Μια ατελείωτη παρτίδα σκάκι

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχουν άλλες καταβολές, άλλες τακτικές, άλλη διαχείριση καταστάσεων. Μετά από δεκάδες ανακοινώσεις, εκατοντάδες κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα, ασφαλώς έχουν καταλάβει ότι πέραν λίγων… διαστροφικών, ουδείς μπορεί να τους παρακολουθήσει. Με κίνδυνο να έχω χάσει κάποια διαρροή περιβάλλοντος, κανένα σπικάζ του Star και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, τραβάω μια γραμμή εδώ και γράφω τα συμπεράσματα μου.

Ο Τζίγκερ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην δώσει τις μετοχές στον Βγενόπουλο. Έχει δε εξελιχθεί τόσο πολύ στο επικοινωνιακό κομμάτι που χρησιμοποιεί ό,τι έχει και δεν έχει, ξεζουμίζοντας κάθε άκρη που έχει στην κατοχή του ή επηρεάζει αυτός ή οι αυλικοί του. Χρησιμοποιεί επίσης πλέον πολύ το… περιβάλλον του. Λέει δύο πράγματα σε τρεις ανθρώπους και αυτοί ως γραφείο Τύπου
(οι δύο έμμισθοι, ο τρίτος απλά παλιόφιλος) το μοιράζουν. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε τέτοια ευκολία… επικοινωνίας και ουκ ολίγοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ το εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως. Ειδικά όσοι διαισθάνονται στην ατμόσφαιρα ότι οι Βαρδινογιάννηδες δεν θα φύγουν από τον Παναθηναϊκό, σπεύδουν να πιάσουν θέση όσο πιο μπροστά γίνεται για να χειροκροτήσουν τον νέο παλιό ηγέτη.

Ο Βγενόπουλος θα κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει τις μετοχές του Βαρδινογιάννη με τους δικούς του όρους ή για την ακρίβεια με το μέγιστο δυνατό όφελος. Καταλαβαίνοντας ότι από τον Δεκέμβριο και μετά έχει υποστεί επικοινωνιακή φθορά, ο mr. MIG βγάζει διαρκώς ανακοινώσεις
αντί για… κύκλους. Ο Βγενόπουλος θεωρεί φυσιολογικές όλες τις απαιτήσεις του από τον Τζίγκερ, κυρίως γιατί ξέρει ή ποντάρει τα λεφτά του ότι Prince Sultan δεν υπάρχει. Επομένως δεν τον απασχολεί η εντεινόμενη φθορά του στα μάτια του κόσμου από τις κινήσεις του.

Ο Βαρδινογιάννης προσπαθεί να βγάλει στη σέντρα τον Βγενόπουλο σαν κάποιον που είναι άφραγκος και δεν θέλει να πάρει τον Παναθηναϊκό αλλά απλά να κάνει ζημιά στον Τζίγκερ. Ο Βγενόπουλος προσπαθεί να βγάλει στη σέντρα τον Βαρδινογιάννη σαν κάποιον που λέει ότι φεύγει από τον Παναθηναϊκό αλλά απλά επιθυμεί να ντριμπλάρει τον «Βγενό».

Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ όσο δείχνουν. Μετά από τη σημαντική αύξηση του ελλείμματος της ΠΑΕ που έγινε πέρυσι με διοίκηση Βαρδινογιάννη, τα φετινά πωλητήρια που έφεραν αγωνιστική και οικονομική κατάρρευση (μέσω ευρωπαϊκών αποκλεισμών και πτώση των διαρκείας) και την απόφαση των μετόχων να μη βάλουν χρήματα, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την οικογένεια: η καυτή πατάτα που οδηγεί σε στάση πληρωμών αρχικά και χρεωκοπία
αργότερα, να φύγει από τα χέρια της. Και επειδή λεφτάδες δεν υπάρχουν εδώ και καιρό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Βαρδινογιάννης περίμενε τον Βγενόπουλο. Ήξερε, όμως, ότι το τάιμινγκ στο οικονομικό επίπεδο είναι τέτοιο που σίγουρα δεν θα επέτρεπε στον «mr.MIG» να προτείνει κάτι εντυπωσιακό που δεν θα έπαιρνε άρνηση. Αντίθετα ο Βγενόπουλος δεν ήταν έτοιμος. Γι’ αυτό και δεν έχει βρει πολλούς συμπαίκτες. Ήταν όμως η κατάλληλη στιγμή και ήξερε ότι εάν έχανε την ευκαιρία, δεν θα είχε άλλη. Έκανε την καλύτερη δυνατή πρόταση και τη γέμισε με όρους γιατί σύμφωνα με τη λογική του ο επενδυτής βάζει τους κανόνες και εάν αυτός που –λέει ότι- θέλει να φύγει από το προσκήνιο δεν τους δεχθεί, τότε κακό του κεφαλιού του.

Το μπλόκο του Βγενόπουλου στον Τζίγκερ ήρθε όταν ο όρος έμεινε ένας. Τότε εμφανίστηκε το σχέδιο Γκούφι. Έμπνευση γιου πρώην παράγοντα του Παναθηναϊκού, εφαρμογή από άνθρωπο του Τζίγκερ και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ η επαφή με τον γνωστό στους Βαρδινογιάννηδες αραβικό κόσμο. Πρόθυμοι για… επένδυση υπάρχουν πάντα, όπως και πρόθυμοι γνωστοί Κρητικοί για τη διαμεσολάβηση. Ήταν σε ένα συρτάρι και ανασύρθηκε όταν τα πράγματα με τον «Βγενό» ζόρισαν.

Έκτοτε όλα γίνονται προσεκτικά. Ο Βαρδινογιάννης αποφεύγει σαν το διάβολο το λιβάνι να αναφερθεί στον Prince Sultan, η πλευρά του Άραβα βγάζει ένα στοιχείο κάθε όποτε βολεύει
και έντεκα μέρες μετά την εμφάνιση της πρότασης ακόμα δεν υπάρχει ουδεμία εξέλιξη. Λογικά θα υπάρξει για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Μετά θα αναλάβει δουλειά η Ε.Ε.Α. για να μας πει ποιος έβαλε τα χρήματα και ποιος έχει τις μετοχές της ΠΑΕ. Αν η Ε.Ε.Α. συνεχίσει να λειτουργεί τόσο καλά όσο τους τελευταίους μήνες τότε βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι θα γελάσουμε πολύ. Οι δεκαετίες του ’90 και του ‘00 με ιδιοκτήτες αχυράνθρωπους άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών έχουν περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί. Φυσιοθεραπευτές και έμποροι στρωμάτων ως ιδιοκτήτες
ΠΑΕ δεν… φτουράνε. Για Άραβες θα το μάθουμε.

Και ο Βγενόπουλος; Έχει εύκολο έργο πια. Είτε θα πάρει έτσι όπως θέλει την ΠΑΕ και θα πρέπει να δώσει όραμα ξανά στον κόσμο του Παναθηναϊκού, είτε θα τη… χάσει από τον Prince Sultan
και θα μείνει σε μια γωνιά να περιμένει να του πουλήσει και την Ολυμπιακή! Όσο για τον Παναθηναϊκό; Χάνει συνεχώς χρόνο περιμένοντας να τελειώσει η παρτίδα σκάκι Βαρδινογιάννη – Βγενόπουλου. Η οποία μπορεί να κρατήσει όπως η διάσημη σκακιστική τιτανομαχία του 1984 μεταξύ Κάρποβ – Κασπάροβ που κράτησε εβδομάδες ολόκληρες έως ότου διεκόπη με απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Εδώ δεν υπάρχει διαιτησία. Ας μην ανησυχεί κανείς: υπάρχει η υπόσχεση του Βαρδινογιάννη ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

Be Sociable, Share!
 • http://www.facebook.com/lefteris.barbatsalos Lefteris Barbatsalos

  O Bγενόπουλος θα κερδίσει την παρτίδα, παρόλου που παίζει με τα μαύρα…

 • kotr

  Προσωπική μου εκτίμηση είναι ,ότι απο το Δεκέμβριο του 2010 και μετά ο Βγενόπουλος έχει πάρα πολλά θέματα στη λίστα των προτεραιοτήτων του ,που προηγούνται του Παναθηναικού. Άλλωστε νομίζω, πως το είπε και ξεκάθαρα στην τελευταία συνεντευξη τύπου που έδωσε. Γι’ αυτό και εξαφανίστηκε εν μια νυκτί.

  Εμφανίστηκε κατ’ εμέ ξανά στο προσκήνιο ,περισσότερο πιεζόμενος από τον κόσμο του παναθηναικού ,που τον πίστεψε και προσπαθώντας να προστατεψει την υστεροφημία του και λιγότερο από προσωπική επιθυμία να αναμιχθεί.

  Κατά συνέπεια μάλλον εγκλωβισμένος βρίσκεται σε μια δυσάρεστη γι’ αυτόν κατάσταση απ’ τη οποία θα ήταν ευτυχισμένος αν μπορούσε να απεμπλακεί πείθοντας παράλληλα τον κόσμο του Παναθηναικού , ότι πραγματικά ήθελε…

  αν καταφέρει να πείσει ότι ο Βαρδινογιάννης τον εμπόδισε ακόμα καλύτερα…

  δεν είμαι σίγουρος για το αν ο Βαρδινογιάνης θέλει να του δώσει τις μετοχές…αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι αν ο Βγενόπουλος τις ήθελε πραγματικά θα τις είχε πάρει ήδη…

  υ.γ1

  ” η επικοινωνία που προσπαθεί να κρύψει την ουσία όσο επιτυχημένη και να είναι, έχει κοντά ποδάρια”

  θεέ μου πόσο θράσος υπάρχει στον κόσμο!!!!

  το χειρότερο είναι ότι ποτιζόμαστε από την υποκρισία τους καθημερινα και γινόμαστε σαν τα μούτρα τους…

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   Μπορεί όντως να έχει πιεστεί από τον κόσμο, ενδεχομένως να ψάχνει τρόπο απεγκλωβισμού. Διαφωνώ όμως ότι εάν ήθελε πραγματικά θα τις είχε πάρει ήδη. Έχω την αίσθηση ότι οι εποχές που -στην Ελλάδα τουλάχιστον- αγόραζε ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας αυτό που ήθελε ασχέτως με την προσφερόμενη τιμή του προϊόντος, έχουν περάσει (εύχομαι όχι ανεπιστρεπτί). Όσο για την επικοινωνία, συμφωνώ και επαυξάνω.

 • Τάσος Λουκόπουλος

  Έχουν λογική όσα γράφετε, θα σας παρακαλούσα όμως να με διαφωτίσετε ως προς τα εξής: Αν δεχθούμε ότι ο πρίγκηπας είναι μπροστινός του Τζίγγερ, τότε ποιος θα πληρώσει τα 15-20 εκατομμύρια που χρειάζονται μέχρι το τέλος της χρονιάς? Η οικογένεια? Δεν είναι αυτό παράλογο? Και αν δεν μπούνε τα χρήματα (σε αυτή τη φάση αναφέρομαι στα αρχικά 20, όχι στα 50 που ακολουθούν -ή υποτίθεται ότι ακολουθούν- και ακόμα περισσότερο στα πολλά χρήματα του γηπέδου) δεν θα πρόκειται για τεράστια ήττα της οικογένειας? Είναι δυνατόν να υποπέσουν σε τέτοιο λάθος?

  Επίσης, αν τελικά η πρόταση (ή η “πρόταση”) του πρίγκηπα κοπεί στην ΕΕΑ δεν θα πρόκειται πάλι για πατατράκ άνευ προηγουμένου για την οικογένεια? Είναι δυνατόν να υποπέσουν σε τέτοιο λάθος?

  • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

   Κύριε Λουκόπουλε εάν είχα όλες αυτές τις απαντήσεις καταλαβαίνετε ότι θα ήμουν γρανάζι του μηχανισμού. Και δεν είμαι! Τα 15-20 εκατ. ευρώ μπορεί να τα πληρώσει ο Άραβας, ο Βαρδινογιάννης, ο Τσάκας ή όλοι αυτοί μαζί. Αν σου φαίνεται αυτό παράλογο, φαντάζομαι ότι όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό τα αξιολογείς ως λογικά… Προφανώς εάν δεν μπουν χρήματα θα είναι ήττα της οικογένειας, όπως και πατατράκ τεράστιο εάν η πρόταση κοπεί. Αλλά μέχρι στιγμής η οικογένεια απέχει του θέματος. Κάνε λίγο υπομονή

   • Τάσος Λουκόπουλος

    Το απέχει είναι κάπως σχετικό, εμμέσως πλην σαφώς η οικογένεια είναι που ανέδειξε και συντηρεί αυτήν την ιστορία. Αν ναυαγήσει, εδώ που έφτασε το πράγμα, η οικογένεια είναι που θα εισπτράξει το κόστος και δεν αναφερομαι μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος.

    Γι’αυτό και αναρωτιέμαι για τη στρατηγική από πλευράς τους, αν υπάρχει τέτοια! Τώρα, το να επιμερίσουν τα 15-20 εκατομμύρια μεταξύ τους (αλήθεια ο χ Άραβας γιατί να το κάνει?, βλ. παρακάτω γηπεδικό?) για να κρατήσουν απλώς τη σφραγίδα δεν μου βγάζει πάλι νόημα. Εκτός και αν θέλουν απλώς να ροκανίσουν το χρόνο μέχρι το 2013 όταν λόγω FFP τα έξοδα της ομάδας θα μειωθούν εκ των πραγμάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την αραβική εμπλοκή στην κατασκευή του γηπέδου, κάτι που πάλι όμως δημιουργεί ερωτηματικά για το λόγο που ο όμιλος Μπόμπολα δείχνει να αβαντάρει την εν λόγω εξέλιξη.

 • http://matigarrida.wordpress.com ΓΑΡ.

  «Εγώ πάλι πιστεύω ότι η κίνηση… ΟΦΗ θα γίνει με πλάνο να φτάσουμε στο 2013 και την εφαρμογή του Financial Fair Play, όταν υποχρεωτικά από την UEFA ο Παναθηναϊκός θα χαμηλώσει τα οικονομικά στάνταρ του για να είναι πάντα τρεις στο λάδι- τρεις στο ξύδι (ταμάμ πολιτική Βαρδινογιάννη).». Από το κείμενο μου «Το σχέδιο ΟΦΗ στον Παναθηναϊκό»

  • Τάσος Λουκόπουλος

   Και έτσι όμως θα πρέπει να βάλουν αρκετά χρήματα μέχρι το 2013 κάτι που δεν νομίζω να επιθυμούν. Επίσης δεν νομίζω να ενθουσιαστούν πολλοί αν το επόμενο καλοκαίρι υπάρξει πάλι απόλυτα σφικτή πολιτική όπως φέτος και θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Όπως και να έχει, όλα τα σενάρια, λογικά και παράλογα, έχουν αρκετά κενά.

   Θα δούμε.