός προγραμματισμός προϋποθέτει να γίνει μια και μεγάλη αύξηση. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Στη σύσκεψη της Τρίτης αιτιολογήθηκε το ποσό. Ούτε λίγο, ούτε πολύ επισημάνθηκε ότι δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος των υπόλοιπων μετόχων και της μικρής συμμετοχής του κόσμου μέσω εγγραφών στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δεν μπορούν να μπουν πολλά χρήματα στην ΑΜΚ και επομένως μια αύξηση 15 εκατ. ευρώ θα άφηνε… κερκόπορτα για έναν πρίγκιπα (της Ζαμούντα μάλλον) ή έναν Μαρινάκη (εδώ δεν θέλει να πάρει έναν παίκτη χωρίς να πουλήσει πρώτα κάποιον στον Ολυμπιακό και θα βάλει 10 εκατ. ευρώ για να «σπάσει» πλάκα στον Παναθηναϊκό)! Ξέρω, θα διαψευστεί. Δεν συμφέρει να βγει τώρα κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό θα πήραν και όρκο να μην βγει τίποτα από την αίθουσα της συνεδρίασης της Τρίτης.

Εκτός από τα 5 εκατ. ευρώ, ειπώθηκε ότι θα προταθεί το πλαφόν να εκτοξευθεί από τα 99 ευρώ της «στοιχειωμένης» αύξησης στα 50.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Αύξηση χωρίς τον κόσμο. Ή για να το πούμε λαϊκά «αν θέλετε να δώσετε 100, 200 ευρώ ελάτε να τα δώσετε στην Παναθηναϊκή Συμμαχία». Μα, ο άλλος θέλει για Χ λόγους να πάρει μετοχές στα χέρια του, δεν θέλει να έχει τα προνόμια του Σωματείου. Θα του αφαιρεθεί το δικαίωμα;

Δεν έχω ειλικρινά κανένα πρόβλημα με όλα αυτά. Ούτε είναι κακό. Απλά, ας το παραδεχθούν. Δεν την ήθελαν την αύξηση που είχε αποφασιστεί στις 9 Μαρτίου. Γι’ αυτό και δεν κυνήγησαν πολύ τις προθεσμίες για το ενημερωτικό δελτίο. Εκτός και αν η απουσία του πρώην οικονομικού διευθυντή, Αλέξανδρου Παπαδοσπυριδάκη είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν μπορούν οι διάδοχοί του να τον αντικαταστήσουν επάξια. Άλλο δεν συζητήθηκε η υπόθεση, που έλεγαν το βράδυ της Τρίτης. Άλλο δεν προλάβαμε, όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση της Τετάρτης. Άλλο απορρίφθηκε, όπως επισημαίνουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Και άλλο δεν το κυνήγησε ο Παναθηναϊκός για να οδηγηθεί η κατάσταση σε νέα ΑΜΚ.

Η αλήθεια κερδίζει τον κόσμο. Ειδικά του Παναθηναϊκού. Αυτές του λείπουν. Ας τις πουν γιατί διαφορετικά ούτε το εγχείρημα της λαϊκής βάσης θα έχει βιωσιμότητα -μα κυρίως- ούτε ο Παναθηναϊκός θα ορθοποδήσει.

Be Sociable, Share!