Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του πράσινου ρόστερ

Το «κόλλημα» μου με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές το έχω καταγράψει και οι πιο παλιοί το ξέρετε. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς αρέσει αυτός ο Ολυμπιακός στους φίλους μου τους Ερυθρόλευκους όταν έχει τον Τοροσίδη και τον Αβράαμ βασικούς και όλους τους άλλους ξένους με περιστασιακή παρουσία του Φετφατζίδη. Αδιανόητο για μια ομάδα που θα έπρεπε να είναι τροφοδότης της Εθνικής και βέβαια επειδή έχει πολλούς οπαδούς θα έπρεπε να προνοήσει να τιμά το ελληνικό στοιχείο. Όπως επίσης έχω αναφέρει ότι αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο στον Παναθηναϊκό είναι εξόχως επικίνδυνο. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο νομίζω ότι πρέπει να επισημανθούν ορισμένα πράγματα που στη δίνη του παραμυθιού κοντεύουν να ξεχαστούν.

Στον Παναθηναϊκό λήγουν το καλοκαίρι τα συμβόλαια των Νίνη, Χριστοδουλόπουλου, Σιμάο, Καραγκούνη, Σπυρόπουλου, Καντέ, Κλέιτον, Σεϊταρίδη και ολοκληρώνεται ο δανεισμός των Κουίνσι, Ρούντολφ. Δέκα παίκτες, εκ των οποίων οι πέντε Έλληνες. Βάλτε δίπλα σε αυτούς τους Πλεσί, Μπιάρσμιρ, Πετρόπουλο, Ιωαννίδη που δεν υπολογίζονται από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα για να καταλάβετε. Δέκα παίκτες που μπορούν να φύγουν και άλλοι τέσσερις που δεν υπολογίζονται. Πάνω από τη μισή ομάδα. Δεν ξέρω αν γίνεται να συμβεί κάτι πιο επικίνδυνο σχετικά με το ρόστερ. Ίσως να πουληθεί ο Λέτο π.χ.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κρατήσει όσους θέλει ο προπονητής του; Ξεκάθαρα όχι. Τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός. Πολύ φθηνός κι όλα. Ειδικά όταν προέρχεται από τους ανθρώπους του Οδηγητή που εγκαλούν σήμερα τον Δημήτρη Γόντικα γιατί δεν δίνει στον Σιμάο όσα χρήματα ζητάει. Ξεπερνάω το γελοίο του θέματος ένας άνθρωπος του Οδηγητή να «τα χώνει» στον μισθωτό πρόεδρο της ΠΑΕ, ο οποίος είναι άνθρωπος του Γιάννη Βαρδινογιάννη και βέβαια διαχειρίζεται μια πρωτοφανή κατάσταση με μηδενική εισροή χρημάτων από τους μετόχους. Ο Γόντικας έχει μιλήσει με τον Φερέιρα. Ξέρει ότι ο Πορτογάλος τον έχει συμβουλεύσει να προσπαθήσει να κρατήσει Νίνη, Χριστοδουλόπουλο, Σιμάο σε πρώτη φάση και τους Σπυρόπουλο, Καντέ, Κλέιτον σε δεύτερη ως λύσεις για τον πάγκο. Και φυσικά αν μπορεί να αγοράσει τον Κουίνσι. ώς όμως να τους κρατήσει; Τόσο καιρό προσπαθεί με αυτό που μπορεί: με τα λόγια. Αλλά με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια που λέει και ο λαός. Ο Νίνης έχει ανοίξει την πόρτα, έχει βγει έξω και βαδίζει προς άλλες πολιτείες. Ο Χριστοδουλόπουλος είπε αρχίκά «ναι» αλλά εδώ και μέρες ο ατζέντης του ψάχνεται. Ο Σιμάο είναι στην πόρτα της εξόδου. Η πρώτη τριάδα κουνάει μαντήλι. Μα, και η επόμενη εάν βρει κάτι εντός των επόμενων εβδομάδων δεν θα περιμένει τον Παναθηναϊκό. Τι να περιμένει δηλαδή; Τους Σαουδάραβες; Τον Γερουλάνο;

Το κρίσιμο δίμηνο που γίνονται αυτές οι συζητήσεις και κυρίως τον Δεκέμβριο προτού αποκτήσει ένας παίκτης δικαίωμα να συμφωνήσει με άλλο σύλλογο για το καλοκαίρι δίχως να χρειάζεται συγκατάθεση του Παναθηναϊκού, στο Τριφύλλι ασχολούνται με παραμύθια. Οι Πράσινοι αποδεκατίζονται σε δύο τομείς:

- Χάνουν τον μισό βασικό κορμό με συνέπεια το καλοκαίρι να πρέπει να φτιαχτεί μια ομάδα από το μηδέν σχεδόν.

- Χάνουν πολλούς Έλληνες παίκτες με συνέπεια να απομακρύνονται από τα όρια της UEFA για τους γηγενείς και τους ημεδαπούς μιας ομάδας.

Η συζήτηση έχει ασφαλώς πολλές πτυχές. Θα βρεθούν υποστηρικτές της άποψης ότι κάθε ομάδα κοστολογεί κάθε παίκτη ένα ποσό και πάνω από αυτό του λέει «εγώ δεν μπορώ να στο δώσω, με την ευχή μου να το βρεις». Δεκτό. Αρκεί να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι είναι πολλά τα -500.000 ευρώ που θέλει ο Νίνης ή τα 700.000 του Σιμάο. Το «πολλά» όμως πάει σε σύγκριση με τι; Προφανώς με το μέσο όρο της ομάδας. Σε μια ομάδα, όμως, με συμβόλαια και για την επόμενη σεζόν όπως του Τοτσέ με 500.000 ευρώ για να κάααθεται, του Βιτόλο ως guest star της σεζόν με 550.000 ευρώ και του αναπληρωματικού πια Βύντρα με 600.000 ευρώ, ποιος είναι ο μέσος όρος; Ποιο το μέτρο;

Θα βρεθούν επίσης υποστηρικτές της άποψης του Γιώργου Βαρδινογιάννη «το μοναστήρι να ‘ναι καλά και από καλογέρους». Ατυχής ατάκα αν σκεφτεί κανείς πώς όταν την είπε έφυγαν καλοί παίκτες και δεν αναπληρώθηκε το κενό τους. Μπορεί πάντα να βρίσκει ο Παναθηναϊκός έναν Ζέκα; Προσιτή τιμή, σημαντική ποιότητα; Ασφαλώς όχι γιατί πάντα σε όλες τις μεταγραφικές περιόδους υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις έχω ένα μέτρο. Σκέφτομαι εάν μπορεί μια ομάδα να βρει παίκτη της ίδιας ή και καλύτερης ποιότητας απ’ όσους έχει, με τα λεφτά που θέλει να τους δώσει. Παράδειγμα: υπάρχει Νίνης με 350.000 ευρώ (τόσα του προσφέρει ο Παναθηναϊκός); Ή Σιμάο με 450.000 ευρώ;

Μακάρι για τον Παναθηναϊκό εγώ να είμαι υπερβολικός και όλα να λυθούν. Αλλά με ευχολόγια δεν «χτίζονται» ομάδες. Κρίμα και για την προσπάθεια του Φερέιρα να φτιάξει τον κορμό που έφτιαξε. Μοιάζει λίγο με σαμποτάζ εκ των έσω. Και δεν βλέπω τον εγγυητή της ενότητας και της επόμενης μέρας του Παναθηναϊκού να κόπτεται για να δώσει στους πρίγκιπες και στις πριγκιπέσσες να καταλάβουν ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να φύγει ο μισός βασικός κορμός της ομάδας αν δεν κάνουν κάτι άμεσα. Αλλά τι λέω τώρα; Πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή ο νόμος Γερουλάνου, πράγμα αμφίβολο ειδικά όταν μια κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα και ειδικά στο ελληνικό κοινοβούλιο που είναι γνωστό σε όλους ότι ξεψαχνίζει τους νόμους πριν τους υπερψηφίσει…

Be Sociable, Share!
 • geof

  Καλά όλα όσα γράφεις , αλλά αυτό το τελευταίο (για το ξεψάχνισμα ) τι τόθελες ;
  Εκτός και αν το έβαλες για αστείο κάτι σαν το ανέκδοτο με το λιοντάρι και τον λαγό (… λέμε και καμιά μ@λ@κί@ να περνά η ώρα) !

 • prasinoskoyfis

  ΣΤΑΜΑΤΗ , διαβάζοντας το προηγούμενο και λόγω του ότι ορισμένοι λένε …. Μα δεν είμαστε με το τζιγγερ….απλά δεν ξέρουμε ή πέστε εσείς με αποδείξεις για να μάθουμε…… εεεε ήρθε η ώρα να μάθουν.!!! ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.!!! ΟΛΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑΤΑ.!!! Να διαβαστούν ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.!!

  http://sanogiaprobata.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

  http://sanogiaprobata.blogspot.com/2011/07/10.html

  Και κάτι για την ΓΗΠΕΛ.!! Υπεγράφει η σύμβαση , για το γήπεδο, ΠΡΙΝ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ ….. νομίζω Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2008 με την ΠΑΕ.!! ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ.!! ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ.!! Και αν δεν το κατάλαβαν ας το γράψουν 100 φορές.!! Όλοι λοιπόν οι όροι που έχουν υπογραφεί, ισχύουν για όποιον έχει στην ιδιοκτησία του την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ.!!! Άρα ρήτρες που θα ζητηθούν από Βωβό, Μπόμπολα και Δήμο θα ζητηθούν από την ΠΑΕ και ΟΧΙ…ΟΧΙ…ΟΧΙ Από την ΓΗΠΕΛ.!!!

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ! Το έγραψα κι εγώ άλλη μία γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης

   • nightcomers

    Υπάρχει και ιδιωτικό συμφωνητικό που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει το γήπεδο για οποιοδήποτε λόγο πέρα από υπαιτιότητα της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ τότε η ΠΑΕ υποχρεούτε να καταβάλει αποζημίωση στην εταιρεία ύψους 2 εκατ. ευρώ.
    Πρόσθεστε αυτό το ποσό στα 20 εκατ. που πληρώθηκαν ήδη στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και από τα οποία τα 5 έχουν επιστραφεί στην ΠΑΕ. 4 εκατ είναι η αμοιβή της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ για μελέτες. Περίπου 1 εκατ. ήταν το ΦΠΑ το οποίο πληρώθηκε. Παραμένουν 10 εκατ. τα οποία δεν έχουν επιστραφεί και κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει με αυτά. Για αυτό βγήκε ο Βγενόπουλος σε ανακοίνωση του τον ΣΕΠΤ και έλεγε το πάρτι τελείωσε;;;

 • manos

  ΕΓΩ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ. Ο ΝΙΝΗΣ ΕΜΕΙΝΕ ΑΙΩΝΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΥΤΕ Ο ΦΕΡΕΙΡΑ ΤΟΝ ΠΑΕΙ ΤΟΣΟ. ΤΟΝ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΔΙΩΧΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΗ….ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΑΓΑΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ. Ο ΚΑΝΤΕ, ΚΛΕΙΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥΣ. Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΑΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…ΜΟΝΟ Ο ΚΟΥΙΝΙΣΙ ΑΞΙΖΕΙ…ΑΝΤΕ ΚΑΙ Ο ΣΙΜΑΟ

  • http://gravatar.com/antonishalina wemby

   Kαλα ξηγιέσαι αδελφέ….Χαμένο κορμί ο Νίνης, τόλμησε και πήδηξε και φωτομοντέλο στα 18 του μόλις έμαθε μπαλα…Σιγά μωρέ που 3 χρόνια έκανε τριπλές προετοιμασίες και τον κάψανε…Το ρεμάλι. Αντε κ ο Σιμάο….κ αυτόν όμως να τον δούμε…Σιγά, που σε 4 μήνες ο παπούς του έμαθε τι σημαίνει πάσα στα 20 μέτρα και είναι mvp στα 2/3 των αγώνων. Τι κι αν πεθανε ο αδελφός του και έμεινε στην Ελλάδα να παίξει…
   Θα ακούσουμε πολλά το Γενάρη, θα στοχοποιηθούν παίκτες, θα ακουστούν ψέματα, θα βγούνε βρώμες, η καμαρίλα της οικογένειας όταν θέλει να απαξιώσει ανθρώπους είναι γνωστή κ πάγια….Μήπως να ξυπνάμε???

 • htc

  Σταμάτη, καλά έκανες και έγραψες για την αποψίλωση που γίνεται στο ρόστερ της ομάδας, αλλά δεν ανέφερες το βασικό λόγο που γίνεται αυτός. Ποιος είναι; Η διάλυση της ομάδας των πολυμετοχικών. Τόσο απλό.

  Καμία κίνηση δεν γίνεται με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Όποιος το λέει αυτό είναι εκτός πραγματικότητας. Οι παίκτες που ανανέωσαν ή θα ανανεώσουν την διετία της επιστροφής Τζίγκερ (2010-2012) είναι τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος της οικογένειας.
  Ένας ακόμη έχει μείνει για να ανανεώσει, για να δούμε το καλοκαίρι τι θα γίνει και με αυτόν…!!

  Από τους παίκτες που έφεραν οι πολυμετοχικοί ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ.

  Εδώ, ο Σιμάο που τον είχαν σημαία οι γνωστοί-άγνωστοι έγινε ανεπιθύμητος, επειδή ο άτιμος κάνει παρέα με τον μαλλιά εξ Αργεντινής και πρωτοστάτησε στα επινίκεια του νταμπλ.
  Μιλάμε για ποδοσφαιρικά κριτήρια, όχι ψέματα…

  Θέλω να γράψω κάτι για την μεταγραφή του Ισπανού επιθετικού, αλλά σέβομαι το χώρο που με φιλοξενεί και δεν θέλω να έχεις μπλεξίματα.
  Όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

 • Apostolis Apostolou

  Ο εγγυητής της μιζέριας και της ξεφτίλας κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναδώσει ακόμη ένα πρωτάθλημα στην ομάδα της καρδιάς του. Αρωγούς στην προσπάθεια αυτή έχει τον ξιφομάχο, τον μουσάτο καπετάνιο και τον κύριο “μεγάλη ρευστότητα”. Αυτοί οι τρεις σιωπηλοί παρακολουθούν να εκτυλίσσεται το έργο “ακόμη ένα χαμένο πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό”. Οι Παναθηναϊκάρες, οι ξεφτίλες.

 • http://gravatar.com/stelioschios7 SteliosChios7

  Επιτρέψτε ένα σχόλιο από οπαδό μιας ομάδας που φέτος το καλοκαίρι έκανε τις χειρότερες μεταγραφές της ever…
  Νίνης: Δεν είναι το Wonderkid που όλοι περίμεναν. Έχει όμως κάτι που έχουν λίγοι στον Παναθηναϊκό (πχ Κατσουράνης). Γρήγορη σκέψη και πολύ καλή πάσα. Πόσα γκολ έβαλε τα 2 χρόνια ο Σισσέ όταν έπαιζε ο Νίνης και πόσα χωρίς αυτόν
  Βύντρα: Ξέρω ότι για πολλούς οπαδούς του ΠΑΟ είναι κοκκινο πανί. Οι γκάφες του πολλές που κάνουν μπαμ κάτι σαν τον δικό μας Γιώργο Ανατολάκη. Όμως κατά την γνώμη μου πλαϊ στον Μπουμσόνγκ πρέπει να παίζει ο Βύντρα. Είναι καλύτερος των Καντε – Σαριέγκι.Τα χαρακτηριστικά του είναι καλύτερα για στόπερ παρά για δεξί μπακ που είναι σήμερα, κι αυτό γιατί στο ποδόσφαιρο σήμερα πρέπει τα μπακ σου να κάνουν κούρσες, να βοηθουν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και ο Βύντρα δεν το’χει. Τα καλύτερά του παιχνίδια τα έκανε σαν στοπερ (που τον έβαλε εκεί ο Τεν Κάτε)
  Σπυρόπουλος: Δεν είχε την εξέλιξη που όλοι περίμεναν. Ήταν όμως πάρα πολύ άτυχος γιατί πάντα στον Παναθηναϊκο είχε μπροστά του χαφ που δεν γύριζαν ΠΟΤΕ να μαρκάρουν (Λέτο – Κουϊνσι). Κανένα μπακ στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα όταν παίζει μόνος εναντίον 2. Μήπως ο καλός Σπυρόπουλος ήταν αυτός που είχε μπροστά του τον Χριστοδουλόπουλο?
  Σιμάο: Κάνει δουλειές που δεν φαίνονται. Κλέβει μπάλα, και πολλές φορές ψηλά στην άμυνα του αντιπάλου.Δίνει ελευθερία στον Κατσουράνη (και πριν στον Ζιλμπέρτο) να κάνουν παιχνίδι χωρίς να πρέπει να έχουν το μυαλό τους πάντα στην άμυνα. Καλύπτει τα κενά των ακραίων χαφ του που δεν γυρίζουν να μαρκάρουν (Κουίνσι ας πούμε). Τέλος ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλον παίχτη “ειδικών αποστολών” στο ρόστερ του. Να μαρκάρει κάποιον χαφ, να τον πάρει επ’όμου που λέμε, και να τον σβήσει
  Καραγκούνης: Έχει πολλούς κουβαλητές της μπάλας ο Παναθηναϊκός? Όταν στα δύσκολα όλοι κρύβονται, βγαίνει μπροστά να πάρει μπάλα, να πάρει φάουλ (δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω), να τρέξει να μαρκάρει. Τα χρόνια δεν γυρνάνε πίσω αλλά είναι ένα καλό back-up στα χαφ.Αυτός και ο Νίνης αν φύγουν ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει πάρα πολλά θέματα στη δημιουργία παιχνιδιού.
  Χριστοδουλόπουλος: Δημιουργεί-σκοράρει-μαρκάρει-παθιάζεται. Τι άλλο να ζητήσεις δηλαδή? Να κάνει το Μέσι?
  Για τους ξένους ή για παίχτες που πραγματικά δεν κάνουν τίποτα (πχ ένα όνομα στην τύχη Σεϊταρίδης) δεν θέλω να πω κάτι.
  Δεν παριστάνω τον διαφημιστή του Παναθηναϊκου. Δεν πιστεύω ότι είναι οι καλύτεροι παίχτες σε αυτές τις θέσεις στο πρωτάθλημα και ότι δεν μπορούν να βρεθούν καλύτεροι να παίξουν στον Παναθηναϊκο. Το ερώτημα είναι με πόσα λεφτα. Γιατί για τα λεφτά που αναφέρεις Σταμάτη, δεν υπάρχουν καλύτεροι να πάρεις. Απλά δεν υπάρχουν. Αν γίνει αυτό που λες στο ρόστερ του Παναθηναϊκου με τόσους πολλούς παίχτες να φεύγουν, τότε πολύ γρήγορα θα βρεθούν να είναι βασικοί στο Τριφύλι παίχτες σαν τον Σιαλμά, τον Κλωναρίδη, τον Μπέρνς, τον Μπέλεκ και τον Γκέντζογλου………

 • lucifer

  Σταμάτη, να σαι καλά να γράφεις αλήθειες!
  Και μη “φοβάσαι” να το γράψεις κάποια στιγμή:
  ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ αεΚούλα.
  Το ίδιο “μοντέλο”… Οι μετοχές θα είναι “κάπου”, το ρόστερ της συμφοράς, “κάποιος” θα παριστάνει τον Πρόεδρο και οι οπαδοί διχασμένοι θα εγκαταλείπουν το γήπεδο χρόνο με το χρόνο.
  Γράψ’το… αφού το βλέπεις!

 • kalamata13

  o panathinaikos den prokeite pote na ginei aek giati yparxei provlima megethous pws na to pw? einai poly megaliteri omada me yperdiplasio lao k sigoura tha vrei ton dromo tis me i xwris empodia ek twn esw…