Ας ρωτήσουν Αντωνίου και Φερέρ

Πραγματικά εκείνο το δίλημμα στο οποίο είχε μπει ο Παναθηναϊκός στις αρχές Ιουνίου του 2008 ήταν σκέτος μετρητής ιδιορρυθμίας. Τεν Κάτε ή Λάουντρουπ; Αρχικός στόχος ήταν ο Δανός, με τον οποίο έγιναν αρκετές συζητήσεις. Τελικά αποκτήθηκε ο Ολλανδός παρότι μπήκε αργότερα στη σειρά των ραντεβού.

Δύο ήταν οι λόγοι. Ο πρώτος ήταν οικονομικός. 3 εκατ. ευρώ ετησίως ήθελε ο Λάουντρουπ, σημαντική προμήθεια ζητούσε και ο Τούρκος μάνατζερ του ονόματι Τουτουμλού. Όχι ότι ο Τεν Κάτε ήταν φθηνή επιλογή. Απλά τελικά κόστισε καμιά 600αρια χιλιάδες ευρώ λιγότερα μαζί με τους βοηθούς του. Ο δεύτερος είχε να κάνει με την αντίδραση του καθενός προπονητή στις συζητήσεις. Ο Τεν Κάτε έδειχνε «δίψα» για το πλάνο, φανέρωνε «φτιαγμένος» στην προοπτική να ήταν αυτός που θα έκανε τον Παναθηναϊκό ξανά πρωταθλητή και πάνω στην κουβέντα με τον τότε διευθυντή ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, Κώστα Αντωνίου είχε να προσθέσει πολλές σκέψεις του.

Ο Λάουντρουπ έδειξε υπεροψία. Βασιζόμενος στην καλή δουλειά που έδειξε στη Χετάφε, μα κυρίως στο τεράστιο όνομα που είχε ο κορυφαίος αυτός ποδοσφαιριστής (πραγματικά ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους κουμανταδόρους των δεκαετιών ’80, ’90), ο Δανός ζήτησε λαγούς με πετραχήλια για μεταγραφές (οι Δανοί έγραφαν τότε για 30 εκατ. ευρώ) ενώ είχε μπλαζέ ύφος σε όλες τις συζητήσεις με τον Αντωνίου. Επιπλέον ο Τουτουμλού συμπεριφέρονταν σαν ένας γνήσιος Τούρκος. Μάστορας στα παζάρια και στη γαλιφιά, άλλαζε απόψεις σαν τα πουκάμισα και έπαιζε σούπερ το παιχνιδάκι της επικοινωνίας. Ο Τουτουμλού χρησιμοποιούσε τον Παναθηναϊκό για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο συμβόλαιο στον πελάτη του αλλά σε άλλη ομάδα της Ισπανίας. Αυτό είχε υποσχεθεί στον Λάουντρουπ. Πού πήγε εν τέλει ο Δανός; Τρεις μήνες μετά έκλεισε στη Σπαρτάκ Μόσχας. Πήρε μεν πολλά χρήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ένιωσε άνετα με την επιλογή του. Η ομάδα της Μόσχας έκανε μία από τις χειρότερες πορείες της ιστορίας της με τον Λάουντρουπ. Έμεινε μόλις επτά μήνες ώσπου απολύθηκε.

14 μήνες έκανε μέχρι να βρει ξανά δουλειά. Από φήμες πολλές (μάλλον προερχόμενες από τον ατζέντη του), από πραγματικότητα τίποτα. Ώσπου του έδωσε… μεροκάματο ο Λορένσο Σέρα Φερέρ στη Μαγιόρκα. Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ είχε αναλάβει να διασώσει τους νησιώτες από ένα σύνθετο πόσο αυτό του αντιπροέδρου αλλά και του τεχνικού διευθυντή. Το καλοκαίρι του 2010 προσέλαβε τον Λάουντρουπ. Είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμηθεί η δουλειά του Δανού στη Μαγιόρκα. Ήταν μια περίοδος που όλα διαλύονταν στην πάλαι ποτέ κραταιά Μαγιόρκα, με ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την UEFA λόγω χρεών και πολλούς παίκτες της να φεύγουν αφού δεν πληρώνονταν (σας φέρνει στο νου κάτι;). Η Μαγιόρκα παρέμεινε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν την τελευταία αγωνιστική. Ο Λάουντρουπ έμεινε στη Μαγιόρκα αλλά τον Σεπτέμβριο του 2011 δεν άντεξε άλλο τη συνύπαρξη με τον Φερέρ και παραιτήθηκε, αν και επίσημα προέβαλε ως λόγο την απομάκρυνση του βοηθού του.

Επτά μήνες ανεργίας μετράει ο Λάουντρουπ. Ο Δανός έχει συνηθίσει σε τέτοιες αναμονές. Μάλιστα τέτοιου είδους αναμονές λέγεται ότι τον έχουν κάνει να είναι πιο διαλλακτικός και με λιγότερο τουπέ. Με μοναδικό σοβαρό θετικό δείγμα γραφής τη Χετάφε, ο Λάουντρουπ δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Ίσως να του τη δώσει ο Ολυμπιακός όπως αναφέρουν σήμερα τα ρεπορτάζ, εάν φυσικά δεν πει «ναι» ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Μια προσοχή παραπάνω δεν θα έβλαπτε. Εάν φύγει ο Βαλβέρδε, η μετάβαση στον Λάουντρουπ θα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες και σίγουρα με πολύ διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας. Εφόσον ο Βαλβέρδε κλείσει την πόρτα στους Ερυθρόλευκους, ίσως θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους των Πειραιωτών να κάνουν δύο τηλεφωνήματα. Ένα προς τον Αντωνίου και ένα προς τον Φερέρ. Θα μάθουν πολλά και χρήσιμα.

Be Sociable, Share!
  • Apostolis Apostolou

    Ο Αντωνίου θα τους απαντήσει σαν παλιός παίκτης τους?