Δεν μπαίνεις δεύτερη φορά στο ίδιο ποτάμι

Όσοι ξέρουν τα του Παναθηναϊκού μετρούσαν αντίστροφα για την ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του Ενιαίου Φορέα μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ήρθε πριν λίγη ώρα. Στο Τριφύλλι μυρίζει πια περισσότερο από ποτέ το μπαρούτι. Ναι, περισσότερο και από την άνοιξη του 2008, λίγο πριν την έναρξη της πολυμετοχικότητας. Μόνο που αυτή τη φορά έχω την εντύπωση ότι δεν θα είναι τόσο μαζική η αντίδραση. Άλλο σφοδρότερη, άλλο μαζικότερη.

Κατά τη γνώμη μου η ηγεσία του Ενιαίου Φορέα (το πιο δυναμικό κομμάτι των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού με χιλιάδες μέλη) κάνει δύο βασικά λάθη στην τελευταία ανακοίνωση. Πρώτον, αγνοεί τη δυσαρέσκεια ενός πολύ μεγάλου μέρους φιλάθλων –μη εγγεγραμμένων σε κλαμπ- για όλους τους (α)μέτοχους της ΠΑΕ. Επικεντρώνεται στον Γιάννη Βαρδινογιάννη σαν να βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2008. Σίγουρα η οικογένεια και δη ο Τζίγκερ φέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για όσα συμβαίνουν στο Τριφύλλι. Το 55% των μετοχών κατέχουν οπότε είναι λογικό όλοι να περιμένουν περισσότερα από αυτούς. Όμως από την 20ή Δεκεμβρίου του 2010 και μετά το κάδρο εμπεριέχει και τους άσωτους Βγενόπουλο, Πατέρα ενώ πλέον η μπάλα έχει συμπαρασύρει Γιαννακόπουλους, Ζολώτα, Πολέμη, Νίκα, Ξυλά, Δάβαρη που έχουν κλείσει την κάνουλα με τα χρήματα. Το επιχείρημα προφανώς του Ε.Φ. είναι ότι «αυτός έβγαλε ανακοίνωση και μας κατηγόρησε, σε αυτόν απαντάμε». Ναι, αλλά η ανακοίνωση των οργανωμένων πρέπει να απευθύνεται πρώτα στον κόσμο της ομάδας. Αλλιώς η ανταπόκριση είναι μικρή και η όποια δυναμική συρρικνώνεται.

Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με τους εαυτούς τους και τα επεισόδια με τη Μακάμπι. Φταίει πολύ και ο κόσμος. Ναι, μπορεί να προκλήθηκαν από τους Ισραηλινούς, ναι μπορεί τα ΜΑΤ να μπαίνουν σε θύρες και να χτυπούν γιατί… έτσι. Αλλά και ο κόσμος το παράκανε. Του ξέφυγε πολύ η ιστορία με συνέπεια πρώτον να φύγουν φίλοι του Παναθηναϊκού από το γήπεδο -και μάλλον δεν θα ξαναπατήσουν- και δεύτερον να επίκειται σοβαρή τιμωρία της ομάδας από την UEFA.

Από εκεί και πέρα έχω την αίσθηση πως όποιος φίλος του Παναθηναϊκού είχε διάθεση να πάει σε κάποια εντός έδρας παιχνίδια μετά την ανάγνωση της τελευταίας παραγράφου (γραμμένη σε απειλητικό ύφος) και ειδικά της πρότασης «φύγε το ποτάμι έρχεται», δεν χρειάζεται να το ξανασκεφτεί. Θα το κάνει σαν τη διαφήμιση. «Έχει High Definition; Έχεις NOVA. Πρώτα NOVA και μετά High Definition». Ο καναπές είναι πιο ασφαλής αυτή την περίοδο από το διαβλεπόμενο πεδίο μάχη του ΟΑΚA. Όπως διερωτάται και ένας φίλος «θα βάλει κανείς τους πάνω από όλα τον Παναθηναϊκό;»…

Μια και μιλούν όλοι στον Παναθηναϊκό για τα ποτάμια ας θυμηθούμε αυτόν που είπε τη φράση «τα πάντα ρει, δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης». Τον Ηράκλειτο. «Όλα ρέουν, δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στον ίδιο ποταμό», έλεγε. Το νόημα της ζωής. Ισχύει και στον Παναθηναϊκό. Η ζωή δεν γυρίζει πίσω. Κάποιες εποχές όλοι μπορούν να πιουν νερό από το ποτάμι γιατί είναι καθαρό. Άλλες πάλι το νερό είναι μολυσμένο οπότε όποιος πιεί αρρωσταίνει. Άλλες το νερό είναι δηλητηριασμένο με σκοπό να προκληθεί κακό σε όσους πιουν. Το θέμα είναι να έχει κανείς το μυαλό και τη γνώση να ξεχωρίζει πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να μπει στο ποτάμι και να πιεί νερό.

 

Be Sociable, Share!