Η αλήθεια της αυλής

Το μεγαλύτερο κακό στον Παναθηναϊκό το έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες το 2008 αλλά και το περασμένο φθινόπωρο. Από κοντά στην ευθύνη ο Νικόλας Πατέρας γιατί ξόδεψε ένα σωρό χρήματα, πολλά περισσότερα από όσα άντεχε ο Παναθηναϊκός. Μετά φταίει ο Μιχάλης Ζολώτας γιατί έκανε πίσω από το καλοκαίρι του 2010. Ακολουθεί ο Γιάννης Ξυλάς γιατί έφυγε νωρίς από την πολυμετοχικότητα. Ασφαλώς έχει τεράστια ευθύνη ο Αδαμάντιος Πολέμης γιατί κέρδισε την προβολή με δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις ενώ τελικά λύγισε προ της ανάληψης της προεδρίας. Και τέλος φέρει ευθύνη ο Γιώργος Νίκας γιατί είχε πάντα άποψη και κυρίως την έλεγε. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι έβαλαν τα ωραιά λεφτά τους και έμειναν στην απέξω. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού αλλά κι αρκετές χιλιάδες απλού κόσμου απαίτησαν την απομάκρυνση της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Τώρα γιατί ζητούν με νέες συγκεντρώσεις το ακριβώς αντίθετο; Τα παραπάνω έχουν μεγάλη δόση αλήθειας αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια. Είναι η αλήθεια των 2-3 αυλοκολάκων -και αμοιβόμενων από τον μεγαλομέτοχο- του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Όποιος διάβασε την ανακοίνωση του Τζίγκερ που αναγνώστηκε στο χτεσινό Δ.Σ. πρέπει να κατάλαβε πολλά. Γιατί συν τοις άλλοις ο Βαρδινογιάννης δυσκολεύεται να κρύψει ότι έχει πάνω από την ομάδα το «εγώ». Και είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε μια ολόκληρη επιστολή δεν υπάρχει ουδεμία παραδοχή προσωπικής ευθύνης. Ο Βαρδινογιάννης αναφέρει για οικονομικό και αγωνιστικό τέλμα. Για το πρώτο, το οικονομικό, υπάρχει μια αλήθεια: από τα 72 εκατ. ευρώ που έχουν βάλει οι μέτοχοι στην τριετία, ο Τζίγκερ έχει βάλει 5, ήτοι το 7%. Άρα κάπου έχει βάλει το χέρι του για την οικονομική στενότητα. Για το αγωνιστικό τέλμα τι αλήθεια κρίνεται ως τέτοιο; Το γεγονός ότι επί των ημερών της δικής του διοίκησης πέρυσι το καλοκαίρι αποκτήθηκαν οι Γκοβού, Λουίς Γκαρσία, Φερνάντες, Μπουμσόνγκ, Πλεσί,  Ιωαννίδης, Κοτσόλης και από όλους αυτούς μόνο οι Μπουμσόνγκ, Κοτσόλης βοήθησαν, δεν λέει κάτι; Ούτε ότι επί των ημερών του πάλι -μέσω Δημήτρη Γόντικα πάντα- αποδεσμεύτηκε το μεγαλύτερο όνομα που ήρθε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και πωλείται ο Σισέ; Όσο για την ειρωνία προς το ρόστερ της ομάδας που είναι μεγαλομέτοχος, τα λόγια είναι περιττά. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι η επωφελης για τον Τζίγκερ αξιοποίηση του ρόστερ θα ήταν να «πιάσει» καλά λεφτά στην αγορά, τα λέει όλα. Όσο για τη συνωμοσιολογία με τους δημοσιογράφους σε ρόλο κακού, δεν φταίει ο Βαρδινογιάννης. Εδώ πια ισχύει το ρητό «μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Και σε αυτό έχει τον χειρότερο δάσκαλο.

Είναι άδικο για την ιστορία του Παναθηναϊκού να έχει αδιάφορους όλους τους βασικούς του μετόχους. Είναι και άδικο για την προσφορά της οικογένειας Βαρδινογιάννη να αναλώνεται στην ενασχόληση με κάτι που δεν θέλει να έχει. Θα πει κανείς πως ουδείς θέλει και να αγοράσει. Σωστό. Ίσως αυτή η ευκαιρία να πέρασε ανεπιστρεπτί το καλοκαίρι του 2008 ή αυτό του 2010. Θα το δείξει η ιστορία.

Be Sociable, Share!