Πόλεμος στον ελληνικό βυθό

Η βουτιά στο βυθό μιας σκοτεινής θάλασσας είναι επικίνδυνη. Αλλά πάλι έχει την ομορφιά του να την κάνεις και αφού την επιχειρείς να δημοσιοποιείς τα αποτελέσματα για να ξέρουν όλοι τι να περιμένουν. Το σημερινό αφιέρωμα θα είναι μοναδικό γι’ αυτό και μην μου ζητήσει κανείς οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά ανά εβδομάδα μετά από αγώνες. Θα μου πείτε “τι σχέση έχουν οι αγώνες με το βυθό;”. Έχουν και παραέχουν. Νομίζω ότι θα καταλάβετε.

Η πρώτη σύσκεψη στον ελληνικό βυθό έγινε το καλοκαίρι. Το… ψηλό χέλι που έμαθε να ελίσσεται και να αποφεύγει κινδύνους κάλεσε στη φωλιά του το λαβράκι γιατί είχε ειδικό… κύρος. «Κοίταξε τώρα που έφυγε από τη μέση ο μπαμπάς αλιγάτορας, ο χαμαιλέοντας που άλλαζε συνεχώς χρώματα και μπέρδευε την κατάσταση, το θαλάσσιο φίδι που έβγαζε καπνούς, είναι η μεγάλη ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος στο βυθό. Πρέπει να μάθουν ο λευκός καρχαρίας ο οποίος μυρίζεται κόκκινο αίμα και χαμογελάει από ικανοποίηση αλλά και τα λοιπά χονδριχθή ότι εμείς δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν ότι νομίζουν. Δεν θα γίνει πάλι φαρ ουέστ ο βυθός», είπε το χέλι στο λαβράκι. «Εγώ τι μπορώ να κάνω; Αφού ο καρχαρίας θα με κατασπαράξει εάν δεν κάνω ό,τι μου πει», απάντησε τρομαγμένο το λαβράκι. Το χέλι, όμως, τα είχε σκεφτεί όλα. «Πάτησε» πάνω στη φιλία του με την Όρκα τη φάλαινα, τον άρχοντα του βυθού της Μεσογείου και σκέφτηκε ότι το λαβράκι θα «ψήνονταν» να κάνει τη δουλειά μόνο εάν η Όρκα το έπαιρνε μαζί της στα ευρωπαϊκά νερά. Άλλωστε το λαβράκι από τη φύση του πηγαίνει όπου έχει βουή, όπου έχει πολυκοσμία και φυσικά ποτέ δεν πιάνεται στα δίχτυα ενός ψαρά, παρά μόνο κατά τύχη (εξ ου και η έκφραση «έβγαλα λαβράκι»).

«Εάν κάνεις ό,τι σου πω, σε διαβεβαιώ ότι δεν θα σε πειράξει κανείς και θα είσαι αυτός που το επόμενο καλοκαίρι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί του βυθού θα σε επικροτούν για το έργο σου. Ξέχνα τους σπάρους που είναι μαζί σου. Αυτοί θα κάνουν ό,τι τους πεις. Λοιπόν, να θυμάσαι ότι το σημαντικό είναι να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν κάνουμε τα χατήρια του λευκού καρχαρία. Αν γίνει αυτό τότε ούτε οι κροκόδειλοι θα φωνάξουν. Έτσι κι αλλιώς αυτοί τώρα έχουν τα δικά τους. Ούτε που θα μας ενοχλήσουν», ήταν τα τελευταία λόγια από το χέλι. Το λαβράκι πείστηκε.

Τους πρώτους μήνες η δουλειά πήγαινε σχεδόν κατ’ ευχήν. Αρχικά μόνο ακούστηκαν οι ψηλές φωνές των γαύρων αλλά εφόσον δεν φώναζε ο λευκός καρχαρίας, δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας για το χέλι και το λαβράκι. Ώσπου οι κροκόδειλοι οργανώθηκαν, ξεθάρρεψαν και άρχισαν να κάνουν κουμάντο στο βυθό. Οι μυστικοσύμβουλοι του λευκού καρχαρία, δηλαδή ο γαλέος και το σαλάχι έδωσαν τη λύση στο μεγάλο αφεντικό τους. «Να συνεργαστούμε με τη φάλαινα φυσητήρα. Φυσάει τόσο δυνατά και κάνει τόσο θόρυβο που το χέλι και το λαβράκι θα αναγκαστούν να βγουν κοντά στην επιφάνεια. Και τότε θα κάνουν ό,τι τους πούμε. Μην ξεχνάς ότι η Όρκα είναι συγγενής του φυσητήρα. Έτσι θα στείλει στο λαβράκι ένα μήνυμα», είπαν οι μυστικοσύμβουλοι. «Τι μήνυμα;», αναρωτήθηκε ο λευκός καρχαρίας. «Στην ταινία “The twins” ο Σβαρτσενέγκερ χτυπάει κάποιον που έβρισε τον αδερφό του Ντε Βίτο. Και ο Ντε Βίτο πάει πάνω από τον χτυπημένο και με ηρωϊκό ύφος του λέει “You mess with me, you mess with the whole family”. Αυτό το μήνυμα!».

Η ιδέα άρεσε τόσο στο λευκό καρχαρία που δεν έχασε καθόλου χρόνο. Μαζί με τη φάλαινα φυσητήρα, επανέφερε κοντά του και τη σουπιά η οποία είχε φύγει από τον ελληνικό βυθό αφού την κυνήγησαν όλοι οι αντίπαλοι του λευκού καρχαρία μετά από ανεξέλεγκτες ποσότητες μελανιού που εκτόξευσε εναντίον των κροκόδειλων. «Και τώρα κροκόδειλοι και κροκοδειλάκια ελάτε στα σαγόνια του λευκού καρχαρία», ήταν η τελευταία ατάκα που άκουσα προτού αναδυθώ στην επιφάνεια της θάλασσας.

Μια… γαρίδα άλλωστε δεν μπορεί να μείνει και πολύ στο βυθό.

Be Sociable, Share!
 • wem-13

  έχει καταντήσει κουραστικό αδελφέ , όσο κ αν σε σέβομαι, η σημειολογία. Αν θέλετε να αλλάξει κάτι μιλήστε με ονόματα. ΑΡΔ είστε. Αν φοβάστε, γίνετε υδραυλικοί, δεν είναι ντροπή..Αλλά τουλάχιστον εσείς οι Παναθηναίκοί, σεβαστείτε ότι απευθείνεστε σε έναν ζωχαδιασμένο χωρίς πολλές αντοχές κόσμο. Κόψτε την καμαρίλα, βγάλτε ονόματα. Οποιος σας πειράξει, έχει απέναντι του λαό.

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   Αδελφέ όπως λες εσύ, κάνε μου μια χάρη. Μην ξαναμπείς στο blog. Τα «ΑΡΔ είστε» αλλού. Το μήνυμα σου το ανεβάζω για να μην λες οτι στο έκοψα και σου απαντώ απλά για να μην ξαναδιαβάσεις το blog. Ελπίζω να βρεις κάπου αλλού αυτό που θες να διαβάσεις.

 • GIORGOS

  ΦΟΒΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑΜ, RESPECT…!! ΕΛΠΙΖΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΚΑΡΧΑΡΙΑ !! ΑΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΧΗ, ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ , ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΙΣΗ…

 • athinaix

  Ωραίο άρθρο αν και ομολογώ ότι την πρώτη φορά παραλίγο να με πιάσει πονοκέφαλος προσπαθώντας να κάνω τις αντιστοιχήσεις.
  Δύο απορίες μόνο
  Το θαλάσσιο φίδι μήπως είναι ποταμίσιο γιατί στην περιοχή του δεν υπάρχει κόντα θάλασσα αλλά ποτάμι;
  Την σουπιά μήπως την φωνάζουν “καλή” σουπιά;

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   Έπεσες μέσα στο ένα από τα δύο.

 • http://twitter.com/TheoFunnys Fanis K (@TheoFunnys)

  Νομίζω τα έχω βρει όλα αλλά ένα χρειάζεται επιβεβαίωση, η Όρκα η φάλαινα έχει όνομα και επώνυμο που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα; Αν δεν είναι αυτό σηκώνω τα χέρια ψηλά…

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   Μην τα σηκώσεις ψηλά…

 • kostas

  Σταμάτη φοβερό άρθρο…..ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!Σε διαβάζω εδώ και μία εβδομάδα και αναρωτιέμαι γιατί δεν το έκανα τόσο καιρό….έχει περάσει καιρός από το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά σήμερα το διάβασα!!Μία ερώτηση μόνο και βέβαια αν θέλεις μου απαντάς.Ο γαλέος και το σαλάχι είναι στο ίδιο κοπάδι με τον λευκό καρχαρία ή σε άλλο φιλικό ;;; Η σουπιά με δυσκολεύει πολύ και μάλλον δεν θα έπρεπε……

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   Σ’ ευχαριστώ Κώστα. Σε άλλο φιλικό είναι…

 • babis

  Πολύ εμπνευσμένο άρθρο αν και το διαβάζω λίγο ετεροχρονισμένα. Νομίζω τα έχω βρει τα περισσοτερα αλλά αυτή η σουπιά μου έχει κάνει τη ζωή δύσκολη και γιατί δεν βρίσκω ποιος είναι και γιατί είμαι κροκοδειλάκι και θέλω να πάρω πρωτάθλημα. Πεινάω κιόλας. Αν την είχα μπροστά μου θα την έκανα κρασάτη. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις λίγο με ένα ακομα έστω και μικρό στοιχείο γιατί έχω κολλήσει τόση ώρα και έχω σταματήσει το διάβασμα προσπαθώντας να το βρω.

  • giannis

   Σ.Θ

   • giannis

    λάθος μου, αυτός είναι η Φάλαινα Φυσητήρας…πρώτη συγγενής της Όρκας

 • Always Faithful

  Εγώ την Ορκα δε μπορώ να βρω με τίποτα….

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   Εύκολο είναι για ξαναπροσπάθησε

 • MAN2

  Το Χελιδονόψαρο έχει σχέση με την Τροία?

 • garroulis

  Χαχαχα ναι

 • kostas

  Σταμ  εισαι αρχοντας!!αλλα  ρε φιλε  μου εχουν κατσει  στο στομαχι ο  γαλεος  κ το σαλαχι…σε ειχα ξαναρωτησει τοτε!!μου απαντησες οτι ειναι σε φιλικα κοπαδια του λευκου καρχαρια αλλα δεν βγαζω ακρη..μαλλον εχει ΠΟΛΛΑ φιλικα κοπαδια ο ατιμος ο λευκος καρχαριας!!!μπορεις να μου δωσεις κανενα στοιχειο???ο γερο-κροκοδειλος βλεπω να φευγει απο τα νερα μας παντως…ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!

  • garroulis

   Ε πώς να στα εξηγήσω βρε Κώστα; Δεν γίνεται. Το σαλάχι είναι πολλά χρόνια και τον βρήκε ο λευκός καρχαρίας. Ο γαλέος αφίχθη μαζί με τον λευκό καρχαρία

   • kostas

     Μηπως το σαλαχι εχει αδυναμια στα ….σουβλακια??Μηπως ο γαλεος  ειναι ….λεβεντοπαιδο κ προεδρος??

 • garroulis

  0/2

  • graz

    Σταματη μήπως το σαλαχι το ειχε προτεινει ο μπαμπας αλιγατορας για την ΠΑΕ και ειχε προκαλεσει την οργη του “εγγυητη” των “κροκοδειλιων δακρυων”?

   • garroulis

    Όχι, όχι