Ο Πύρρος έγινε Δήμας

Ακριβώς 20 χρόνια πριν σαν σήμερα ακούγονταν για πρώτη φορά σε μια κλειστή κάστα ανθρώπων που ασχολούνταν με το άθλημα, το όνομα Πύρρος Δήμας. Γιατί στις 26 Απριλίου του 1992 ο Δήμας αγωνίζονταν για πρώτη φορά με τα ελληνικά χρώματα σε διεθνή διοργάνωση, κατακτώντας τρία χάλκινα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών. Λίγο καιρό μετά θα τον μάθουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, άσχετοι και σχετικοί, φίλοι του αθλητισμού και απλοί πολίτες, σε πόλεις και χωριά. Γιατί θα κάνει σε όλους αίσθηση όχι απλά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη αλλά και η κραυγή του «Για την Ελλάδα» που φωνάζει ενόσω σηκώνει στα τεντωμένα του χέρια 207,5 κιλά! Αυτός και η Βούλα Πουταλίδου με τη συγκλονιστική κούρσα στα 100μ. εμπόδια και τη δήλωση -σπαραγμό τυλιγμένη στην ελληνική σημαία «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο», θα γίνουν σύμβολα. Σύμβολα μιας εποχής, σύμβολα ενός άλλου αθλητισμού, σύμβολα εάν θέλετε μιας άλλης Ελλάδας.

Τότε, εν έτει 1992, δεν είχαμε βέβαια οικονομική κρίση. Είχαμε, όμως, μέτρα λιτότητας, κάτι που είχε κακοφανεί σε όλους μετά από μια οκταετή κυβέρνηση που είχε για πρωθυπουργό της τον άνθρωπο που κάλεσε τον υπουργό του επί των οικονομικών να τα δώσει όλα (τα λεφτά) στο λαό. Τότε δεν είχαμε Facebook και Twitter για να «επαναστατήσει» η νεολαία αλλά στα σχολεία οι μαθητές ήταν στα κάγκελα με τις καταλήψεις να είναι στην απόλυτη επικαιρότητα, ως αντίδραση σε πρωτοφανή για τα χρονικά μέτρα για την παιδεία. Τότε δεν ξέραμε τι θα πει Ίντερνετ και κινητό τηλέφωνο, στοιχεία αναπόσπαστα της σημερινής μας… κουλτούρας. Είχαμε, όμως, αλάνες για να παίζουμε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, κλείναμε τα ραντεβού μας με προσωπική επαφή, ήμασταν του έξω όχι του μέσα. Τότε ότι είχε αρχίσει η αθρόα εισροή από τα σύνορα κυρίως Αλβανών, οι οποίοι άφηναν πίσω τους φτώχεια και μιζέρια ευελπιστώντας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή στη φαινομενικά γεμάτη ευημερία Ελλάδα.

Όλα αυτά ο Πύρρος τα έχει ζήσει. Ξέρει ότι όταν σήκωνε τα βάρη φορώντας το ελληνικό εθνόσημο, ο λαός «ανέβαινε» στους επτά ουρανούς. Όμως, τότε ήταν μια άλλη εποχή. Συμπτωματικά η αθλητική καριέρα του Πύρρου έκλεισε τον τελευταίο χρόνο της γενικής ευμάρειας στην Ελλάδα, το 2004. Τη χρονιά των μεγάλων αθλητικών θριάμβων αλλά και τη χρονιά που λίγοι άνθρωποι έγιναν πλούσιοι εις βάρος μιας ολόκληρης χώρας. Ο αθλητής Πύρρος έζησε τα καλύτερά του χρόνια σε μια άλλη Ελλάδα. Ο πολίτης Δήμας αποφάσισε στα χρόνια της κατηφόρας να βγει μπροστά μέσα από την πολιτική.

Ψάχνω να βρω ένα στοιχείο θετικό για να δικαιολογήσω την απόφασή του. Αδυνατώ. Να είναι τόσο αφελής στα 41 του, πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα; Μακάρι να ‘ναι έτσι. Θα το διαπιστώσουμε σύντομα, όταν θα έρθει η ώρα να ψηφίσει για τα επόμενα επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ έκανε μια έξυπνη επιλογή με νόημα. Ολυμπιονίκης αρσιβαρίστας θα σηκώσει μαζί με το κόμμα τα βάρη του λαού. Μόνο που όταν ο Πύρρος σήκωνε τα 200 τόσα κιλά της μπάρας, το έκανε γιατί αυτοί ήταν οι κανόνες του αγωνίσματος. Τα βάρη της Ελλάδας δημιουργήθηκαν μεταξύ άλλων -ή κυρίως εάν το δούμε με τα χρόνια κυβέρνησης- από το κόμμα υπό τη σκέπη του οποίου μπήκε και από τον αρχηγό του κόμματος που είναι χρόνια βασικό γρανάζι ενός αποτυχημένου συστήματος και βέβαια εσχάτως υπουργός επί των οικονομικών. Εδώ λοιπόν ταιριάζει ένα τραγούδι που είχε βγει τότε το 1992 ως συνδυασμός των δύο κραυγών του Πύρρου και της Βούλας (η οποία επίσης είχε βρεθεί στην πολιτική σκηνή): «Για ποια Ελλάδα ρε γαμώτο;». Για την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ; Του Βενιζέλου; (τα ίδια ακριβώς θα έγραφα για την Ελλάδα της ΝΔ και του Σαμαρά)

Ο Δήμας έκανε τη χειρότερη δυνατή επιλογή. Είναι σαν να δίνει άλλοθι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Αν θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα από αυτό το πόστο, καλώς. Επαναλαμβάνω θα φανεί με τη βουλευτική του στάση. Αλλά όπως και να ‘χει πλέον για πάρα πολύ κόσμο, ο Πύρρος του απλού κόσμου έγινε ο Δήμας της βασικής πολιτικής σκηνής. Θαρρώ πως μεγαλύτερη ήττα από αυτή ουδέποτε γνώρισε στη ζωή του. Ο Δήμας κρίνεται από όλους αυστηρά όσο απλόχερα του χάρισαν όλοι την αγάπη και το χειροκρότημα τους. Γιατί από αυτόν ήταν άλλες οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες.

Be Sociable, Share!
 • garroulis

  Όχι δεν είναι πρώτο

 • garroulis

  Το πρόβλημα είναι γενικό

 • garroulis

  Μένω Κεραμεικό προς Μεταξουργείο και όχι στα ΒΠ. Ξέρω και τι καταστάσεις υπάρχουν, τα ξέρω όλα. Ο Πύρρος Δήμας σε τι ακριβώς είναι χρήσιμος αυτή τη στιγμή; Στον καθαρό του λόγο; Στο ότι συμμετέχει σε ένα κόμμα που πάει να φέρει την ανατροπή; Στο ότι είναι αγαπητός και άφθαρτος; Στο ότι είναι βαθιά πολιτικοποιημένος;

  • Apostolis Apostolou

    Είναι πολύ χρήσιμος γιατί το δίνει το παράδειγμα πως άνθρωποι σημαντικοί, όπως αυτός, ασχολούνται με την πολιτική, σήμερα που η πολιτική φαίνεται καθόλα απαξιωμένη, ειδικά στα μάτια των νέων ανθρώπων που στρέφονται είτε στην άρνηση, είτε στο φασισμό.