Ο μπούσουλας για την UEFA

Την ώρα που στον Παναθηναϊκό η κατάσταση στο ιδιοκτησιακό σκέλος δείχνει να βρίσκεται στο απόλυτο τέλμα, η ομάδα είναι πια έρμαιο των προθέσεων της UEFA. Επειδή ομολογουμένως το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια υπερπληθώρα πληροφοριών σχετικά με το ζήτημα, θα πρέπει να διευκρινιστούν μερικά ζητήματα. Κάποια από αυτά αφορούν και την ΑΕΚ.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά σκέλη ως προς την UEFA. Το πρώτο αφορά την τιμωρία ενός χρόνου αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή έχει επιβληθεί ήδη αλλά είναι με αναστολή. Το πότε λήγει η αναστολή και ενεργοποιείται αυτόματα η ποινή είναι κάτι σχετικό που ουδείς από τις ομάδες ή την ΕΠΟ μπορεί να προσδιορίσει. Προχθές 31 Μαρτίου έληξε η προθεσμία που είχαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ από την UEFA προκειμένου να καταθέσουν τους φακέλους όπου θα φαίνονταν εάν εξόφλησαν τα χρέη τους έως 30/9/2011 και εάν εξόφλησαν ή διακανόνισαν τα χρέη τους έως 31/12/2011. Οι φάκελοι φεύγουν αύριο αργά από την ΕΠΟ για την UEFA. Ο Παναθηναϊκός εξόφλησε τα 2,5 εκατ. ευρώ που όφειλε ως 30 Σεπτεμβρίου αλλά δεν έφτασε σε διακανονισμούς των χρεών αφού δεν υπέγραψαν οι παίκτες ενώ δεν υπάρχουν τα χρήματα για να εξοφληθούν ομάδες. Η ΑΕΚ έχει φτάσει σε διακανονισμούς με τους παίκτες αλλά έχει μπλοκάρει στην Εφορία. Εάν κατορθώσει να πάρει ένα χαρτί που θα κατοχυρώνει τον δανειστή για να δώσει το 1,5 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ, τότε η Ένωση είναι κοντά στη λύτρωση. Θα πληρώσει τους παίκτες της, θα στείλει και τους διακανονισμούς, οπότε πάει φουλ για να αποφύγει την ποινή.

Για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ υπάρχει ένα δεύτερο βασικό ζήτημα. Η αδειοδότηση. Διότι μπορεί να βρεθεί τρόπος και να καθυστερήσει η UEFA στην ενεργοποίηση της ποινής αποκλεισμού ώστε να προλάβουν τους διακανονισμούς (αν και στο Τριφύλλ οι ελπίδες είναι μηδαμινές). Το θέμα είναι πώς θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι 31/12. Γιατί οι διακανονισμοί θα παρακολουθούνται από την UEFA εάν εφαρμόζονται. Για παράδειγμα μπορεί στη «Χ» Σετούμπαλ ο Παναθηναϊκός να έχει συμφωνήσει να δώσει την επόμενη δόση για τη μεταγραφή του Ζέκα στις 2/5. Η UEFA θα ελέγξει εάν όντως θα συμβεί αυτό. Εάν δεν τηρηθούν οι διακανονισμοί, τότε είναι σαν να μην τους έκαναν ποτέ οι ομάδες μας. Το πιο βασικό είναι η αδειοδότηση. Γιατί; Γιατί εάν ενεργοποιηθεί η ποινή αποκλεισμού από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα και χαθεί και η άδεια τότε ο Παναθηναϊκός -ή, και, η ΑΕΚ- δεν θα εκτίσει τη νέα σεζόν την ποινή του αλλά όποτε αποκτήσει άδεια! Αν π.χ. τακτοποιήσει τις οφειλές του και πάρει την άδεια για τη σεζόν 2013-14 θα εκτίσει τότε την ποινή του αποκλεισμού του.

Υπάρχει και ένα ακόμα πολύ κακό για τις δύο ομάδες μας. Εάν ο φάκελος που θα αποσταλεί στην UEFA δεν είναι συμπληρωμένος, τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ θα μπουν υπό καθεστώς διαρκούς επιτήρησης. Αν αναρωτιέστε πού το έχετε ακούσει ξανά αυτό, μην πάτε μακριά. ΔΝΤ και Ελλάδα. Ούτως ειπείν η UEFA κάθε μήνα πια θα τσεκάρει πώς εξελίσσονται οι οφειλές των ομάδων! Καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πώς μπορεί να τα αποφύγει όλα αυτά ο Παναθηναϊκός (ή, και, η ΑΕΚ); Με χρήματα. Πληρώνοντας ή διακανονίζοντας το συντομότερο δυνατό και πάντως πριν μπει ο Ιούνιος τα χρέη μέχρι τον Δεκέμβριο. Υπό την αίρεση πάντα ότι θα τηρεί τους διακανονισμούς.

Be Sociable, Share!